In mijn vorige blog over de gelukkige binnenkat, heb ik beschreven hoe je ziet of jouw binnenkat lekker in zijn vel zit. In deze blog vertel ik meer over hoe je je binnenkat(ten) gelukkig houdt of gelukkiger kunt maken.
Alle katten en dus ook binnenkatten hebben het nodig om soorteigen gedrag te kunnen uitvoeren. Kan dat niet, dan kan je kat zich minder gelukkig voelen met mogelijke gedragsproblemen als gevolg. Ik snap de keuze van mensen om hun (kat)ten binnen te houden goed, de omstandigheden zijn soms gewoon zo dat het veiliger is om een kat binnen te houden. Maar dat vraagt dus wel wat van jou als eigenaar en huisgenoot van je kat.
Vergroten binnenruimte
Als je bedenkt dat een kat ongeveer drie tot vijf kamers voor zichzelf nodig heeft, dan weet je dat vrijwel elke binnenruimte vaak te klein is. Je kat kan deze ruimte wel delen, maar hoe goed hij daarin is, is o.a. afhankelijk van zijn karakter en ervaringen. Je kunt de binnenruimte vergroten door verticaal te gaan denken. Een kat is een dier dat graag klimt en hoog zit. Als je meerdere plekken in de hoogte maakt dan kan je deze vergroten, voeg daar dan ook klim- en krabmogelijkheden aan toe. Er zijn veel goede voorbeelden te vinden op internet en als je zelf handig bent of iemand kent die je kan helpen, kan je het helemaal naar je eigen zin en die van je kat(ten) maken.
Balkon of tuin
Heb je een balkon of een tuin? Vergroot je binnenruimte dan hiermee door deze af te zetten. Je doet je kat er een groot plezier mee! Dit kan echter niet altijd en dan zeg ik: haal buiten naar binnen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door blaadjes, eikeltjes, dennenappels e.d. binnen neer te leggen, katveilige plantjes te plaatsen waar hij aan mag knagen. Of een plastic bak neer te zetten waar je een graszode in legt. Ook kan je regenwater opvangen en dit binnen neerzetten. Katten vinden regenwater vaak lekkerder dan kraanwater.
Mentaal bezighouden
Je kat kan binnenshuis niet echt jagen. Vaak vangen ze wel vliegjes en muggen, maar als die er niet zijn, dan kan hij niet jagen. Dat betekent dat jij daarvoor moet zorgen. Dit kan door middel van spelen met jou en een speelhengel. En door interessante speeltjes die je kat leuk vindt neer te leggen. Dit is vaak wel een zoektocht want het ene speeltje vindt je kat nou eenmaal wel leuk en het andere niet. Speeltjes waar een geur aan zit zijn vaak ook interessant voor katten. Dan kan je denken aan geuren zoals valeriaan, matatabi en kattenkruid. Haal de speeltjes waar je kat niet meer mee speelt weg en leg ze een paar weken later weer neer. Katten vervelen zich gewoon snel met een speeltje. Ook hersenwerk is een optie!
Meer moeite moeten doen om zijn eten te vergaren is ook onderdeel van het bezighouden van je kat. Dat kan door middel van een voerpuzzel, lege eierdoosjes met wat brokjes erin of een doosje met propjes papier en wat brokjes te plaatsen. Om frustratie te voorkomen raad ik je aan om eenvoudig te beginnen en de mogelijkheden ingewikkelder maken wanneer je kat het goed snapt.
Meerkatshuishoudens
Heb je meerdere katten in huis? Dan is het belangrijk dat je alle bronnen (slaapplekken, kattenbakken, voer- en drinkbakken) verspreid over je huis en dat je er voldoende van hebt. Ik hou meestal de regel aan van het aantal katten + 1. Dus zorg voor voldoende kattenbakken van een groot formaat, schuil- en slaapplekken zowel in de hoogte als lager, meerdere krabgelegenheden en eten en drinken op meerdere plekken.
In de volgende blog bespreek ik angstige katten, hun gedrag en lichaamshouding.