Ambassadeur Liesbeth Rasker over haar mopperpoes Disco

"Disco zal nooit je tranen likken, ze is geen Disney-kat."

Ervaringen Dennis van Plateringen
17-02-2021

Liesbeth Rasker is de trotse ambassadeur voor Verhuisdieren in februari. Als het aan haar ligt, zou ze honderd katten in huis nemen. En misschien nog wat geitjes en een hond. Alleen past dat nu niet in haar leven. Ook haar poes Disco zou het niet zo'n goed idee vinden als ze de aandacht van Liesbeth moet delen. Gelukkig hebben die twee het al heel wat jaren gezellig samen! Liesbeth deelde met ons alles over de lieve en altijd boos kijkende poes Disco.

Wat wil je direct over Disco delen?

Dat ze natuurlijk de allerliefste poes is! Maar dat zegt iedereen natuurlijk over zijn eigen kat. Ik ben het meest dol op haar. Verder is ze een echte mopperkont. Ze kijkt altijd heel boos, al denk ik niet dat ze heel boos is. Haar gezicht staat gewoon op die manier en dat vind ik ontzettend geestig. Alles kost haar moeite, lijkt het wel.

Heb je haar overgenomen van een eerder baasje?

Disco is al sinds kitten bij mij. Ik zou zeker adoptie overwegen als ik weer op zoek ga naar een nieuwe kat. Nu dus niet, want ik heb haar al. Ik ben echt wel van 'adopt don’t shop' en begrijp niet waarom je naar een fokker zou gaan. Een ras maakt niet uit en is zo irrelevant. Het is vooral belangrijk of je een match hebt met een dier. En als je een oudere kat in huis haalt, ken je gelijk het echte karakter.

Wat is het meest bijzondere aan Disco?

Alles natuurlijk, haha. Ze heeft echt human eyes. Het is alsof er een klein mopperend mannetje in haar zit. Disco kan je zo indringend van een afstandje aankijken. Ik noem haar daarom vaak ook stalkerkat. Ze is heel grappig, ik moet echt meerdere keren per dag om haar lachen. Heerlijk!

Liesbeth Rasker en kat Disco op bed

Hoe kwam je op de naam Disco?

Voordat ik een kat in huis nam, had ik als kattennaam ‘Duifje’ in gedachten. Ik weet niet precies waarom. Maar die naam paste helemáál niet bij Disco. Ze is zeker ook geen feestnummer, maar toch vond ik de naam Disco erg leuk bij haar. Ze draagt de naam met verve.

Wat vind je zo bijzonder aan hebben van een kat?

Ik ben altijd opgegroeid met dieren. We hadden katten en honden in huis en later had ik ook een paard. Nu woon ik bijna 13 jaar samen met Disco en ik heb er ongeveer een half huwelijk van gemaakt. Ze is elke dag om mij heen en ik zie het direct als ze even minder in haar vel zit. Ik kan mij geen leven zonder haar voorstellen.

Wat maakt jullie band zo speciaal?

We wonen met z’n tweeën en leven echt één-op-één. Ik ben de enige persoon die ze tolereert. Als er bezoek is, laat ze zich pas uren later weer zien. Ze is alleen aanhankelijk naar mij toe. Ik overlaad haar met aandacht. Te veel aandacht misschien, als je het haar vraagt. ‘Laat me met rust mens’, denkt ze vast na zeven aaibeurten, haha.

Doe je ook andere dingen met haar naast knuffelen en aaien?

Ze slaapt naast me op een kussen. Daarnaast heeft ze een speelgoedbanaan, dat is echt haar favoriet. Samen spelen doen we met een veertjeshengel en na tien minuten gymnastiek is ze daar wel weer klaar mee. Haar puzzelmatje voor brokjes is ook een succes. Zo zuigt ze niet ineens haar bak leeg. Maar de banaan is het heiligdom, echt haar allerbeste vriend. Inmiddels wordt het een zielig stukje stof, dus ik heb nog drie reservebananen klaarliggen. Een trosje back-up bananen dus.

Kat Disco van Liesbeth Raker met speelgoedbananen

Wat kun jij leren van Disco?

Dat je nooit iets moet doen tegen je zin. Disco uitgebreid knuffelen, hoef ik echt niet te proberen want dan krijg ik een mep. Ze laat duidelijk merken dat ze daar niet op zit te wachten.

Voelt ze jouw emoties aan?

Drie jaar geleden was er iemand overleden die belangrijk voor mij was. Ik had een soort eigen lockdown. Ze schonk er echt GEEN ENKELE AANDACHT aan en eigenlijk vond ik dat juist wel leuk. Lekker bij je eigen emoties blijven. Disco zal nooit je tranen likken, ze is geen Disney-kat. Ze laat je lachen en dat is ook troostend.

Wat vinden je vrienden van de plek die Disco inneemt in jouw leven?

Vrienden maken zich allemaal zorgen over de dag dat Disco er niet meer is. Die denken dat ik het niet ga overleven. Ik ben al even vrijgezel en het wordt cliché op cliché. Er worden veel grappen over gemaakt binnen de vriendengroep. Ze vinden dat ik een beetje overdrijf, maar behandelen haar wel als mijn echte huisgenoot. Telefoontjes worden afgesloten met een kus aan Disco. Uiteindelijk nemen we het gelukkig allemaal met een korrel zout.

Hoe ver gaat je grens in huis?

Hoe bedoel je? Haha, ze mag alles. Ik woon in haar huis. Wel ben ik minder blij als ze met haar nageltjes in de bank hangt. Maar nee, geen grenzen.

Voor je werk ben je vast veel op pad. Hoe combineer je dat met Disco?

Ik heb altijd een oppas in huis. Disco hoeft dan niet het huis uit. Mijn vader, zusje of vriendin zorgen dan voor haar en als ik wat langer weg ben, verblijft er iemand in huis. Spelen hoeft niet, want ze komt toch niet naar je toe. Dan kun je op de bank gaan zitten voor het idee. Sommige mensen vindt ze heel leuk, sommige gewoon iets minder.

Waarom heb je 'ja' gezegd op je ambassadeurschap voor Verhuisdieren?

Omdat het mijn een goed idee lijkt dat meer mensen katten adopteren. Als je een kitten koopt, weet je niet echt wat je in huis haalt. I love Disco to pieces, maar niet iedereen vindt een mopperkat leuk. Gelukkig waren wij de perfecte match. Verder doet Verhuisdieren mooi werk en daar help ik jullie heel graag bij als ambassadeur!

Liesbeth Rasker met katten

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.