Pas op voor vakantieliefdes!

De vakantieperiode staat voor de deur. Een heerlijk vooruitzicht! Veel van jullie gaan op reis naar landen waar anders met honden wordt omgegaan dan bij ons in Nederland. Er bestaat een kans dat je een straathond tegenkomt waar je verliefd op wordt. Maar wees gewaarschuwd! Net als vaak met vakantieliefdes tussen twee mensen, is de liefde tijdens de vakantie vaak groter dan eenmaal thuis…

Hondenexpert Ulrike Meder en Nienke Oort
01-07-2017

Je kunt het scenario zo voor je zien: een arm straathondje zit elke avond bij hetzelfde restaurant in de hoop iets te eten te krijgen. Jij neemt de volgende dag een stukje vlees mee in een servetje en geeft het hem te eten. De hond is je dankbaar en geeft je een knuffel. De volgende dag kijkt hij al reikhalzend uit naar je komst en er bloeit iets moois tussen jullie…

Het helpen van een straathond zit in onze dierengenen. We willen zo’n arm beestje redden. “Maar denk even goed na over hoe je dat wil doen”, waarschuwt hondengedragsdeskundige Ulrike Meder.

Straathond heeft iets van je nodig

“Zwerfhonden zoeken mensen op omdat ze weten dat ze van hen eten kunnen krijgen. Maar dat wil niet meteen zeggen dat een hond gesocialiseerd is. Dat je contact daar, in de eigen omgeving van de straathond, goed is, wil niet zeggen dat het thuis in Nederland ook goed zou gaan.”

De meeste straathonden hebben een eigen cultuur, roedel en leefgewoonte. Vaak redden ze het prima. Maar als je een gewonde hond, een extreem magere hond of gewoon eentje tegen komt waarvan je je afvraagt of hij of zij het wel overleeft zonder jouw hulp, is het natuurlijk wel een idee om iets voor het dier te doen. 

Lokale oplossing voor straathond

“Ik zou aanraden eerst lokaal naar een oplossing te zoeken. Dus vraag om je heen iemand die er woont voor het dier kan zorgen. Of kijk of er een asiel zit dat dieren opvangt. Je kunt ook overwegen het zieke dier naar de dierenarts te brengen en hem de benodigde medische verzorging geven. Maar beslis niet zomaar om de hond mee naar huis te nemen. Er zitten echt flinke risico’s aan.” 

Zo kan het dier ziektes bij zich dragen die niet alleen voor de hond zelf gevaarlijk kunnen zijn, maar ook voor de andere dieren hier in Nederland. “Sowieso moet het dier dus eerst naar de lokale dierenarts om te checken of hij gezond is, hij moet ingeënt worden en de dierenarts kan beslissen of het dier kan reizen.” 

Veel voorkomende ziektes:

  • Leishmania (huidklachten, nierproblemen en zonder reden afvallen)
  • Brucellose (ernstige bacteriële infectie ook besmettelijk is voor de mens)
  • Hartworm (Hartworm kan hartfalen veroorzaken. Een bloedtest kan de besmetting pas nar zes tot acht maanden aantonen)
  • Ehrlichiose(karpattenziekte, honden worden acuut ziek met hoge koorts)
  • Hepatozoon (parasiet, komt door het eten van een besmette teek)

(NB: Sommige van deze ziektes komen pas jaren later tot uiting)

straathonden vakantie huis

Nieuwe huisgenoot

Maar dan ben je er nog niet. “Heb je al dieren thuis? Vraag je dan serieus af of die blij worden van een nieuwe huisgenoot. Vaak is het lastig inschatten of een straathond in een huis kan wonen met bijvoorbeeld een kat. En is er wel een klik met jouw mogelijke andere hond? Want wat doe je als je de straathond mee hebt genomen en hij kan niet met jouw andere dieren?”

Dan is er nog de vraag of het dier wel blij wordt van een totaal ander leven. Van straat naar een huis. In een andere cultuur en misschien de drukte van een stad. Je weet niet of de hond met die enorme verandering om kan gaan en zo niet, dan kan het flinke gedragsproblemen opleveren.”  

Mensen zonder andere huisdieren moeten zich realiseren dat het hebben van een hond veel impact op het dagelijks leven heeft. “Past het met je werk of zit het dier straks vijf dagen per week alleen thuis? En wat als je volgend jaar op vakantie gaat. Heb je dan iemand die op hem past of heb je dan een probleem?”

Echte liefde

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en kan er sprake zijn van echte liefde. Er zijn mensen getrouwd met hun vakantieliefdes. Dus dat kan ook met een zwerfdier. “Denk je echt een match te zijn en weet je zeker dat het dier past in je leven? Breng het sowieso eerst naar de dierenarts en laat hem goed inenten en nakijken. Dan nog zou ik aanraden de hond eerst naar een lokale opvang te brengen waar ze goed voor hem zorgen. Ga naar huis en denk er nog even goed over na. Kun je het dier niet uit je hoofd zetten en weet je zeker dat je goed voor de hond kunt zorgen? Dan kun je hem altijd later nog ophalen of hier naar toe laten vliegen!”

“En”, zegt Ulrike, “vergeet niet dat er hier in Nederland al genoeg dieren zijn die een nieuw thuis zoeken. Kijk maar eens op Verhuisdieren”, lacht ze. 

 

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video‘s waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video‘sAbonneren