Rouwende kat; nieuw maatje?

Wanneer twee katten bevriend zijn en één van de twee komt plotseling te overlijden, kan het gedrag van de overgebleven kat veranderen. Hij begint bijvoorbeeld met overmatig mauwen, vraagt meer aandacht van de eigenaar, begint slechter te eten of trekt zich juist terug. Hierdoor vragen bezorgde katteneigenaren zich vaak of hun kat eenzaam is. Ik krijg regelmatig de vraag  of een kat erbij een goed idee is, en zo ja, hoe dit het beste aan te pakken. 

Kattenexpert Kirsten Meijer (gastblogger)
19-07-2017

Allereerst is het natuurlijk de vraag of de overgebleven kat daadwerkelijk eenzaam is. Sommige katten bloeien juist op als ze alleen zijn. Het veranderende gedrag kan ook te maken hebben met de verandering in huis en niet met het missen van de andere kat. 

Wel of geen kat erbij?

In elk geval heeft de verandering in huis of het verlies van een kattenmaatje tijd nodig en kan je de kat het beste tijd gunnen om te wennen aan de nieuwe situatie. Dit kan soms wel maanden duren! Ook het feit dat hij bevriend was met de overleden kat zegt nog niet dat hij ook vriendjes wordt met de nieuwe kat. Een kat erbij is niet altijd dé oplossing.

Kies je ervoor om een kat of kitten erbij te nemen? Hou dan in elk geval rekening met de leeftijd. Een kitten bij een oude kat plaatsen is vaak geen goede combinatie. Oudere katten krijgen vaak ouderdomsklachten zoals artrose en kunnen daarom minder goed bewegen. Daarnaast hebben oudere katten minder behoefte om te spelen. Een actief kitten kan dan net te veel van het goede zijn. 

Goede introductie

Geslacht lijkt geen of weinig invloed te hebben op een succesvolle plaatsing. Daarentegen zijn karakter en socialisatie wel van belang. Dus is jouw kat een actieve tijger die graag een groot deel van de dag bezig is met jagen en spelen dan kan een kitten of een andere actieve kat waarschijnlijk goed samengaan. Maar let op: een goede introductie is belangrijk, welke kat je ook bij je kat wilt plaatsen. 

Zorg daarnaast voor voldoende belangrijke bronnen in huis zodat de katten hier geen concurrentie over hoeven te krijgen. Over het algemeen wordt de hoeveelheid katten + 1 als maatstaf genomen. Belangrijke bronnen zijn: kattenbakken, voer- en waterbakken, schuil- en slaapplekken en speeltjes. 

Een pasklaar antwoord is er niet op de vraag of je kat op een nieuw maatje erbij zit te wachten, elke kat is anders! Het is maatwerk en het kan helpen om hier over contact op te nemen met een gedragstherapeut voor katten.