Pas op voor blauwalg en botulisme met je hond

Nu de warmte aanhoudt en er weinig regen valt, neemt de kans op blauwalg en botulisme toe. Van blauwalg kan je hond goed ziek worden ook de bacterie die botulisme veroorzaakt kan gevaarlijk zijn voor je hond.

Hondenexpert Nienke Oort
12-08-2022

Wat is blauwalg?

Blauwalg is geen alg, zoals de naam doet vermoeden. Het zijn bacteriën die leven aan de oppervlakte van water. De bacteriën leven van koolstofdioxide en voedingsstoffen in water, maar ook van licht. Naarmate het zonniger is, groeit de omvang van deze bacterie.

Hoe herken je blauwalg?

Blauwalg ontstaat vaak in water dat niet veel doorstroomt en er vormt zich een laagje op het water. De kleur kan heldergroen zijn, groenblauw maar ook helderblauw. Je kunt het soms ook ruiken. Als de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. De rottende laag kan voor stankoverlast zorgen.

Waarom is blauwalg gevaarlijk voor je hond?

Blauwalg is giftig voor de hond. Als hij er veel van binnenkrijgt, kunnen zijn lever en zenuwstelsel aangetast worden.

Symptomen van blauwalgvergiftiging bij de hond:

 • benauwdheid, kortademigheid en overmatig hijgen
 • sloomheid
 • overmatig kwijlen
 • geelzucht of blauwe slijmvliezen
 • braken
 • diarree
 • urineverlies: in huis plassen, plassen zonder poot op te tillen
 • slechte coördinatie, de hond lijkt om te vallen, tegen dingen aan te lopen
 • kramp

Vermoed je dat je hond in aanraking is geweest met besmet water, raadpleeg dan direct de dierenarts. Via de website zwemwater.nl kun je zien of zwemwater bij jou in de buurt onlangs getest is en veilig of onveilig is.

Wat is botulisme?

Botulisme is met name dodelijk voor vissen en vogels. De bacterie produceert botuline, een zenuwgif dat verlammend werkt op de spieren van vissen en watervogels. De dieren gaan door en hun kadavers vormen vervolgens een besmetting voor andere dieren in het water.

Botulisme ontstaat in stilstaand water met een temperatuur van boven de 20 graden.

Hoe herken je botulisme?

Meestal zijn de eerste signalen dode vissen en vogels in het water. Mensen vermijden dat water dan sowieso al, vandaar dat een botulismevergiftiging niet vaak bij mensen voorkomt. Zie je dode dieren in het water, meld dat dan altijd op meldpuntwater.nl.

Waarom is botulisme gevaarlijk voor je hond?

Als je hond een dood dier opeet dat gestorven is aan botulisme, kan dat zeer gevaarlijk zijn. Ook het drinken van besmet water kan je hond flink ziek maken. Toch komt botulisme bij honden niet vaak voor en niet alle honden worden direct ziek als zij een beetje besmet water binnenkrijgen.

Symptomen van botulismevergiftiging bij de hond:

 • spierzwakte of verlamming
 • reflexen (zoals kniepeesreflex) zijn afwezig

Vermoed je dat je hond een botulismevergifting heeft? Schakel dan direct je dierenarts in.

LET OP: Zowel blauwalg als botulisme verdwijnt niet met één regenbuitje. Houd het water waarin je hond zwemt gewoon goed in de gaten en laat hem bij twijfel liever niet zwemmen.