Mythe ontkracht: Bij een adoptiedier weet je niet waar je aan toe bent

Bij Verhuisdieren hebben we het al zovaak gehoord: ´Wij nemen toch liever een kitten van een betrouwbare fokker, want bij zo'n adoptiedier weet je nooit wat je krijgt. ́ Of: ´Al die adoptiehonden hebben een rugzakje, ik wil gewoon een makkelijke hond´. En ook over buitenlandse honden worden aannames gedaan die vaak helemaal niet kloppen. De hoogste tijd om deze mythe(s) te ontkrachten. Dit is waarom je juist wél weet wat je krijgt bij een adoptiedier.

Blog Chantal Antheunisse
03-07-2024

Oké, eerst wat nuance. Bij geen enkel dier weet je natuurlijk honderd procent zeker waar je aan toe bent. Of dat nou een adoptiedier is of een dier van een fokker. Elke hond of kat heeft nou eenmaal een eigen karakter, lichamelijke kenmerken of kan bepaald gedrag hebben aangeleerd. Ieder heeft zijn eigen verhaal. Toch zijn er punten die je bij elk huisdier kunt checken, waardoor jij beter weet waar je aan toe bent.

Mythe 1: Bij een adoptiedier weet je nooit wat je in huis haalt

Tuurlijk, er zijn situaties waarin een adoptiedier een mysterie lijkt. Bijvoorbeeld als je op vakantie een heel ziek dier van de straat haalt en het hem gelijk in huis neemt. Of als het dier is gedumpt en alleen nog maar in een overvol asiel heeft gezeten. In zulke extreme gevallen komt het karakter van het dier soms pas na een tijdje naar boven, als hij in een huiselijke setting vertrouwd is geworden. 

Maar dit zijn echt uitzonderingen. Gelukkig zien steeds meer mensen dat je juist bij een adoptiedier heel goed weet wat je in huis haalt. Het baasje of de stichting waar het dier verblijft kennen het dier namelijk al heel goed. Via hun Verhuisdierenprofiel kunnen zij ook nog eens precies aangeven hoe het dier reageert op bepaalde situaties zoals alleen thuisblijven, omgaan met kinderen. Ook weet je andere dingen al. Is het dier avontuurlijk of juist heel rustig? Heeft een hond jachtinstinct? Is het een knuffelkont of een beestje dat liever lekker in z'n eigen mand ligt? 

Ook kom je bij adoptie nooit voor andere verrassingen te staan, zoals de grootte van het dier, vacht, ziektes of allergieën. Je hebt gewoon vooraf heel veel informatie over het dier dat jij overweegt te adopteren. 

Mythe 2: Elke buitenlandse hond heeft een rugzak

Steeds meer mensen kiezen voor een buitenlandse hond. Uit alle bijzondere succesmatches, waarvan vele met buitenlandse herplaatsers, blijkt maar wat voor een geweldige hond of kat je kan hebben aan zo'n buitenlands dier. Naast al die positieve ervaringen, zijn mensen soms nog wat terughoudend. Onbekendheid, onwetendheid en slechte ervaringen zijn leidend in dit beeld over buitenlandse viervoeters. 

Een buitenlandse hond heeft lang niet altijd een rugzak. Natuurlijk is het zo dat je bij een buitenlandse hond soms andere vragen moet stellen aan jezelf en dat een buitenlandse hond soms andere behoeften heeft, maar dit is lang niet altijd het geval. 

Wat we vaak zien is dat bij buitenlandse dieren soms niet veel bekend is over hun achtergrond. Wat is de ervaring van het dier met mensen? Is het dier in huis opgegroeid, in een schuur of op straat? Is het dier prikkels gewend? Of katten en kleine kinderen? Toch komt een stichting vaak veel te weten over het dier en kunnen zij met hun jarenlange ervaring en kennis supergoed met jou meedenken of het dier bij jouw behoeftes en wensen matcht. Bij Verhuisdieren werken wij daarom samen met stichtingen die alleen dieren naar Nederland halen waarbij er een grote adoptiekans is.

Uiteindelijk zal het voor buitenlandse honden altijd wennen zijn aan hun nieuwe, Nederlandse leven. Maar met wat vooronderzoek, vertrouwen en begeleiding zijn het geweldige viervoeters. Mede daarom schrijven we op dit moment een boek, als ode aan de (bijzondere!) buitenlandse hond. Nu al meer lezen? Hier vind je ons magazine vol tips!

Mythe 3: Met een pup of kitten weet je beter waar je aan toe bent

Als je een pup of kitten van een bepaald ras kiest bij een erkende fokker (dus geen broodfok), dan kun je natuurlijk aan de hand van de informatie van het ras en de ouders van de pup, een beetje voorspellen hoe het karakter en de behoeftes zullen zijn als hij groot is. Maar een dier leert ook veel als hij jong is, dus met een pup of kitten ben jij volledig verantwoordelijk voor de opvoeding en heb je het zelf in de hand dat het dier (geen) verkeerde gewoontes aanleert. Zo'n trainingsproces jullie band versterken, al vraagt het wel veel tijd en toewijding.

Daarom kiezen steeds meer mensen voor een volwassen hond. Want een pup of kitten is héél schattig, maar ook best vermoeiend. Soms wordt nog onderschat hoeveel tijd er in die opvoeding gaat zitten en dat het best lastig is om consequent en duidelijk te blijven. Jonge dieren zijn sponzen en nemen alles in zich op. Leuk, maar dit vereist ook dat jij constant op je hoede moet zijn om te voorkomen dat een pup een negatieve ervaring opdoet. En als je dan denkt dat je de puppy-fase of kitten-fase hebt gehad, dan verandert jouw dier weer compleet als hij of zij de puberteit ingaat...

Als je goed onderzoek doet en de juiste vragen stelt, weet je bij een volwassen adoptiedier misschien nog wel beter waar je aan toe bent. Het dier is (grotendeels) al gevormd en je weet wat de hond of kat als karakter heeft. Elk dier heeft natuurlijk, net als een mens, angsten of uitdagingen. En die zijn vaak bij een volwassen adoptiedier al duidelijk. Zo kan een dier soms niet met jonge kinderen, maar heb jij geen kinderen in huis dan is dat geen probleem. Of kan een dier niet tegen de prikkels van de stad, maar is hij voor jou het perfecte maatje in je rustige dorp. 

Tips om jouw match te vinden

Of je nu gaat voor een puppy, kitten of adoptiedier, eigenlijk geldt altijd hetzelfde: onderzoek goed wat past bij jou. Onze tips:

  • Zoek goed uit wat voor dier het is. Komt het dier van een fokker, stichting of particuliere eigenaar? Laat de detective in je naar boven komen en ga op onderzoek uit.. In ons Adoptie Handboek lees je alles over een goede adoptie. En natuurlijk kun je je online ook uitgebreid inlezen over een bepaald ras, de leeftijd van een dier, het land waar het dier vandaan komt en ervaringsverhalen.

  • Stel de juiste vragen. Natuurlijk kun je in eerste instantie vallen voor dat lieve koppie, maar stel het baasje of de stichting vragen. Ga goed na waarom het dier herplaatst wordt. Spreek je eventuele twijfels uit. Zijn er zorgen over het gedrag of de fysieke gesteldheid van het dier? Veel mensen willen een dier zo graag, dat ze dat een beetje aan de kant schuiven. Maar het dier is hopelijk een heel lange tijd bij jou, dus weeg alles goed af. 

  • Ga op bezoek bij het baasje en overweeg een proefdag. Laat een nieuw huisdier nooit een impulsbeslissing zijn en laat je ook nooit pushen om een snelle beslissing te maken. Bezoek het dier in zijn huidige omgeving en vraag eventueel of het dier een dagje bij jou kan komen.

  • Spreek een proefperiode af en maak andere afspraken. Blijkt het dier toch niet samen te gaan met één van jouw andere huisdieren? Of blijkt jouw kleinkind allergisch te zijn? Dan weten jullie waar je aan toe bent.

  • Maak een Verhuisdieren-zoekprofiel aan. Wij kijken naar de behoeftes van het dier. Als jouw profiel daarbij past heb je een grote kans op een match made in heaven!

Maak een profiel aan