Voorkom overgewicht bij je kat

In Nederland groeit het aantal katten met overgewicht snel. Je kat kan dikker worden na castratie, zeker als de hoeveelheid eten of het type voer hier niet op aangepast wordt. Ook spelen verveling en te weinig lichaamsbeweging vaak een rol. En zo wordt je kat langzaam maar zeker dikker. Het ziet er misschien wel gezellig uit zo’n “dikkie-dik” poes of kater, maar overgewicht is ongezond en kan leiden tot bijvoorbeeld diabetes. Begin daarom het nieuwe jaar met het goede voornemen om je kat (misschien wel samen met jou) af te laten vallen.

Kattenexpert Kirsten Meijer
26-01-2019

Twijfel je of je kat te dik is? Bespreek dit dan met je dierenarts, die kan gelijk een medische oorzaak uitsluiten of behandelen. Ga ook niet in één keer je kat veel minder te eten geven. Dit is ongezond voor hem en kan belastend zijn voor de lever van je kat!

Normaal gesproken eet een kat meerdere keren per dag kleine hoeveelheden. Hier is zijn spijsvertering op gebaseerd. Daarom kan onbeperkt voeren een goed idee zijn. Maar nu zal net jouw kat niet stoppen met eten wanneer je de hele dag brokjes hebt staan. Wanneer je dit dan verminderd dan kan dit frustratie bij je kat opleveren.

Je kat meerder keren per dag voeren

Wat je dan kunt doen is hem over meerdere keren per dag voer te geven. Dit kan bijvoorbeeld door een voerautomaat neer te zetten. Deze kan je voor een aantal keer per dag instellen. Hou er wel rekening mee dat je kat gedurende de nacht vaak ook wat wil eten. Je kunt je kat daarnaast ook brokjes geven met minder calorieën.

Natvoer bevat minder calorieën dan brokjes. Dus je kunt beter een combinatie van nat- en droogvoer geven. Met natvoer krijgt je kat ook meer vocht binnen en vaak vinden katten natvoer erg lekker.

Stop met het geven van snoepjes, tussendoortjes en geef hem ook geen restjes van je eigen bord. Het laatste is ongezond voor je kat omdat hier allerlei toevoegingen zoals kruiden in zitten. En snoepjes en andere tussendoortjes bevatten veel calorieën.

Voorkom verveling bij je kat

Verveling speelt vaak ook een rol bij overgewicht. Laat je kat daarom werken voor zijn eten. Dan sla je twee vliegen in een klap. Hij krijgt meer beweging én hij krijgt een beloning voor het harde werken. Je kunt beginnen door een portie van zijn droogvoer, brokje voor brokje, weg te gooien, hier kan hij dan lekker achteraan rennen. Daarnaast kan je lege eierdoosjes, zonder deksel, of een cat activity center neerzetten waar hij de brokjes uit moet hengelen.

Je kunt je kat ook meer laten bewegen door regelmatig met hem te spelen. Laat hem lekker de ‘prooi’ besluipen of naar het vogeltje aan een hengel springen, ook het rennen over meubels en klimmen in palen kosten een hoop energie. Zeker als je dit een paar keer per dag, kort, doet. Bouw het spelen echter wel op, hij is misschien al een tijdje niet meer gewend om in beweging te komen en dan kan veel spelen belastend zijn.

Naast het feit dat het gezonder voor je kat is om op gewicht te zijn, wordt hij vaak ook actiever nadat hij is afgevallen. Ga echter niet te snel, het is beter voor je kat dat hij met kleine stapjes afvalt dan te snel. Dus heb geduld!

         Mail je vraag          

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.