Speuren met je hond

Het dringt steeds meer tot hondeneigenaren door dat onze huisdieren er niet alleen zijn voor ons vermaak, maar dat zíj ook vermaakt moeten worden. De tijd van ‘het rondje om de kerk en zo is het goed’, is wel voorbij. We zijn ons er van bewust dat onze honden uitdaging nodig hebben, dat hun werklust gestild moet worden en dat zij het fijn vinden om iets voor en met ons te doen. 

Hondenexpert Nienke Oort en Pieter van Ommen
22-04-2017

Dus gaan we met z’n alleen op zoek naar leuke en nuttige bezigheden voor hond en baas. De één gaat op jachttraining, de ander start een agilitycursus. Weer een ander leert zijn hond flyball en een steeds grotere groep gaat met zijn hond speuren….

Speuren, is dat niet alleen iets voor herdershonden? Het antwoord is simpel: nee. In principe kan elke hond speuren, want de neusjes van onze viervoeters zijn ontzettend goed ontwikkeld. 

Waarom speuren?

Waarom zou je gaan speuren met je hond? Omdat het een fijne en mooie bezigheid is voor je hond, je de band met je viervoeter versterkt door zo intens met elkaar samen te werken en je de hond zijn benodigde uitdaging biedt. 

Speuren is wel iets dat jij als baas en je hond moeten leren. Want ondanks dat het de natuur is van de hond om zijn neus achterna te gaan, is het gericht speuren naar een geur wel even andere koek. 

We zijn te gast bij speurexpert en Verhuisdierenambassadeur Pieter van Ommen in het mooie Wassenaar. Hij gaat ons vandaag meenemen in de wereld die praktijkspeuren heet. We treffen het, want het is prachtig weer.

“De eerste introductieles is vrij veel theorie” waarschuwt hij. “Het is belangrijk om te weten wat er bij zo’n hond gebeurt als hij een spoor volgt en hoe dat werkt.” 

Reukorgaan

Hij begint uit te leggen dat het reukorgaan van een hond velen, velen malen verder ontwikkeld is dan dat van ons. “Als ons reukorgaan de grote van een wijsvinger is, is dat van een hond tweederde van zijn hele lijf. Natuurlijk zit dat opgevouwen in zijn neus, maar als je dat uit elkaar zou pluizen, bedekt het bijna zijn lichaamsgrootte. Tel daarbij op dat het gedeelte in de hersenen dat zij gebruiken om alle geuren te verwerken ook nog eens flink groter is dan bij ons en je kunt je er misschien een voorstelling van maken hoe belangrijk geur is voor een hond.”

Van Ommen verduidelijkt: “vergelijk het met ons zicht: wat wij waarnemen met onze ogen, doen zij met hun neus. Ik verbaas me daarover want ik ben er toch zeker van dat mijn hond met zicht jaagt. Als zij honderden meters verderop een haas in het land ziet springen, wil zij er achteraan."

Zicht

“Ik snap dat je dat denkt, maar een hond ziet tot een meter of vijftien redelijk scherp, daarna laat zijn zicht hem redelijk in de steek. De reden dat jij dénkt dat je hond die haas ziet, is omdat er door het bewegen van de haas geur vrij komt. Die geur bereikt de neus van je hond en daarom ‘kijkt’ hij in de juiste richting. Maar feitelijk ruikt hij het dier dus.”

speuren met je hond

Zo, weer wat nieuws geleerd. We gaan starten met de eerste oefening. Van Ommen heeft een ouderwets madenbakje (plastic bakje met gaatjes in deksel) gevuld met lekkere brokjes. (NB: voor elke hond kan zijn interesse anders zijn: een bal, een blokje hout, voertjes) Dit laat hij aan mijn hond ruiken en loopt naar achteren. Ik hou Lupa ondertussen vast. Hij loopt een meter of drie, legt het bakje neer en loopt naar ons terug. Hij laat Lupa nog even aan zijn hand ruiken en ik zeg: ‘zoek!’

En alsof ze het al honderden keren eerder heeft gedaan, gaat vanzelf dat neusje naar de grond, begint ze te lopen en loopt ze in een rechte lijn naar het madendoosje met brokjes. Chapeau, Lupa! En ze krijgt haar beloning. Deze oefening herhalen we nog een keer of vier en dan is het genoeg voor een eerste sessie. 

Volgende keer vindt de tweede introductietraining plaats en gaan we een stapje verder. Dan gaan we meer in op de houding van de hond, het leren lezen van je hond; wanneer heeft hij jouw hulp even nodig in het vinden van het spoor, wanneer moet je je hond gewoon vertrouwen? Wanneer is hij afgeleid en hoe krijg je hem dan weer op het spoor?

Ook geïnspireerd geraakt? Als je sponsor wordt van Verhuisdieren, krijg je €15 korting op twee lessen praktijkspeuren van Pieter van Ommen.