Ambassadeur Joann van den Herik vertelt over haar hond Snow

‘Ik denk dat we vooral op elkaar lijken. We zijn allebei vaak blij en soms wat eigenwijs.'

Blog Dennis van Plateringen
17-04-2020

Joann van den Herik is internationaal model en influencer en zet zich deze maand in voor Verhuisdieren als online ambassadeur. Zij heeft samen met de andere gezinsleden in huis een hond. Hij heet Snow en is een Pomsky van anderhalf jaar oud. Joann deelt met Verhuisdieren wat Snow voor haar betekent en wat hem zo bijzonder maakt.

Wat móeten we als eerste weten over Snow?

Ik woon bij mijn ouders in huis en wilde op jongere leeftijd al een hond. Dat mocht dan alleen als ik en mijn zusje een jaar lang de badkamer zouden opruimen. Wat natuurlijk nooit gebeurde. Tot we op Instagram een nestje Pomsky’s - een kruising tussen Pomeriaan en een Siberische Husky - zagen. We namen contact op en het adres van de fokker bleek één dorp verder. We zijn gaan kijken en tja… dan ben je verkocht. Ik hield Snow vast en ik was gelijk obsessed.

Wat vind jij het meest bijzondere aan Snow?

Hij lijkt soms gewoon mens. Aan zijn gezichtsuitdrukkingen zie ik gelijk wat hij denkt. Dat is wel heel grappig. Oh, en nog iets: Snow vindt het helemaal geweldig als wij hem stofzuigen. Ooit ging hij piepen bij het zien van de stofzuiger. Toen wij deze voor de grap op zijn vacht zetten, ging hij er helemaal voor liggen. Als nu de stofzuiger verschijnt, gaat hij erbij zitten met een blik van ‘Oké, wanneer ben ik aan de beurt?’

Wat vind je zo bijzonder aan het hebben van een hond?

Ik had verwacht dat het leuk is om een hond te hebben, maar je begrijpt pas echt hoe fijn het is als je er zelf eentje hebt. Het voelt een beetje als je kind, denk ik. Bij de gedachte dat Snow ooit een keertje doodgaat, moet ik nu al bijna huilen. Ik vind het leuk om hem uit te laten, zelfs in de regen of sneeuw. Die kop, het huppelende loopje, die blijheid… daar word je zelf ook blij van!

Wat maakt jullie band zo speciaal?

Toen we hem net kregen was ik veel vrij. Ik was iedere dag bij hem en daarom is onze band zo sterk. Dat is ook waarom hij alles begrijpt wat ik zeg. Zelfs zonder woorden.

Doe je ook andere activiteiten met Snow naast wandelen?

Omdat Snow best wel slim is, kochten we hersenspelletjes voor zijn voer. De makkelijke vakjes had hij direct door. Maar als ze wat moeilijker werden, ging hij blaffen, springen en de voerpuzzel alle kanten door de kamer schuiven. Net een klein kind dat zijn zin niet krijgt. We hebben de speeltjes weggedaan om frustratie te voorkomen. Daar was hij snel mee klaar.

Fietsen hebben we nog niet geprobeerd, omdat het beter is als een hond ouder dan een jaar is. Mijn moeder en ik hebben ook trainingen met Snow gevolgd. Hij heeft de diploma’s puppytraining, brugklas en bovenbouw.

Wat kan jij leren van je hond?

Ik denk dat we vooral erg op elkaar lijken. We zijn allebei vaak blij en soms wat eigenwijs. Als hij eigen space nodig heeft, geeft hij dat ook duidelijk aan. Is hij een keer boos, dan is Snow het ook snel vergeten. Dat heb ik eigenlijk ook allemaal wel. Maar wacht ik kan leren? Veel rennen (lacht)! Nee, ik denk dat we vooral veel op elkaar lijken.

Geloof jij dat Snow jouw emoties aanvoelt? En reageert hij daarop?

Ja. Hij is niet per se een knuffelaar. Hij komt vaker op een dag 5 minuten bij je liggen en dan is weer genoeg. Ik denk dat dit de Husky in hem is. Ook ligt hij graag buiten vanwege zijn dikkere vacht. Als ik verdrietig ben, komt hij lief naast me zitten. Gaat het beter, dan kan hij zo weer speels in mijn hand bijten.

Op welke momenten is Snow een steun voor je?

Ik vind alleen zijn niet fijn. Mijn werk als model is onregelmatig en daardoor ben ik óf onderweg óf thuis als andere mensen werken. Snow geeft dan veel gezelligheid en het is leuk om met Snow te zijn. Ook is mijn oma overleden in augustus; we waren vrij close en we hadden veel contact via FaceTime. Snow vangt dit gemis op.

Voor je werk ben je veel op pad. Hoe combineer je dat met Snow?

Ik woon nu nog bij mijn ouders en we zorgen samen voor Snow. Als ik mijn eigen huis of appartement had, was ik nu nog niet aan een hond begonnen. Je moet echt de resources en tijd hebben om voor een hond te zorgen. Je moet er 100% voor gaan en je vooraf verdiepen in het ras van een hond. Gelukkig hebben we binnen als gezin genoeg tijd voor Snow.

Waarom heb je 'ja' gezegd op je ambassadeurschap voor Verhuisdieren?

Ik wil dat alle de honden een fijn huis hebben. Ook als ze moeten verhuizen. Iedere hond verdient een goede band met een lief baasje. Het is fijn dat ik via mijn social media-fans kan bijdragen aan jullie werk en de dieren de aandacht krijgen die ze verdienen.

 

Volg ambassadeur Joann van den Herik op Instagram

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's
icon-arrow-left Created with Sketch.