Driften, het woord zegt zoveel en tegelijk zo weinig. Wat is nou drift, want in de hondenwereld wordt er met dit woord te pas en te onpas mee gegooid. Zo kom ik regelmatig bij mensen die met hun hond werken. “Deze hond doet het geweldig, zit echt een enorme drift op” krijg ik dan ook vaak te horen. Wat is nou die drift en wat kunnen wij als geleiders en opleiders hier nou mee?
Laat ik dan beginnen met het feit dat elke hond zijn eigen drift heeft. Eigenlijk zou ik de drift meer willen vervangen voor het woord motivatie. Als we willen dat er iets gedaan wordt moet er wel motivatie achter zitten. Zonder motivatie kan geen doel behaald worden.
De bal als motivatie
Zo kan het zijn dat een hond motivatie heeft voor een bal. Die bal, daar wil de hond alles voor doen. Wat dan ook vaak gebeurd is dat een hond, voordat deze wordt opgeleid tot speurhond, wordt onderworpen aan een test. In deze test kijkt men hoe gek de hond is op dat balletje. Wil de hond het balletje koste wat kost hebben en ook niet zomaar afgeven, scoort de hond punten op zijn “buitdrift”. De bal wordt uiteindelijk de beloning, vind de hond drugs? Hij krijgt zijn balletje. Eigenlijk is de hond dus niet op zoek naar drugs, de hond is op zoek naar zijn bal.
Toen ik voor defensie werkte zette ik een project op. Een project met een speurhond menselijke geur. Dit was mijn eigen hond. Het was de taak van deze hond om mensen, verstopt in containers, trailers, caravans, kofferbakken of waar dan ook te lokaliseren. Dit werk deed ik op de grens van Hoek van Holland naar Engeland en vanaf Europoort naar Engeland. Ik trainde en leidde hierbij mijn eigen hond op. Er werd toch wel wat argwanend naar gekeken, want, mijn hond was geen herder, geen Mechelaar, geen Duitse, het was een boxer.
Pieter en Bikkel aan het werk
Boxer als speurhond
Bikkel was de eerste boxer die als speurhond 'menselijke geur' in dienst was van de Koninklijke Marechaussee. Gekscherend noemde wij hem dan ook luitenant Bikkel. Bikkel was ontzettend goed in het lokaliseren van mensen in en op allerlei verstopplaatsen. En dan terug naar de drift, was Bikkel gek op balletjes? Of houtjes of metaaltjes?
Nee, dat was Bikkel niet. Bikkel was gek op menselijke aandacht. Gek doen en spelen met mensen, dat vond hij geweldig. Bikkel had geen buitdrift, Bikkel had een “mensdrift”. Dat is wat de motivatie voor het speuren was voor Bikkel, hij deed het er geweldig op.
Ik kan me nog goed herinneren, ik liep als geleider over de kade van Hoek van Holland. Bikkel aan de lijn, tuigje om, met rangonderscheidingstekens van Luitenant op zijn borst paradeerde Bikkel over de kade. Geen enkele vrachtwagen ontsnapte aan de neus van Bikkel. En daar zag ik het. In de harde wind ving hij geur op, dat kon ik zien aan zijn lichaamstaal. Ik klikte de riem los en liet de hond zelf lokaliseren. Uiteindelijk kwamen we daar aan, bij de laadklep van een vrachtwagen. Bikkel bleef hier hangen en draaien en gaf meerdere malen een blaf. YESSSS, dit moest ‘m worden, mijn eerste vangst, dat is het eerste wat ik dacht. Via de portofoon liet ik mijn collega’s ter plaatse komen en ik sprak de vrachtwagenchauffeur aan. Deze deed wel erg kalm als hij mensen smokkelde dacht ik nog, misschien is ie erop getraind.
“Dus je wil in de wagen kijken” zei de chauffeur. Ja, zei ik, mijn hond geeft aan dat er mogelijk mensen in uw trailer zitten. Al lachend deed de chauffeur zijn deuren open, ik keek en stond toch even met mijn mond open. De hele wagen zat vol met kuikentjes. Het geluid was nu ook waarneembaar van de diertjes.
Bikkel had honger, terug naar de basis, daar stond zijn bak met vlees al klaar voor hem, eet smakelijk maat!
Is jouw hond gek op eten? Gebruik dan zijn voedseldrift om hem te trainen. Je hoeft de hond niet vol te duwen met eten, maar zolang het een beloning is kan dit met mate. Weet je wat de drift van jouw hond is? Ga eens lekker met hem speuren en kom daar achter!