Passende voeding voor je seniorhond

Het is jullie vast al eens opgevallen dat er hondenvoeding te koop is voor verschillende leeftijdsfases van de hond. De meest bekende zullen zijn puppy, adult en senior. We hebben al eens eerder een stuk geschreven over groeipijn en dus over de puppyfase. Vandaag willen we het hebben over voeding voor de senior, want elke puppy wordt een keertje senior.  

Voedingexpert Lotte Botter en Loes Simonetti
24-04-2021

Er komt een dag dat je hond ineens niet zo makkelijk meer op kan staan, een beetje stram wordt en wat meer gaat slapen dan voorheen… Je hond is een senior geworden. Heeft een senior nu ook speciale behoeftes wat voeding betreft? En zo ja, wat moet er dan anders? Dit zijn de vragen die we hier behandelen. 

Wanneer is je hond een senior? 

De grotere honden komen eigenlijk al vanaf hun zesde levensjaar in de seniorfase terecht, maar de gemiddelde leeftijd dat een hond tot de seniorgroep behoort ligt zo rond de 7-8 jaar. Hoe herken je nou of je hond al in deze fase zit? Een aantal zaken zijn typerend voor een hond in de seniorfase: 

  • Achteruitgang van de kwaliteit van de vacht. Hier bedoelen we onder andere, het opeens wat doffer worden van de vacht, schilfers zien of haar/nagels wat sneller afbreekt. 
  • Een snellere neiging tot overgewicht, terwijl er aan de voeding niets veranderd is. Meestal zie je dit aan de hond wanneer hij zijn lichaam wat minder makkelijk kan bewegen of want onzeker wordt bij bepaalde bewegingen zoals over een slootje springen. Hierdoor beslis je als baasje al snel dat de wandelingen korter en minder moeten worden, omdat je ziet dat het allemaal minder gemakkelijk gaat. 
  • Afbraak van de spiermassa Vaak zie je dit als eerste rond de billen. Waar onze hond eerst nog mooi ronde/gevormde billen had wordt het nu allemaal wat vlakker.  
  • Artrose, oftewel slijtage van de gewrichten. Dit is niet iets wat je met het blote oog kan zien, maar mocht je merken dat je hond niet zo lekker meer opstaat na het slapen of minder makkelijk beweegt? Dan kan je het wel even laten bekijken door je dierenarts. 
  • Meer slapen. Seniorhonden slapen vaak een stuk meer, zeker in de winter als het wat kouder wordt. 

Wanneer je merkt dat je hond een aantal van deze bovenstaande punten heeft, maar nog niet rond de 6-8 jaar is, kun je eigenlijk ook wel concluderen dat je hond misschien al in de seniorfase zit. Zo kan het natuurlijk ook voorkomen dat je hond al ruim de leeftijd van 8 jaar gepasseerd is en nog helemaal geen klachten. Dan is het gewoon een fitte, volwassen hond!  

Wat is er anders aan een seniorvoeding? 

Vaak denken eigenaren: Mijn hond doet het prima op deze voeding, dus waarom zou ik overstappen op seniorvoeding? Toch zit er wel degelijk verschil in voeding voor oudere honden.  

  • Het eiwitpercentage In een overgroot deel van de seniorvoedingen ligt het eiwitpercentage lager dan bij een ‘gewone’ adult voeding. Omdat de hond minder actief is en dus minder energie nodig heeft, maar ook om zijn ouder wordende nieren te sparen. Bij ouder wordende honden gaat de nierfunctie niet altijd achteruit. Vind je het belangrijk om te weten hoe goed de nieren van je hond (nog) functioneren kan je even bij de dierenarts bloed laten prikken.  Er bestaan ook merken voeding die juist het eiwitpercentage verhogen ten opzichte van een volwassen voeding. Verwarrend, maar er zit wel een gedachte achter. Deze merken gaan uit van het feit dat een ouder wordende hond minder goed in staat is om eiwitten te gebruiken en verwerken en daarom doen ze er meer in hun voeding. Welke van de twee opties je kiest, kan afhangen van de nierfunctie. 
  • Het vetpercentage Vaak bewegen oudere honden gewoon minder en om overgewicht te voorkomen en/of te verminderen hebben ze de voeding voor een senior het vetpercentage aangepast. 

Hoe houd je je seniorhond fit?

Het is een combinatie van een aantal dingen: 

  • Blijven bewegen Dan bedoelen we vooral rechtlijnige beweging zoals naast de fiets. Pas dan wel het tempo een beetje aan, aan wat de hond op dat moment aankan. Maar ook gewoon wandelen voldoet prima! Dus niet korter gaan wandelen, maar juist proberen om vol te houden (met gezond verstand). Dit zorgt ervoor dat de spiermassa behouden blijft. Je kunt ook je hond laten zwemmen als hij dat lekker vindt. Daarmee worden zijn gewrichten minimaal belast.
  • Massages Door bepaalde ouderdomsklachten kunnen honden pijn ervaren, waardoor ze gewoon minder lekker gaan lopen. Met massages kun je ervoor zorgen dat de spieren van je hond weer soepel worden en daarnaast activeert massage een lichaamseigen pijnstilling.  
  • Ondersteunen door middel van voedingssupplementen (Zie verderop in het artikel).
  • Regelmatig je hond laten checken door je dierenarts om vroegtijdige mankementen te herkennen.

Naast dingen die juist heel fijn zijn om te gaan doen met je hond, zijn er ook een aantal dingen die iets minder handig zijn om te doen, zoals: 

  • Balletjes of stokken gooien Bij deze spelletje smaakt je hond veel abrupte bewegingen en worden zijn gewrichten erg belast. Dit kan funest zijn voor de ouder wordende gewrichten. 
  • Juist minder gaan bewegen We willen ze niet te zwaar belasten dus gaan we wat minder wandelen om ze te ontlasten. Lief bedoeld, maar het werkt juist averechts. Hierdoor zien we juist dat de spiermassa afneemt en wandelen op den duur nog lastiger wordt.  

Supplementen 
Al heel even heb ik kort het woord supplementen genoemd. Het kan soms een mooie uitkomst zijn om je hond wat extra ondersteuning te bieden door middel van een supplement. Niet alle supplementen die op de markt verkrijgbaar zijn, kun je ongestraft aan je hond geven. Dit is dan ook de reden dat we een paar supplementen willen benoemen die juist wel passen bij de leeftijdsfase van senior.

  • Multivitamine - Een goede multivitaminen kan een fijne ondersteuning zijn voor je hond. Kies voor een multivitaminen speciaal gemaakt voor honden en houdt je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. 
  • Veendrenkstof - Hiermee ondersteun je de spijsvertering voor een goede opname van alle belangrijke bouwstoffen die het lichaam goed kan gebruiken. 
  • Groenlipmossel - Hiermee ondersteun je het bewegingsapparaat en dus de gewrichten van de hond. In groenlipmossel zitten namelijk belangrijke bouwstoffen voor de botten en het kraakbeen 
  • Omega 3 vetzuren - Deze werken ontstekingsremmend en helpen daardoor soepel te blijven bewegen. 

Contact met een voedingsdeskundige  
Mocht je twijfelen over de voeding van je hond, neem dan eens contact op met een voedingsdeskundige. Zij kijken met alle liefde even met je mee naar de voeding van je hond en kunnen hierdoor kijken of de huidige voeding nog past bij de hond.  

Wat ook zeker aan te raden is, is om op het moment dat je hond in de seniorfase komt even een kleine check-up te doen bij de dierenarts. Zo ben je in elk geval zeker van een aantal zaken voor je aanklopt bij een voedingsdeskundige of misschien wel masseur.