Zijn katten altijd vriendjes?

Veel kattenliefhebbers omringen zich graag met meer dan één kat, maar niet alle katten zijn daar even blij mee. Of katten vriendjes zijn, kun je aflezen aan hun gedrag ten opzichte van elkaar.

Kattenexpert Yvon Sweere
13-06-2020

Hoe weet je nou of katten vriendjes zijn en of ze leuk met elkaar spelen of dat het spelen misschien toch vechten is?

Katten die vriendjes zijn

Katten die tegen elkaar aan slapen, elkaar wassen, tegen elkaar wrijven en elkaar begroeten door neus-neuscontact, kun je vrienden noemen. Ze vormen samen een zogenaamde sociale groep. Katten die dit niet doen, maken geen deel uit van een groep. Zo kan het dus gebeuren dat er in een huishouden met vijf katten slechts twee sociaal gedrag naar elkaar vertonen. Dan is er dus sprake van één groep en drie katten die graag op zichzelf zijn.

Elke kat eigen bak

Om het vreedzaam samenleven tussen katten in een dergelijk huishouden te bevorderen, is het belangrijk om bronnen te vermeerderen en te verspreiden. Dus te zorgen dat er op verschillende plekken in huis water,  voer, kattenbakken, slaapplekjes, verstopplekjes, hoge plekken en krabmogelijkheden zijn. De niet-bevriende katten kunnen elkaar dan altijd vermijden en dat voorkomt sociale spanningen, conflicten en stress.

Katten aan elkaar introduceren

Wil je een nieuw kat nemen, zorg er dan voor dat je de katten op de juiste manier aan elkaar introduceert. Zo is de kans op een vreedzaam samenleven en een mogelijke vriendschap tussen de katten het grootst.