Nieuwe Turkse wet leidt tot massale doding van straatdieren

Een nieuwe wet in Turkije heeft veel opschudding veroorzaakt en leidt tot grote bezorgdheid onder veel dierenliefhebbers en stichtingen waar wij mee samenwerken. Het Turkse parlement heeft namelijk ingestemd met een maatregel om de zwerfhondenpopulatie aan te pakken, maar de uitvoering van de wet roept zorgen op over het lot van miljoenen straathonden. Wat speelt er precies en wat kan jij doen? We leggen het uit en onderaan deze blog zetten we ook wat Turkse honden in het zonnetje die nu dringend op zoek zijn naar een thuis.

Nieuws Chantal Antheunisse
14-09-2024

Wat houdt de nieuwe wet in?

De wet schrijft voor dat alle zwerfhonden en andere dieren van de straat worden gehaald. Dieren die agressief zijn, ziek zijn of een gevaar vormen voor de volksgezondheid, mogen worden afgemaakt. Eerst stond ook in de wet dat honden die geen direct gevaar opleveren naar opvangcentra gebracht moeten worden. Daar mogen ze maximaal 30 dagen verblijven, in afwachting van adoptie. Als de honden in die tijd niet werden geadopteerd, zou alsnog een spuitje volgen. De wet leidt tot massale protesten in Turkse steden; duizenden dierenliefhebbers gingen en gaan nog steeds de straat op om te demonstreren tegen, wat zij zien als, een massamoord op straathonden.

Protesten en kritiek van dierenliefhebbers

In veel Turkse dorpen en steden zijn buurtbewoners namelijk dol op "hun" straathonden. Ze geven de dieren te eten en zorgen ervoor dat ze vers water krijgen. Veel buurtbewoners zien de zwerfhonden als een deel van hun gemeenschap en hebben een emotionele band met ze. 

Toen het wetsvoorstel voor het eerst uitlekte, was er meteen controverse. De maatregel zou in eerste instantie betekenen dat álle zwerfhonden van straat gehaald moesten worden, zonder uitzondering. Na heftige reacties en aanhoudende protesten, is het voorstel enigszins aangepast. Daarmee is de 30-dagen regel weer uit het wetsvoorstel gehaald. Toch blijft de vrees bestaan dat de maatregel zal leiden tot de dood van miljoenen honden, omdat er simpelweg niet genoeg opvangplaatsen zijn.

Beperkt aantal opvangplaatsen

Critici benadrukken dat er maar ongeveer 105.000 opvangplekken zijn voor de - naar schatting - vier miljoen zwerfhonden in Turkije. Dit betekent dat een groot deel van de dieren geen onderdak zal vinden en zal worden afgemaakt. Hoewel het idee van opvang en adoptie op papier humaan lijkt, wijzen dierenrechtenorganisaties erop dat het in de praktijk neerkomt op massale doding...

De zorgen van de regering

President Erdoğan en zijn regering vinden de maatregelen noodzakelijk om de openbare veiligheid te waarborgen. Ze wijzen op de hondenbeten, verkeersongevallen en gezondheidsrisico’s die zwerfhonden veroorzaken. In de afgelopen vijf jaar zouden er 55 dodelijke ongevallen en honderden gewonden zijn gevallen door zwerfhonden. Ook het stijgende aantal gevallen van hondsdolheid is een punt van zorg voor de regering.

Volgens Erdoğan is het probleem met zwerfhonden in Turkije groot en is het tijd voor radicale maatregelen om de veiligheid van burgers te beschermen. Toch roept de manier waarop dit probleem wordt aangepakt veel weerstand op. Zo roepen ook verschillende Nederlandse kamerleden en Europarlementariers de Turkse regering op om te kijken naar diervriendelijkere methodes.

De gevolgen voor de zwerfhonden

Wij vroegen Lisanne van Stichting Melez Dog Rescue Turkey naar haar beeld op de situatie. Ze vertelt: ´De situatie in Turkse asielen is zorgwekkend, omdat er geen toezicht is van de regering of gemeentes. Turkse asielen hoeven geen verantwoording af te leggen voor hun daden en een organisatie als de Nederlandse Dierenbescherming bestaat daar niet. Vrijwilligers worden vaak niet toegelaten en stichtingen die dieren willen helpen, krijgen weinig tot geen medewerking. Alles gebeurt achter gesloten deuren. De mensen die in de asielen werken, zijn niet altijd dierenliefhebbers. Ze worden soms willekeurig door de gemeente toegewezen aan een baan, zonder dat ze per se voor de zorg van dieren hebben gekozen. Hoewel het wetsvoorstel is aangepast dat honden die niet geadopteerd worden, worden geëuthanaseerd, blijft dat in de realiteit bestaan. Asielmanagers zitten klem: als hun asiel vol zit en ze moeten toch nieuwe zwerfhonden opvangen, is de enige oplossing vaak het inslapen van de huidige dieren. Zonder toezicht of verantwoording is dit voor velen een makkelijke uitweg. Dit betekent dat, ondanks de aanpassingen in het wetsvoorstel, veel honden alsnog worden ingeslapen, ongeacht hun gezondheid of karakter.´

Veel activisten en dierenwelzijnsorganisaties vrezen het ergste voor de Turkse zwerfhonden. Er zijn al verschillende schrijnende verhalen naar buiten gekomen over de behandeling van de dieren. Foto's van verstikte en mishandelde honden hebben het debat verder aangewakkerd.

Wat kan jij doen?

Als dierenliefhebber kun je helpen door bewustzijn te creëren over deze situatie. Deel informatie op social media en sluit je aan bij protesten of petities die oproepen tot een diervriendelijker beleid. Internationaal is er veel aandacht voor de situatie in Turkije en hoe meer mensen hun stem laten horen, hoe groter de kans dat er iets verandert.

Daarnaast roepen organisaties op om steun te bieden aan Turkse dierenwelzijnsorganisaties. Zij hebben hulp nodig om zwerfhonden te verzorgen en te beschermen tegen deze drastische maatregelen.

Het is van groot belang dat er meer wordt ingezet op sterilisatie, castratie en voorlichting, om zo op een duurzame manier het probleem van zwerfhonden aan te pakken zonder dat miljoenen dieren onnodig het leven verliezen.

Als Verhuisdieren willen we ook graag wat Turkse adoptiedieren, van stichtingen die zich inzetten voor bovenstaande, in het zonnetje zetten. We willen echter bewustzijn creëren wat het adopteren van een buitenlandse hond betekent.

Een Turkse straathond adopteren? 

De adoptie van een buitenlandse hond heeft onterecht nog steeds een negatieve naam. Dit blijkt al uit de vele succesmatches van buitenlandse honden die wij elke week bij Verhuisdieren mogen maken. Honden uit Turkije hebben vaak een andere achtergrond dan Nederlandse honden, wat vraagt om extra voorbereiding. Zorg dat de hond past bij jouw leefomgeving, vooral in de stad of op een appartement. Realiseer je dat veel buitenlandse honden sterke jacht- of waakinstincten hebben. Het adopteren van een volwassen hond geeft vaak een beter beeld van het karakter. Het is belangrijk dat jij als eigenaar stabiel en zelfverzekerd bent, aangezien deze honden gevoelig reageren op hun omgeving. Bezoek de hond een paar keer voordat je beslist en zorg dat je voldoende tijd hebt, omdat buitenlandse honden vaak meer aandacht nodig hebben. Kies een hond met een energieniveau dat bij jouw levensstijl past. Met een goede voorbereiding vergroot je de kans op een succesvolle adoptie en een fijne relatie met je nieuwe hond.

Turkse dieren in het zonnetje

BLUE (1) IS LEERGIERIG EN DOL OP KNUFFELEN

Maak kennis met Blue, een energieke en avontuurlijke hond die onlangs vanuit Turkije in Nederland is aangekomen bij haar opvanggezin. Deze fantastische dame houdt van wandelingen, het strand bezoeken, suppen en geniet van gezellige terrasjes. Bleu is leergierig en pakt dingen snel op; ze zou het geweldig vinden om samen met haar nieuwe baasje(s) een cursus te volgen. Ze is dol op knuffelen, maakt graag oogcontact en kan al een paar uurtjes alleen thuis blijven in haar bench. Soms vindt ze drukke situaties nog wat spannend, maar met jouw liefde en begeleiding komt dat helemaal goed.

Is jouw huis het forever home dat Blue verdient? 

Bekijk haar profiel

ZEN (1) ZOEKT EEN GASTGEZIN 

Binnenkort maakt Zen de reis van Turkije naar Nederland, en ze is op zoek naar een gastgezin dat haar liefdevol wil opvangen. Deze lieve jonge hond is gered van een nare situatie en groeit nu uit tot een vrolijke en speelse meid. Ze houdt van knuffelen, spelen met andere honden en blaft bijna nooit. Met haar ras-combinatie van Akita en Kangal is Zen groot en sterk, waardoor ze soms wat overweldigend kan zijn voor kleine kinderen. Ze zal perfect passen in een actief gezin dat graag samen met haar avonturen beleeft.

Wil jij Zen een fijne plek bieden?

Bekijk haar profiel

OLLIE (3) IS EEN KALME EN ONTZETTEND LIEVE HOND

Maak kennis met Ollie, een kalme en ontzettend lieve hond die sinds een paar weken in Nederland is. Hij is sociaal, gaat goed om met andere honden en benadert mensen en kinderen met veel plezier. Ollie is zindelijk, geniet van de tuin, en is al aardig gewend aan de riem, al kan hij soms nog enthousiast naar andere honden toe trekken. Hij zoekt een baasje die fysiek sterk is en hem nog het één en ander wil leren. Wandelen in het bos is zijn favoriete bezigheid, en als waakse, vriendelijke berghond zal hij je trouwe maatje zijn. Ben jij degene die Ollie zijn forever home kan bieden?

Bekijk zijn profiel