Viktor Brand en zijn liefde voor Spaanse rescuehond Tapas

"Tapas is gek op Franse kaas en zalm. Ze is een dame met smaak."

Blog Dennis van Plateringen
18-08-2022

Onze trotse en fanatieke maandambassadeur Viktor Brand heeft al veertien jaar een grote liefde in zijn leven: de Spaanse hond Tapas. De komst van deze lieverd in huis heeft zijn leven enorm veranderd. Tapas kwam echt op het pad van Viktor en zijn vriend André. En daar heeft onze eerdere maandambassadeur Patty Brard ook iets mee te maken. Benieuwd? Lees dan vooral verder en ontdek alles over de band tussen Viktor en Tapas ;-)

Wat wil je direct delen over Tapas?

Ze is echt mijn grote liefde! Tapas is nu veertien jaar en kwam bij ons als puppy van vier maanden oud. Ze is gered uit een Spaans dodingsstation en kwam via een stichting met andere hondjes naar Nederland. We hadden een item in Shownieuws over de stichting en toen zei Patty Brard live in de studio: “Jij zoekt toch een hond?” Meteen was het zaadje geplant en na de uitzending belde de dame van de stichting. Onze keuze viel op Tapas en dat bleek de beste keuze ooit!

Hond Tapas van Viktor Brand als pup

Wat is het meest bijzondere aan Tapas?

Ze is ongelooflijk loyaal, trouw en heeft zoveel liefde te geven. Verder is ze heel intelligent en ik heb echt het idee dat ze mij verstaat. Het is vast heel herkenbaar voor veel baasjes; ik klets de hele dag tegen haar. Als ik de vaatwasser uitruim, zit ze achter mij. Als ik de was opvouw, is ze in de buurt. Als ik het bed opmaak… jawel… dan zit ze ernaast. Kortom, ze is altijd bij mij. En tijdens al die klusjes praat ik continu tegen haar en ik weet zeker dat Tapas mij begrijpt, haha!

Wat vind je zo leuk aan huisdieren?

Het is zo leuk om voor een dier te zorgen en je krijgt er ontzettend veel voor terug. Tapas heeft mij ook echt een ander leven gegeven. Voorheen was mijn leven veel onrustiger en ik woonde al tegenover het bos waar ik eigenlijk nooit kwam. Sinds dat Tapas bij mijn vriend en mij woont, is er meer regelmaat in ons leven. Ik maak heerlijke wandelingen in het bos en met een hond erbij is dat vele malen leuker!

Ook kinderen gun ik het om op te groeien met huisdieren. Wij hebben thuis altijd honden gehad. Ik ben vanaf mij eerste opgegroeid met een boxer. Daar lag ik bij in de mand en dat was echt mijn beste maatje. Helaas moest ik afscheid nemen van deze hond toen ik dertien was. Dat was natuurlijk een groot drama, maar ik heb ook zoveel vreugde aan hem beleefd. Ik denk dat het voor elk kind heel goed is om een hond, kat, konijnen of cavia te hebben om voor te zorgen.

Wat maakt jullie band zo speciaal?

We zijn echt soulmates. Als ik in haar ogen kijk, weet ik wat ze denkt en hoe ze zich voelt. En ik heb het idee dat het andersom ook zo werkt. Tapas kruipt tegen mij aan wanneer ik dit nodig heb. Er is geen ander hondje zoals Tapas, ze is fantastisch voor ons.

Hond Tapas van Viktor Brand kijkt met schattige puppyogen in de camera

Doe je ook andere dingen met haar naast knuffelen en aaien?

We apporteren en ondanks haar leeftijd is ze dol op haar knuffels. Tapas heeft een knuffelvarken waarmee ze de hele dag door mee in haar bek loopt. Als ik dan de mand verplaats, dan móet deze knuffel mee. Ook rent ze graag achter van alles aan in huis. Vroeger deden we ook spelletjes met brokjes en een draaischijf om haar hersens uit te dagen wat erg belangrijk is voor honden. Nu ze ouder is, slaapt ze meer en is ze minder actief. Toch blijft ze heel speels en dat is heel leuk. Ik hoef de knuffel maar te pakken en ze staat voor mij met een blik van ‘nou, kom maar op!’ Heerlijk is dat!

Wat kun jij leren van Tapas?

Regelmaat aanhouden en klok kijken, haha. Het is echt wonderlijk hoe de biologische klok van zo’n beest werkt. Twee minuten voor vijf kijkt ze één van ons aan en dan weten we ‘oh verrek, het is etenstijd’. Verder zie ik de regelmaat terug bij het wandelen, spelen en slapen. Wij moeten er af en toe erg om lachen.

Voelt zij jouw emoties aan?

Dat is echt een ding dat zeker is! Als ik druk en blij ben, is zij dat ook. En als ik verdrietig ben of even minder goed in mijn vel zit, dan zoekt ze mij op en kruipt ze tegen mij aan. Echt heel bijzonder.

Hoe is de relatie tussen je vriend André en Tapas?

André en ik zijn nu achttien jaar bij elkaar en toen wij gingen samenwonen, kreeg ik het idee van een hond. Hij was niet direct enthousiast. André is niet echt opgegroeid met honden en dacht niet zoveel met deze dieren te hebben. Toen heb ik toch doorgedrukt en sinds dag één lagen ze naast, op en onder elkaar. Inmiddels is Tapas echt ons kind en we praten regelmatig over haar met elkaar.

Viktor Brand met vriend Andre en Tapas op het strand zittend in de duinen

Hoe ver gaat jullie grens in huis?

Er zijn grenzen voor haar en daar gaat ze goed mee om. Het bed is van ons, maar ze heeft een heerlijk, groot kussen in onze slaapkamer. Ze slaapt altijd bij ons en dat doet ze van pup af aan. Tapas mag wel op de bank en dat vinden we stiekem ook heel erg gezellig. Ze mag niet schooien en eet niet met ons mee. Maar goed, ze is nu wat ouder en als Tapas bij m’n ouders logeert, wordt ze nog weleens verwend met iets lekkers. Ze is gek op Franse kaas en zalm. Ze is een dame met smaak, haha!

Hoe combineer je je werk met Tapas?

We hebben een heel schema. Iedere week stemmen André en ik af. Gelukkig kan André ook vanuit huis werken en als ik een drukke week heb met opnames, blijft hij bij Tapas. Ze kan ook prima alleen zijn en dan gaat ze gewoon lekker liggen slapen. Wel proberen we haar zo min mogelijk in haar eentje te laten. En anders zijn mijn ouders er ook nog die verschrikkelijk dol op haar zijn.

Viktor en hond Tapas samen op de bank in huis

Waarom vind je adoptie van dieren zo belangrijk?

Elke hond verdient een warm thuis. Die chocoladebruine labradors en andere rashonden vinden hun plekje wel. Ik heb het vooral te doen met asieldieren. Ik vind het fantastisch dat asielen bestaan, maar een dier hoort daar natuurlijk niet. Daarom vind ik het enorm belangrijk om een hond te adopteren en ik raad het iedereen aan als je een hond overweegt. Neem eerst een kijkje op Verhuisdieren of ga eens langs bij een asiel. Niet iedere hond heeft een rugzakje, want er overlijden ook baasjes en soms blijken mensen allergisch. Er zitten zulke leuke honden en katten tussen en die moeten uit het asiel. Zo snel mogelijk.

Waarom heb je 'ja' gezegd op je ambassadeurschap voor Verhuisdieren?

Ik volg jullie al een hele tijd op Instagram omdat ik via collega’s ontdekte dat jullie bestaan. Jullie site is erg sympathiek en ik neem regelmatig een kijkje. Ook stuur ik regelmatig dieren door naar bekenden die misschien een perfecte match zijn. Eigenlijk was ik dus gewoon al fan! Ik vind dat jullie te gek werk doen en vond het superleuk dat ik als maandambassadeur gevraagd werd.