Voorjaarskriebels bij konijn!

Nu het zonnetje weer meer gaat schijnen, wordt iedereen actiever. Wist je dat konijnen, net als wij, heel blij kunnen zijn met zon, zand en gras?

Konijnenexpert Eline Teygeler
29-04-2017

Ook bij konijnen triggert de hoeveelheid licht in het voorjaar hun gedrag. Hormonen van zowel vrouwtjes als mannetjes worden actiever en stimuleren onder andere voortplantingsgedrag, graafgedrag, maar bijvoorbeeld ook conflicten onderling.  Als je konijn gecastreerd is, kan het zijn dat de veranderingen in het voorjaar wat minder zichtbaar zijn.

Warmte

Allereerst is de warmte van de zon voor vele dieren een verrijking. Alhoewel konijnen relatief goed tegen kou kunnen, vinden ze het liggen in de zon ook heerlijk in het voorjaar. Zelfs in de zomer zie je konijnen in de ochtend languit bewust in het zonnetje liggen. Zodra het warmer wordt gedurende de dag, verhuizen ze vaker naar de schaduw.

Natuurlijk moeten we oppassen dat konijnen in hun afgesloten hok niet in de volle zon staan. Het beste is om konijnen naast hun hok ook standaard een uitloopren erbuiten aan te bieden met zowel schaduw- als zonplekken. 

Zandbak

Naast warme zonnestralen kun je een konijn gelukkig maken met hun eigen zandbak. Konijnen zijn echte gravers en in het voorjaar kan er een toename zijn in de behoefte om te graven. Als je niet wilt dat je konijn te diep graaft in de tuin, kun je een stuk eronder afgraven en gaas eronder leggen. Op deze manier komen ze niet bij de buren uit, maar kunnen ze wel lekker hun eigen bodem bewerken.

Heb je een balkon of betegelde tuin? Denk dan aan een kinderzandbak met zand; om te graven en languit in te liggen. 

Grasveld

Als laatste kun je je konijn blij maken met een grasveld. Om te knagen, rennen en bokkesprongen te maken. Heb je geen tuin en wil je toch jezelf en je konijn laten genieten van gras? Dan is het aanbieden van een grasstrook in een doos of krat ook fijn als zitplek en om lekker te knabbelen. Als konijnen nog niet gewend zijn aan het eten van gras, bouw het aanbieden van het grasplekje dan in tijd op zodat hun darmen er langzaam aan kunnen wennen. 

Laat je konijn dus meegenieten van jouw voorjaarskriebels door ze zon, zand en gras te bieden, succes verzekerd!

Foto's: Ron Baltus en Anita Legué-Trock

Mail je vraag

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.