Dierenarts aan huis

Dierenartsen komen gelukkig ook aan huis. Vroeger gebeurde dit voor honden en katten meestal als een dier ingeslapen moest worden, maar tegenwoordig wordt er steeds meer aan huis gedaan. Ikzelf heb ook een mobiele praktijk en bedien dieren aan huis in groot Amsterdam.

Dierenarts Piet Piet Hellemans
17-07-2021

Als je veel huisdieren hebt, geen vervoer hebt, slecht ter been bent of als je huisdier erg bang is bij de dierenarts, dan is het fijn als de dierenarts aan huis komt. Ook in een eindfase van een dier is het fijn als het inslapen aan huis kan gebeuren, voor zowel het dier als voor het baasje.

Katten 

Katten zijn territoriaal georiënteerde dieren, verplaatsing uit hun territorium geeft hen altijd stress en kan je het beste zo veel mogelijk voorkomen. Doordat katten in hun eigen territorium niet gestressed zijn, hebben ze ook meer ‘kapsones’ dan in een praktijk. Een kat in zijn eigen territorium pikt minder van een vreemde die  aan hem wil zitten, dus als dierenarts worden wij wel wat vaker gekrabd en gebeten aan huis.

Sommige honden hebben een extreme angst voor de dierenarts, dan is een dierenarts aan huis ook een uitkomst.

Wat kan een dierenarts aan huis?

Uiteraard ben je wel beperkt in wat je kan als dierenarts aan huis; een algemeen lichamelijk onderzoek, vaccineren, chippen, nagels knippen, evt. bloedafname kan aan huis gebeuren, en natuurlijk ook het inslapen van dieren. Er zijn collega’s die ook de bloeddruk meten aan huis en ikzelf castreer katers aan huis indien gewenst. Op de foto hieronder castreerde ik het jonge katertje Godfried Bij Ron thuis. Er bleek één teelballetje niet te zijn ingedaald. Deze heb ik terugevonden in zijn lies. De operatie is goed geslaagd en hij rent weer vrolijk door het huis.

kat gecastreerd op keukentafel

Bij bloedafname en het meten van de bloeddruk is het wel van belang dat het dier rustig is en het baasje een handje kan helpen. Omdat dit niet altijd lukt zijn deze handelingen vaak beter uit te voeren op de praktijk. Ook omdat de dieren daar vaak wat rustiger zijn en meer onder indruk/meewerkend.

Narcose aan huis?

Ik ben geen voorstander van een narcose aan huis - de castratie van een jonge en gezonde kater is daar een uitzondering op - maar een narcose is een stuk veiliger op de praktijk. Daar kan zuurstof gegeven worden, kan de patiënt aangesloten worden op monitoringapparatuur, kan er beademd worden en zijn er meer faciliteiten voor als er iets mis gaat.

Gelukkig is er veel aan huis mogelijk en maken dierenartsen steeds vaker de afweging wat per geval de beste aanpak van een probleem is.

Wat voor mij het werk aan huis ook fijn maakt is dat ik meer tijd en aandacht voor het dier en de baas heb dan wanneer ik een spreekuur op de praktijk doe en 3 of 4 patiënten per uur moet behandelen. Daar zit helaas ook een keerzijde aan; Gevolg van meer tijd en meer reistijd tussen de visites door, is dat het duurder is dan een consult op de praktijk.

 @piethellemans

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.