Zitten er risico's aan vers vleesmaaltijden voor hond of kat?

Er is zoveel keuze in de voeding voor je hond en kat. Zoveel merken, zoveel verschil. Er is een brokvoeding en een vers vleesvoeding. Dit keer legt voedingsdeskundige Loes Simonetti uit waar je op moet letten als je kiest voor vers vlees.  

Voedingexpert Lotte Botter en Loes Simonetti
04-05-2019

"Ik wil het met jullie hebben over het wel of niet voeren van een diepvries vers vlees met een zogenoemde premix. Een premix is een toevoeging aan de maaltijd van extra mineralen en vitamines. Maar is dat nu wel of niet nodig? Over dit onderwerp wordt nogal veel gespeculeerd en zijn de meningen erg verdeeld.

  • Er wordt gezegd dat het afwisselen tussen diersoorten voldoende is
  • anderen zeggen dat je wel een premix moet voeren
  • en dan zijn er eigenaren die het oprecht niet weten

In deze blog wil ik jullie uitleggen wat een premix nou eigenlijk is en waarom je deze eigenlijk wel zou moeten geven, als je je hond diepvries vers vlees geeft.

Wat is een premix?

Dit is een mix van vitamines en mineralen die wordt toegevoegd aan diepvries vers vlees om eventuele tekorten aan te vullen.

Premix, zijn dat multivitamines?

Wil dit dan ook zeggen dat je met een gewone multivitaminen een diepvries vers vlees compleet kan maken? Helaas is dit niet mogelijk. Een multivitaminen mist bepaalde stoffen zoals calcium welke in een premix wel terug te vinden is.

Vers vlees maaltijd hond en kat

Waarom moet je premix toevoegen aan de maaltijd?

Fabrikanten maken bij de productie van diepvries vers vlees soms gebruik van eenzijdige grondstoffen. Hierdoor kan het zijn dat er bepaalde vitamines of mineralen missen of niet in voldoende hoeveelheid aanwezig zijn.

Om jullie een beter beeld te geven zal ik een voorbeeld gebruiken van een kip:

Niet elke fabrikant maakt gebruik van ‘dezelfde’ kip. Hiermee wil ik zeggen de ene fabrikant gebruik maakt van jonge vlees-kippen, terwijl de andere fabrikant gebruik maakt van oudere legkippen. Nou zullen jullie denken wat is hier dan erg aan? Het verschil zit hem in de hoeveelheid calcium. Een oudere kip heeft ten opzichte van een jonge kip veel calcium in zijn botten. Hiermee kan het dus zomaar zijn dat je je dier niet de juiste hoeveelheid aanbiedt, omdat het niet in het product verwerkt zit.

Gevaar van vers vlees voeding

Als je hond niet voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, kunnen er tekorten gaan ontstaan. Wanneer je hond tekorten heeft, hoeft dit niet direct zichtbaar te zijn voor jou als eigenaar. Het kan dus zijn dat dit pas na jaren zichtbaar wordt. De klachten die je dan ziet, zijn over het algemeen vrij vaag, waardoor er niet altijd direct een link wordt gelegd met de voeding die wordt. Ondertussen kan er behoorlijk wat schade ontstaan zijn aan organen. Soms zo erg dat deze niet meer hersteld kunnen worden.

Wanneer je je hond een diepvries vers vleesmaaltijd met een premix geeft, weet je zeker dat de hond alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt.

Hoe weet je nu of je een goede maaltijd hebt voor je hond?

Wat opvalt is dat we hier een verschil zien in de btw-marche die gerekend wordt. Bij de diepvries vers vlees zonder premix zien we een btw-marche van 6% terwijl je bij een diepvries vers vlees met premix een btw-marche ziet van 21%.

Hoe weet je of er een premix zit in de diepvries vers vlees die jij geeft?

Dit zou je bijvoorbeeld kunnen zien doordat er op de verpakking vermeld staat: nutritionele toevoegingsmiddelen.

Wat we veel om ons heen horen is dat een premix niet natuurlijk is en dit voor sommige een reden is om het niet te geven aan hun huisdier. Het klopt inderdaad dat een premix niet 100% natuurlijk is. De term natuurlijk betekent alleen maar: niets toegevoegd. Een premix is wél een toevoeging, maar dit is dus juist goed en zelfs nodig om tekorten te voorkomen. Natuurlijk wil dus niet altijd zeggen dat dat gezond is. Integendeel!

Mocht je twijfelen over de gezondheid van je hond neem dan altijd contact op met je dierenarts. Als je hond gezond is en je door wilt gaan met vers vlees te voeren, raadpleeg dan een expert die samen met jou een geschikt dieet samenstelt, passend bij jouw hond.