Wel of geen hondenkleding?

Nu de dagen weer koud en donker zijn, komen er steeds meer vragen over wel of geen hondenkleding bij mij in de salon en of de hond wel getrimd mag worden in de winter.

Vachtexpert Diana Leeuwe
06-12-2013

Ja dat mag. Zeker om de voetjes winterklaar te maken en de lange haren tussen de tenen weg te halen. Honden krijgen het niet zo snel koud buiten. Ze kunnen prima naar buiten zonder ‘jas’. Zonder jas gaan ze eigenlijk nooit, want ze hebben immers hun eigen ‘jas’ al aan; de vacht. Deze werkt isolerend in de zomer en winter en verandert mee met het seizoen. Dit geldt alleen voor honden met een dubbele vacht. De ondervacht (wol) isoleert en de bovenvacht (dekharen) sluiten de vacht netjes af.

Beschermen tegen de kou

Er worden echter steeds meer kleine rassen gefokt met hele dunne vachtjes of bijna geen onderwol. Dan is het niet raar om dit soort hondjes te beschermen tegen de kou. Een hondje krijgt het vooral koud als het een natte vacht heeft, dus bescherm je dier altijd tegen regen als je naar buiten gaat. Droog de dieren thuis ook weer goed af of geef het een regenjas aan.

Een chihuahua heeft geen ondervacht en kan sneller last hebben van de kou

Bij vrieskou is het belangrijk om de dieren in beweging te houden. Ze krijgen het niet koud als ze blijven bewegen, maar als de voetjes koud met sneeuwklontjes bedekt zijn, dan kunnen ze niet meer goed lopen en krijgen ze het koud. Als je hond bv mee gaat in de fietsmand dan is het wel lekker als het beschermt is met een dekje. Hij beweegt dan niet en zit in de kou in de wind.

Als er sneeuw ligt, zal er ook weer met pekel gestrooid gaan worden. Veel hondenvoeten kunnen hier niet goed tegen en het zout zal gaan prikken in de voetjes. De hond gaat er dan aan likken en hierdoor gaat het opzwellen en soms zelfs smetten. Was altijd goed de pootjes af met lauwwarm water als je buiten in de sneeuw en pekel gelopen heeft. Dit voorkomt alle narigheid doordat het zout eraf gespoeld wordt. Om de pootjes extra te beschermen kun je voordat er gewandeld wordt, de voetjes insmeren met speciale paw-wax. Deze verzorgen en beschermen de voetzolen met het koude weer.

          Mail je vraag          

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.