Opvallend veel labradoodles op Verhuisdieren.nl

Het is vakantietijd en traditiegetrouw wordt er dan – helaas – voor veel dieren een nieuw thuis gezocht. Verhuisdieren.nl heeft een recordaantal dieren online staan, gemiddeld maar liefst meer dan 2300. Opvallend hierbij is het grote aantal populaire labradoodles. Waarom wordt deze ‘ideale gezinshond’ nu ineens zo massaal herplaatst?

Nieuws Van onze redactie
14-08-2023

Het viel de profielencheckers van Verhuisdieren.nl op dat er veel labradoodles geplaatst werden. Een vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, van 1 april tot 1 juli 2022, laat inderdaad een verdubbeling van het aantal labradoodleplaatsingen zien. De meest genoemde reden: te weinig tijd en hond snel overprikkeld in het gezin.

We vroegen het twee hondenkenners: kynologisch gedragstherapeut Arvid van Putten en kynologische gedragstherapeut van dierenkliniek Ridderkerk Sharon van Wijngaarden. Arvid: ‘Na de bevinding van Verhuisdieren, ben ik in mijn eigen administratie gaan kijken. Ik zie ook verdubbeling in het aantal baasjes dat hulp zoekt bij gedragsproblemen met hun labradoodle’, bevestigt Arvid. Ook Sharon ziet een toename van klanten die zij doorgestuurd krijgt vanuit de dierenkliniek. ‘De laatste tijd krijg ik vooral teckels en… labradoodles. Het is inderdaad opvallend te noemen.’

Poedellabradoodle of labradorlabradoodle?

Volgens Arvid zou de oorzaak wel eens in de kruising kunnen zitten. ‘De labradoodle is – oorspronkelijk – een kruising tussen een poedel en een labrador. Maar er zijn twee varianten: eentje met meer poedel en eentje met meer labrador. De poedelvariant heeft vaak een langere en spitsere snuit. Een leek ziet dat niet en als er geen juiste voorlichting vanuit de fokker komt, weet je dat als eigenaar niet. Van nature is de labrador een toegankelijkere hond dan de poedel. De poedel is geen beginnershond. Het is een ras met veel jachtinstinct, een beetje nerveus en heel slim. Dus hij vraagt veel uitdaging’, legt hij uit.

De problemen die Arvid dan ook vaak terugziet zijn het najagen van katten, uitvallen aan de riem naar mens en hond en soms angstagressie. Dat beaamt Sharon. ‘Naast de labradoodle waar Arvid aan refereert bestaat ook de Australian labradoodle nog, een kruising tussen labrador, poedel, Ierse waterspaniel, de curly coat retriever en de Amerikaanse of Engelse cockerspaniel. Bij deze variant zie ik veel nerveuzere honden, veel angstagressie. En of dat allemaal echte stamboomhonden zijn? Er worden tegenwoordig zoveel kruisingen verkocht onder de naam labradoodle, maar wat er uiteindelijk precies in zit, weet niemand. En dan kan goed misgaan…’

Niet zoeken op ras, maar matchen op karakter
Precies om deze reden kun je bij Verhuisdieren niet zoeken op ras, maar maakt onze matchingmodule een match op basis van wensen van de baas en behoeften van de hond. ‘Het is belangrijker dat dat matcht dan dat je een hond hebt met een leuk uiterlijk; je gaat tenslotte een levenslange relatie met elkaar aan’, aldus Femke Pasquino, oprichter van Verhuisdieren.
 

Hond opvoeden kost tijd

Volgens de hondenkenners vergissen veel nieuwe eigenaren zich in de hoeveel tijd en energie dat het kost om een hond goed op te voeden. ‘Een labradoodle staat bekend als makkelijke gezinshond. Maar dat hangt dus af van de soort kruising en elke hond heeft opvoeding nodig. Geen enkele hond wordt kant en klaar afgeleverd’, zeggen zij beiden. ‘Ook de labradoodle niet…’

Hypoallergeen?

Ook wordt de labradoodle vaak aangeschaft in de veronderstelling dat men niet allergisch is voor deze ‘hypoallergene hond’. Hypoallergene dieren bestaan echter niet. Vaak wordt gedacht dat mensen allergisch zijn voor de haren, maar het is het eiwit FEL d1 (katten) en CAN d1 (honden) dat zich ook in de huidschilfers en het speeksel bevindt. Er wordt op dit moment wel onderzocht of er rassen zijn die dit eiwit in mindere mate bij zich dragen en daarom beter verdragen worden door mensen met een allergie.