Als je hond of kat een blessure heeft of pijn heeft, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met bewegen. Vaak moet het wandelen weer worden opgebouwd. Dit kan onder begeleiding van een dierenfysiotherapeut, maar je kunt thuis ook al veel doen. Dierfysio Irene Feenstra geeft wat handvatten.
"In mijn praktijk komen natuurlijk altijd dieren die ergens last van hebben. Ze lopen kreupel, zijn erg stijf, hebben pijn of zijn soms deels verlamd. Oefentherapie is een van de manieren om ze weer sterker en soepeler te krijgen.
Rustig oefenen met hond of kat
De uitdaging is altijd om een oefening op maat te vinden en deze zo te doseren en uit te voeren dat de hond of kat er beter en sterker van wordt. Normale trainingen voor gezonden dieren en zelfs trainingen voor bijvoorbeeld de oudere dieren kunnen voor een hond of kat met klachten in eerste instantie al te zwaar zijn. Hierdoor worden ze overbelast en krijgen ze teveel spier-en gewrichtspijn en werkt het oefenen juist averechts.
Dit uit zich dan dezelfde avond of de volgende dag in moeite hebben met opstaan, stijver lopen, mank lopen en nergens zin in hebben. Dit gebeurt ook nog weleens na een (te)lange strandwandeling of wild spelen met een andere hond. De hond heeft dan in iedere geval 1-2 rustdagen nodig om te herstellen en daarna moet de intensiteit en duur van de oefening of wandeling of spel naar beneden, omdat het teveel is voor de hond op dat moment. Oefentherapie is erop gericht om de hond stapsgewijs sterker te maken, waardoor de hond steeds iets meer aankan, zonder overbelast te raken.
Eenvoudige oefening voor hond en kat
We maken in de praktijk gebruik van allerlei handige hulpmiddelen, maar ik probeer ook altijd met de eigenaren te bedenken hoe ze de oefening met behulp van dingen in huis zo goed mogelijk kunnen nadoen. Een oefening moet niet teveel voorbereiding en inspanning kosten, want anders is de kans groot dat je thuis minder vaak oefent dan je van plan was. Een hele mooie regel is; de enige goede oefening is een oefening die gedaan wordt.
Een van mijn favoriete oefeningen is het lopen over balkjes. Deze oefening mits rustig in stap uitgevoerd en met de balkjes op juiste stapafstand en niet te hoog, is zeer geschikt voor het bevorderen van de beweging in de lage rug en bekken en het stimuleren van een actief gebruik van de voor-en achterbenen.
Het mooie van deze oefening is dat je heel makkelijk in huis met bijvoorbeeld de bezemsteel, de mop en de stofzuigerslang de oefening kan nadoen. Het is een simpele oefening, maar het vergt soms even wat geduld en rustige begeleiding om ze er netjes overheen te laten stappen en niet te laten springen, rennen of soms zelfs er dwarsdoorheen!
Begin met 5x linksom eroverheen en 5x rechtsom eroverheen, even een pauze en dan nogmaals. Ideaal is te beginnen met vier balkjes en deze als het makkelijk gaat uit te breiden naar zes of acht balkjes. En dan is het genoeg! Het is een oefening die je iedere dag kan doen. Succes en voor vragen of tips kun je altijd bellen of mailen."
Soms kan hydrotherapie of osteopathie ook een uitkomst zijn.