Waar droomt mijn hond of kat over?

Je hond of kat dommelt heerlijk naast je in slaap. En dan ineens zie je die schattige bewegende pootjes. Hij beleeft duidelijk spannende avonturen in dierendromenland. Maar wat maken honden en katten eigen allemaal mee in hun dromen? De Amerikaanse Dr. Deirdre Barrett, een Clinical and Evolutionary psycholoog van Harvard Medical School, deelde de onderzoeksuitkomsten.

Blog Dennis van Plateringen
12-03-2021

Verschillen in dromen bij honden en katten

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar dromen bij honden en katten. Toch is er een opmerkelijk verschil waar ze over dromen. Honden dromen over dagelijkse dingen. Katten zijn vooral aan het jagen.

Slaapfase dromen voor honden en katten

Je hond of kat gaat net als jij door verschillende slaapfases. Dromen vinden plaats in de zogenaamde REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement (je ogen bewegen dan snel achter de oogleden) en dit is de slaap fase waarin je het meest actief bent. Zo ook jouw knuffelbare huisgenootje.

Dromen bij honden

De dromen van je hond zijn goed te vergelijken met de dromen die wij hebben als mens. Het gaat vaak om dagelijkse situaties die soms wat onlogisch kunnen zijn. De kans is groot dat jouw hond droomt over wat hij het liefst ziet: zijn favoriete baasje. Jij dus! Inclusief geur, stem en alles wat erbij hoort. Volgens Dr. Deirdre Barrett komt dit omdat honden sterk aanhankelijk zijn. Dat zachte blafje tijdens het dromen is dus als lieve boodschap voor jou bedoeld.

Hond slapend buiten in dromenland

En dromende katten?

Katten staan erom bekend dat ze vooral doen waar ze zelf zin in hebben. Daardoor dromen ze meestal ook over het allerliefste wat zij doen; op muizenjacht gaan. Ze lijken dus veel minder bezig met hun baasjes en hun dromen zijn vooral instinctief. Zie je de snorharen of pootjes bewegen? Je kleine jager is vast weer op muizenstrooptocht!

Geen slapende dieren wakker maken

Slaap is voor je hond of kat net zo belangrijk voor ons als baasjes. Je doet er daarom goed aan om de REM-slaap niet te onderbreken. Slaaptekort kan namelijk gevolgen hebben op gedrag, cognitieve vaardigheden (concentratie en geheugen) en stemming van je huisdier. Laat je lieverd maar lekker die droom beleven, ook als deze even wat spannend lijkt.

bron: abcactionnews.com

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.