Een hond adopteren uit het buitenland is een fijne en goede manier om aan een nieuw maatje te komen. Je geeft een dier een tweede kans. Daarnaast loop je nauwelijks risico op erfelijke aandoeningen bij (doorgefokte) rashonden. Toch is het in huis halen van een (zwerf-)hond uit buitenland ook niet geheel zonder risico’s. Om een adoptie de best mogelijke slagingskans te geven, geeft onze hondenexpert Ulrike Meder wat tips.
FOTO: STICHTING DOGS BY MERLIN
1. Past het instinct van de hond bij je?
Een hond uit het buitenland heeft een groter overlevingsinstinct dan onze gedomesticeerde honden. Hun taak zit in het karakter ingebakken. Zo zal een hond uit Spanje vaker over een jachtinstinct beschikken en een hond uit Roemenië of Griekenland heeft een sterkte territoriale drift en zal dus actief zijn huis of erf bewaken. Realiseer je dus dat een jachthond niet altijd los kan lopen of minder goed luistert en een waakhond zal veel meer blaffen, ook bij geluiden die voor ons normaal zijn.
Tip: Natuurlijk zijn er hondjes uit het buitenland die prima op een appartement of in de stad kunnen wonen, maar onderzoek dat eerst goed! Over het algemeen hebben deze dieren meer moeite met de drukte en de prikkels van de stad. Daarnaast zullen ze meer behoefte hebben aan tijd in de natuur en de buitenlucht.
2. Kies bewust voor pup of een volwassen hond
Vaak zeggen stichtingen: neem maar een pup, dan loop je geen enkel risico. Die kun je nog helemaal naar je hand zetten. Helaas is dat niet helemaal waar. Zoals ik al eerder schrijf: veel gedrag zit in het karakter ingebakken en dus ook bij een pup die geen nare ervaringen heeft. Waaksheid en jachtinstinct zit in de hond, dat is geen aangeleerd gedrag.
Tip: Wil je weten wat voor karakter je in huis haalt? Overweeg dan een hond van twee jaar of ouder. Deze is door de puberteit heen en zal zijn uiteindelijke karakter tonen. Op deze manier weet je beter of de hond goed bij jou en jouw leven past.
3. Zorg dat je zelf lekker in je vel zit
Alle honden hebben baat bij stabiliteit, regels en regelmaat, maar een hond uit het buitenland nog meer. Sommige dieren hebben nare dingen meegemaakt en zijn dus wat onzeker, anderen hebben sterke instincten en hebben duidelijke richtlijnen nodig over hoe zij het beste in onze wereld kunnen functioneren. De hond heeft zijn baas nodig om op te kunnen vertrouwen en beslissingen te nemen. Als jij het niet doet, zal hij het zelf gaan doen, met mogelijk ongewenst gedrag tot gevolg.
Tip: Een hond uit het buitenland zal het best tot zijn recht komen bij een baas die weet waar hij mee bezig is, zelf stabiel in het leven staat en zelfverzekerd is. Onzekerheid en inconsequentie hebben negatieve gevolgen op het gedrag van elke hond, maar extra bij instinctieve dieren als honden uit het buitenland.
4. Neem de tijd om elkaar te leren kennen
Het is niet altijd eenvoudig om te achterhalen waar je dier vandaan komt en wat hij of zij heeft meegemaakt voor de hond naar Nederland is gekomen. Goede stichtingen plaatsen honden alleen vanuit een gastgezin en als het goed is, weet de foster al aardig wat te vertellen over het karakter van de hond. De ware aard van het dier komt meestal na twee tot vier weken tot uiting.
Tip: Als je zeker wilt zijn van een goede match, bezoek het dier dan eerst een paar keer voor je definitief over gaat tot adoptie. Een goede stichting zal dat alleen maar toejuichen.
5. Bedenk hoeveel tijd je hebt voor de hond
Honden uit het buitenland zijn vaak gewend om in een roedel te leven en kunnen moeite hebben met alleen zijn. Met geduld en veel liefde is het vaak wel aan te leren om af en toe een paar uurtjes alleen thuis te zijn.
Tip: Heb je een drukke baan en zal de hond relatief veel alleen zijn, neem dan geen straathondje. Of zorg ervoor dat je twee of meerdere honden in huis hebt, zodat ze niet alleen zijn als jij aan het werk bent.
6. Wat is je verwachtingspatroon?
Wat verwacht jij van de hond en wat kan de hond van jou verwachten? Dat is een belangrijke vraag om jezelf te stellen voor je op zoek gaat naar een maatje. Waar heel vaak niet bij stilgestaan wordt, is het energieniveau van een hond en dat van jezelf. Als je een hond in huis haalt die veel meer energie en beweging nodig hebt dan waar jij behoefte aan hebt, is de kans op een geslaagde match niet zo groot. Het dier kan zich bij te weinig beweging gaan vervelen en mogelijk gedragsproblemen ontwikkelen.
Tip: Kies voor een hond die net even een lager energieniveau heeft dan jijzelf. Op die manier is het eenvoudiger om de hond tevreden te stellen en in balans te houden.
Volg deze tips voor je je keuze maakt en de kans op een harmonieuze en goede match neemt enorm toe. Vind je het lastig om zelf te bepalen welke hond bij jou past? Vertel de stichting dan wat je wensen en verwachtingen zijn en laat hen een voorstel doen. Geloof mij: natuurlijk is het belangrijk dat het koppie je aanstaat, maar het karakter van het dier bepaalt uiteindelijk of jullie maatjes voor het leven worden!