Welke borstel is geschikt voor de vacht van jouw hond?

Als baasje wil je het beste voor je hond, daar hoort ook een goede vachtverzorging bij. Dikwijls komen er klanten in de salon met de meest hippe borstels zoals furminators, maar is dit nu wel het juiste materiaal of kun je de vacht juist beschadigen door het gebruik van verkeerde borstels? Ja dit kan zeker! In mijn blog leg ik graag uit hoe je het beste de vacht kan verzorgen.

Vachtexpert Diana Leeuwe
15-02-2020

Uiteindelijk is een trimster gebaat bij een goede samenwerking met de baasjes. Ik leg graag uit hoe de hond het beste verzorgd kan worden en op deze manier blijft het voor de honden ook altijd prettig om naar de salon te komen. Ze hoeven dan niet een enorme metamorfose te ondergaan vanwege vervilte klitten en ze zijn gewend aan het aanraken van de vacht doordat het thuis ook af en toe wordt bijgehouden.

De klant wil naast dat de hond er netjes uit ziet, het liefst geen losse plukken haar in huis vinden. Dit alles komt door het loslaten van de oude vacht, die wordt vervangen door een nieuwe. Het wel of niet verharen van honden levert nogal eens wat verwarring op.

In de eerste plaats, alles met haar… verhaart. Of het nou het hele jaar door is, in de rui of op wat voor manier dan ook, het dier verliest net als wij mensen de haren die hij heeft en er groeien steeds weer nieuwe aan. Met het begrip ‘hij verhaart niet’ wordt dan ook meestal bedoeld dat er geen plukken losse haren in huis worden gevonden. Of als je het dier aait, dat er meteen een zwerm pluizig plak haar aan je handen zit.

Verschillende vachtensoorten

Er zijn verschillende vachten te onderscheiden in de rashondengroep, daarnaast zijn er nog de kruisingen die ook weer hun eigen vacht hebben ontwikkeld waardoor je soms  niet meer goed weet als baasje waar je op moet letten. Als eerste heb ik een schema gemaakt om te onderscheiden welke vacht jouw hond heeft. Daarna kunnen we verder kijken naar welk materiaal geschikt is voor deze vacht. Wees altijd voorzichtig met harde borstels die haren (onbedoeld) uit de vacht kunnen trekken. Het lijkt dan of het makkelijk te borstelen is maar in werkelijkheid breng je de vacht ernstig schade toe.

Borstelen, wat doet dat nu eigenlijk?

In het kort zal ik proberen uit te leggen wat er gebeurt met borstelen. Een haar zit vast in het haarzakje en het omliggende huidweefsel. Door dit weefsel heeft de haar verbinding met het lichaam van de hond. Wordt de haar met geweld uit dit weefsel losgetrokken, door bijvoorbeeld grondig te borstelen of klitten eruit te trekken, dan beschadigt het omliggende weefsel. Niet met het blote oog te zien uiteraard want als je ziet dat het schade aanricht zou je onmiddellijk stoppen, maar microscopisch gezien zou het weefsel en het haarzakje na dergelijke borstelbeurt beschadigd zijn.

Huid beschermt tegen virussen en bacteriën

Het hondenlichaam is zeer zuinig op de huid. De huid biedt immers bescherming tegen invloe den van buitenaf. Dus voor bacteriën en virussen is zo’n beschadiging een groot gat om binnen te kunnen dringen in het lichaam. De huid zal direct beginnen met repareren van deze ‘beschadiging’ door meteen een nieuwe haar op die plek te gaan maken. Niet alleen op die plek want het lichaam zal het zekere voor het onzekere nemen en ook in de omliggende omgeving van het beschadigde haarzakje nieuwe haren aan gaan maken. We moeten dus echt goed wachten tot de vacht niet meer ‘levend’ is en de rui begonnen is. Anders blijft de vacht haar afstoten buiten de ruifase door bovengenoemd verhaal en heb je een hond die continue verhaart.

Furminators schrapen de haren uit de vacht, als een soort scheermes dus deze trekken inderdaad veel wol uit de vacht maar het lichaam gaat hierop reageren zoals hierboven beschreven.  Voor de beste behandeling kun je het schema volgen en een professionele vachtverzorger om hulp vragen bij het juiste gebruik.

Uitleg borstels en kammen

Universele borstelUniversele borstel (slickerborstel). Gebruik voor alle soorten vachten, bovenste laag haar en losse onderwol wordt hiermee geborsteld en verwijderd. Haar blijft in de borstel dus regelmatig leeghalen voor optimaal resultaat. Vacht vanaf de huid borstelen is gewenst voor dikke vachten. Ook voor delen van het lijf te gebruiken zoals beenhaar, staart en zachte wolharen achter de oren. Ideaal als dagelijks onderhoud van zware vachten zoals de labradoodle en golden retrievers.

furminatorFurminator. Schraapt als een mes de wol uit de vacht. Niet gebruiken, vacht wordt ernstig beschadigd met als gevolg meer verharing op langer termijn.

 

HerderskamHerdershark. Gebruik voor lange stokharige vachten om goed door de onderwol te komen. Lange en korte pennen voor verschillende lengtes haar, denk aan rassen zoals samojeed, herdershond of kortere vachten zoals de labrador of rottweiler. Gebruik van hark is zelfde als kam, alleen voor dikke vachten beter te gebruiken vanuit ergonomisch standpunt.

Zachte harenborstel (varkenshaar) voor gladharige honden zonder wol. Verwijdert losse haren zonder de vacht verder te beschadigen. Rassen zoals gladharige teckels, jack russels en dobermanns.

kamKam met tanden. Te gebruiken om na te lopen of hond uit de klit is. Losse onderwol blijft hangen in de tanden waardoor deze ook verwijderd wordt. Te gebruiken bij ruwharige vachten zoals teckel ruwhaar, jack russel ruwhaar, West Highland white terriër. Er zijn verschillende afstanden van de pennen van fijn, middel tot grof voor dikkere vachten.
 

pennen borstelPennenborstel. Te gebruiken bij lange vachten zoals bobtail, schapendoes, briard. Zonder nopjes op de tanden anders beschadigt de haar doordat deze er uitgetrokken wordt.

poedelkamPoedelkam.  Wordt gebruikt in professionele salons om krulvachten op te kammen. Te gebruiken voor krulhaar (enkele vacht zoals poedel en bichon frisée) en modeleren van haren van de keeshondjes/pomeriaan.

 

Borstelschema