Pup uit het buitenland: angstfase

Als pups uit het buitenland naar Nederland komen, zijn ze meestal zo rond de 16 weken oud. Wist je dat dit middenin de eerste angstfase is waar vrijwel alle pups doorheen gaan? Wat voor impact heeft zo'n reis dan op de pup? En hoe ga je er mee om als hij bij je thuis komt?

Hondenexpert Nienke Oort
02-06-2023

De reden dat pups uit het buitenland wat ouder zijn voor ze geadopteerd kunnen worden, is de verplichte rabiës-inenting. Deze mogen ze pas krijgen vanaf een leeftijd van 12 weken oud en dan moeten ze nog 4 weken wachten tot ze mogen reizen. Dat betekent dat deze pups een totaal andere socialisatie hebben gekregen dan pups die in Nederland zijn geboren. 

Fases van een pup

Een pup gaat meerdere fases door in zijn groei naar volwassenheid: 

  • 3-5 weken – primaire socialisatiefase – pups kennen nog geen stress of angst. Ze ontdekken, leren hondentaal en verkennen onbenavngen de wereld om hen heen.
  • 5-12 weken – secundaire socialisatiefase – Ergens in deze fase kunnen stress en angst om de hoek komen kijken. Ineens is die vuilnisbak op de hoek hartstikke eng!

En dan volgt natuurlijk nog de puberteit, maar dat is stof voor een andere blog…

Als een pup ongeveer 12 weken oud is, dat verschilt enorm per hond en per ras, kan hij in de eerste angstfase terechtkomen. Deze fase kan van heel korte duur zijn, maar kan – met ups en downs – wel duren tot je puppy wel een half jaar oud is.

Tijdens de angstfase is een pup niet meer onbevangen, meer op zijn hoede en angstiger voor zaken die hij (nog) niet kent of soms zelfs voor dingen die hij wel al een keer eerder heeft meegemaakt. De pup wordt in deze fase steeds iets zelfstandiger en dat betekent ook dat hij voorzichtiger wordt. Waar hij voorheen nog zo de weg overstak en niet van wijken wist voor een langsrijdende auto, kan hij nu zelfs schrikkerig reageren van een auto omdat hij wil voorkomen dat hij eronder komt! Tijdens deze fase heeft de pup veel steun, geduld en begrip nodig van zijn moederhond of een baas die hij vertrouwt en kent.

Reizen tijdens de angstfase

Een buitenlandse pup is meestal al zonder moederhond en heeft nog geen stabiele fijne baas waar hij op kan vertrouwen. Hij zit precies in de angstfase als zijn wereld volledig op z’n kop wordt gezet door de lange reis naar Nederland. Eigenlijk is het dus verreweg van een ideale leeftijd voor een puppy om te reizen en te wisselen van omgeving, baas en thuis. Zijn vertrouwde wereld valt volledig weg en hij krijgt alleen maar nieuwe gebeurtenissen voor zijn kiezen, zonder de stabiele steun van een fijne baas. Voor sommige pups is dit een heel heftige ervaring waarvan ze absoluut een lange tijd bij moeten komen.

Hoe begeleid je een pup uit het buitenland?

Als je een pup in uit Nederland koopt of adopteert, is hij meestal een week of 8 oud. Als eigenaar heb je dan al ongeveer 4 weken de tijd om een band op te bouwen met de pup op basis van vertrouwen, veiligheid en vreugde (de 3 V’s), vóór hij in die angstfase terechtkomt. Als je een pup uit het buitenland adopteert, missen jullie die basis. 

Er is nog geen sprake van een relatie tussen jou en de pup. Hij weet nog niet dat jij het beste met hem voor hebt en dat hij jou kan vertrouwen… Daarnaast heeft de pup meestal nog geen kennisgemaakt met veel zaken die voor jou normaal zijn. Een stofzuiger, een vuilniswagen, een biobak door de straat.

Met deze wetenschap kun je begrijpen dat een puppy uit het buitenland;

  • die een ontzettend indrukwekkende reis moet doormaken;
  • in een volledige nieuwe wereld terechtkomt;
  • terwijl hij zich vol in de angstfase begint,

echt moet bijkomen, wennen, en de tijd moet krijgen om te ervaren dat jij zijn nieuwe stabiele baas bent op wie hij kan vertrouwen, die hem veiligheid en vreugde biedt. Daarom is het heel belangrijk dat je je puppy in het begin veel rust geeft, hem fijne en leuke dingen laat ervaren en hem nergens toe dwingt. Het socialiseren van een pup uit het buitenland kost vaak meer tijd dan een pup uit Nederland, ook al is hij ouder en groter. 

Pas als je puppy een beetje gewend en geland is, kun je verder gaan met het 'normale' socialiseren van je pup en hem kennis laten maken met de nieuwe wereld om hem heen. Wil je weten hoe je je puppy die stabiliteit kunt bieden en hoe jij de beste band opbouwt met je buitenlandse pup? Volg dan de cursus Pup opvoeden van Edgar van de Kamp op de Huisdierenschool.

Volg de cursus