Verzorg de voetzooltjes van je hond

Heb je er wel eens bij stil gestaan hoe belangrijk de voeten van een hond zijn? Ze zijn natuurlijk in de eerste plaats bedoeld om op te lopen maar daarnaast hebben ze nog veel meer functies.

Vachtexpert Diana Leeuwe
16-02-2019

Een hondenvoet bestaat uit zoolkussens met eelt, nagels en haren. De hond staat eigenlijk, als we het zouden vergelijken met de voet van de mens, op zijn tenen. De voeten dienen als schokdemper om de botten en gewrichten te beschermen tegen schokken. Het diepere weefsel van de poten wordt door het eelt op de kussens tegen beschadiging beschermd. De hondenvoet draagt geen bescherming dus zal bestand moeten zijn tegen alle weersomstandigheden en soorten ondergrond.

Extra aandacht tijdens zomer en winter

Van de zomer wordt er gewaarschuwd voor te heet asfalt waar hondenvoetjes op kunnen verbranden. Nu het winter is, moeten we ook onze voorzorgsmaatregelen treffen. De hard gevroren paden kunnen scherp aanvoelen op de hondenpoot en eventueel wondjes of beschadigingen aanbrengen. Zeker als een hond er met snelheid overheen rent of veelvuldig loopt op de ruwe ondergrond.

Naast de harde en koude ondergrond kunnen we tijdens de sneeuwval ook nieuwe klachten ontdekken. Denk aan de pekel die gestrooid wordt. Dit is bijtend en vervelend voor de natte pootjes. Ook kan de sneeuw zich gaan vast klonten aan de haren om en tussen de tenen waardoor sommige honden (bijna) niet meer kunnen lopen.

Het beste is om de voeten na de wandeling af te spoelen met lauw water. Of als ze al wat geïrriteerd zijn in een badje met voetbruisballen afspoelen. Dit bevat kamille en Calendula wat extra verzorging geeft tijdens het weken. Zo spoel je gelijk het zout/pekel eraf en krijgt de hond dit niet meer binnen als hij aan de poten zou gaan likken. Voorkom overmatig likken om nog meer irritatie aan huid en voetzolen te voorkomen.

Na het afspoelen kun je de voeten verzorgen door ze in te smeren met een zachte balsem zoals Biobalm van Dermoscent. Zorg er voor dat er geen overgroei van haren is tussen de tenen. Dit kun je beter weg laten knippen door een trimster om te voorkomen dat voeten onnodig vuil aan hechten en klonteren in de sneeuw

Roze voetkussentjes

Honden met roze voetkussentjes hebben vaak sneller irritatie, ontstekingen of wondjes omdat de eeltlaag dunner is. Dit zijn vaak wit of lichtgekleurde honden. Geef aan deze honden wat extra aandacht aan de voeten tijdens de koudere maanden.

        Mail je vraag          

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.