Winter! Dat betekent sneeuw om in te spelen en vaak dikke pret voor onze honden. De meeste dieren krijgen een soort kolder in de kop bij het voelen van sneeuw onder de voetjes. Lekker rennen en gek doen. Maar wat nou als je last van al die ijsklompjes krijgt en je voetjes aanvoelen als jeukende brandende wintertenen…
Pododermatitis
Honden met een allergie hebben een huid die zeer gevoelig is. Dat komt omdat de huid snel beschadigd raakt door invloed van buitenaf. Ook door vocht zoals regen en vuil van de straat kan de huid beschadigen. Pododermatitis zoals het ook wel wordt genoemd zien we in vele vormen met verschillende oorzaken. Het begint meestal met een ontstoken plek aan het voetbed of tussen de tenen. De oorzaak moet natuurlijk uitgesloten worden door onderzoek bij de dierenarts. Zo kan er een doorn of grasaar in de teen geprikt zitten, maar voor nu beperk ik het even tot de allergische honden.
In de wintermaanden krijgen we weer te maken met pekel en vochtige straten. Niet fijn voor deze ontstoken voetjes, als ze het al niet waren, zullen ze het wel worden door hier in te lopen.
Wintervoeten bij de hond
Wat kunnen we doen om onze viervoeter met zere voetjes de wintermaanden door te laten komen en waar moeten we op letten qua verzorging.
Wat zijn de klachten?
Denk hierbij aan veel likken aan de tenen waardoor de huid vochtig blijft en sneller last heeft van bacteriële overgroei. Maar ook pijnlijkheid en kreupel lopen zien we. Soms bloederige blaren die open kunnen barsten. Dit kunnen zelfs gewoon steriele ontstekingen zijn die dus zonder bacteriën ontstaan. Flinke rode tenen en voetjes die soms gezwollen kunnen zijn.
Pekel slecht voor hondenpoten
Hoe kunnen we het verzorgen?
Voetjes kunnen worden afgespoeld met gewoon water na het wandelen. Dit geldt zeker als er pekel is gestrooid. Evtueel als er al een ontsteking in het voetbed zit kunt u de voetjes laten weken in een bakje met biotex groen. Even een paar minuten laten weken en dan goed afspoelen en drogen met handdoek. De huid van zo’n ontstoken voet is erg gevoelig en zeer dun. De eeltkussentjes kunnen bij een pododermatitis aan de onderzijde opzij gedrukt worden waardoor de hond dus letterlijk op het vlezig gedeelte van zijn voeten loopt. Niet fijn op een harde straat.
Schoentjes of vaseline tegen winterpootjes
Voorzorg in de wintermaanden
Daarvoor heb ik bij mijn eigen hondje, die hier nogal vaak last van heeft, schoenen aangeschaft. Het voorkomt dat er pekel en ijs op de voeten komt en zo de huid nog dunner maakt. Het voelt zacht aan dus ze kan beter lopen op harde ondergrond als we een rondje uit gaan. Bij binnenkomst doen we de schoenen weer uit en zo hoef ik niet alles af te spoelen en te drogen na de wandeling.
Ook smeer ik de voetzolen voor het wandelen in met een speciale voetverzorging om de huid wat te ondersteunen. Honingzalf is ook altijd verzachtend, dan wel een sokje aan anders is je vloer een glijbaan. Of als je gaat wandelen in de sneeuw, een flinke klodder vaseline tussen de voeten smeren, dit voorkomt dat sneeuw blijft plakken en ijsklompjes vormen.