Verzorging van het gebit van je hond of kat

In februari is er extra aandacht voor het gebit van je huisdier, het is dan de maand van de gebitscontrole. Veel dierenartsen voeren dan gratis gebitscontroles uit en/of geven kortingen op behandelingen.

Dierenarts Piet Piet Hellemans
03-02-2012

Tanden en kiezen kunnen aangetast raken door ophoping van plak en tandsteen, door slijtage of door auto-immuunaandoeningen.

Met kauwen en kluifjes zal je huisdier zelf zijn of haar gebit verzorgen, en als eigenaar kun je die verzorging nog verder ondersteunen door de tanden te poetsen. Daarmee is helaas (net als bij ons) het aantasten van tanden en kiezen niet geheel te voorkomen en zullen de meeste honden en katten één of meerdere keren in hun leven een gebitsreiniging en evt. sanering moeten ondergaan.


Als je merkt dat je huisdier wat onaangenaam uit de bek ruikt, moeilijker kauwt, veel kwijlt of smakt dan kan dit door een gebitsprobleem komen en is het verstandig om je huisdier te laten controleren door je dierenarts.

Ontstoken tand of kies

Een ontstoken tand of kies is pijnlijk en ook een risico voor rest van het lichaam. De bacteriën in de bek zullen in eerste instantie door de lymfeklieren in de kaak en keel tegengehouden worden, maar kunnen daar uiteindelijk doorheen breken. Dan komen deze bacteriën in de bloedbaan terecht en kunnen ze ontstekingen veroorzaken aan de hartkleppen, nieren, lever of andere organen. Door de ontsteking in de bek kunnen ook gifstoffen in het lichaam van je dier terecht komen waardoor ze zich slecht voelen.

Wij horen ook regelmatig van eigenaren dat hun huisdier na een gebitsbehandeling een stuk levendiger en opgewekter is, ze lijken soms weer jaren jonger qua gedrag. Dit komt omdat een gebitsprobleem geleidelijk ontstaat en zeurende pijn veroorzaakt. Hierdoor kunnen dieren wat slomer worden en zich wat meer terugtrekken. Na een behandeling is de pijn vrij snel weg en leven een hoop patiënten enorm op.

Trauma aan tanden of kiezen

Als tanden of kiezen door trauma afgebroken zijn en je er snel bij bent (binnen enkele uren) is het soms mogelijk om de tand nog te redden. Bij jonge dieren kan de tand dan afgedekt worden zodat deze zich verder kan ontwikkelen. Bij oudere dieren kan er een wortelkanaalbehandeling gedaan worden. Als het trauma te groot is aan de tand of kies dan moet deze eruit gehaald worden. Niets doen en afwachten na trauma van een tand of kies is dus geen optie.

Sommige eigenaren vinden het zielig voor hun dier als ze tanden of kiezen moeten missen, hier ben ik het niet mee eens. Natuurlijk gaan wij geen gezonde tanden of kiezen trekken, maar als een tand of kies rot of aangetast is, dan is het voor het dier beter om deze tand of kies eruit te halen. De ontsteking verdwijnt dan en het tandvlees groeit, na deskundig hechten mooi dicht over het kaakbot. Er kan dan weer zonder pijn gegeten worden, onze patiënten kauwen beter zonder tanden dan met rotte tanden.