Verveling bij katten

Verveling komt heel veel voor bij katten, vooral bij katten die binnen worden gehouden. Maar het is niet altijd makkelijk te herkennen.

Kattenexpert Yvon Sweere
13-05-2017

Als een kat de boel sloopt of voortdurend probeert te ontsnappen, dan is het vaak wel duidelijk. Maar een kat die continu miauwt of achter je aanloopt, kan ook verveeld zijn. Daarnaast zijn er katten die veel slapen omdat ze niets te doen hebben. Veel slapen is niet normaal; boerderijkatten slapen niet meer dan 12 uur.

Bezigheden voor je kat

Om verveling tegen te gaan, is het belangrijk dat een kat voldoende bezigheden heeft. Katten besteden van nature een groot deel van de dag aan jagen en het verkennen van nieuwe gebieden (exploreren). In een binnenomgeving kun je je kat laten jagen door met speelhengels te spelen, maar hoe voorzie je nou in de behoefte aan exploratie als je op een appartement of flat woont?

Geef je kat allereerst de mogelijkheid om dagelijks alle ruimtes in huis te verkennen. Heb je een balkon? Installeer dan een kattenluik in de balkondeur. Misschien kun je een kattentrappetje maken naar een (veilige) binnentuin? Dit kan zelfs vanaf 4 hoog! Bekijk mijn Pinterest-account maar eens voor kattenladders. Een andere optie is je kat ’s ochtends via het trappenhuis de binnentuin in laten en hem ’s avonds weer ophalen.

Kan dat allemaal niet, laat dan je kat dagelijks exploreren in het trappenhuis. Of leer de kat een tuigje aan en maak dagelijks een wandeling op een rustig moment.

Kat op bezoek bij de buren

Als laatste nog een idee waarmee je ook andere mensen blij mee kan maken: informeer bij je buren - onder het motto ‘wel de lusten, niet te lasten’ - of je kat iedere dag bij hun op bezoek mag.

Natuurlijk kun je je kat ook vermaken met voerspelletjes!