Hydrotherapie voor de hond

In de vorige blog vertelde gastblogger Irene Feenstra- De Jonge al dat fysiotherapie voor honden nog steeds vrij onbekend is bij veel hondeneigenaren. Maar wat dan te denken van hydrotherapie voor honden? In onderstaande blog vertelt zij hoe hoe en wanneer hydrotherapie kan worden ingezet.

Hondenexpert Irene Feenstra-de Jonge
12-08-2017

“Ik zal direct beginnen met een mooi voorbeeld van een hond die veel baat bij heeft gehad bij hydrotherapie; Henk, de kreupele wandelvriend van mijn hond Cooper. Henk was vrij acuut verlamd geraakt aan de achterhand en bij nader onderzoek was er geen sprake van een hernia, maar vermoedelijk een bloeding in het ruggenmerg waardoor de hond tijdelijk verlamd is en daar meestal restklachten aan overhoudt. Het is dan zaak om snel te gaan trainen om de hond weer op de been te krijgen. 

Draagband

Henk, een kruising hazewindhond, kwam gedragen door zijn eigenaar mijn praktijk in en we zijn na een eerste functieonderzoek gelijk begonnen met de hydrotherapie. Met mijn ondersteuning en een draagband zette hij zijn eerste stappen weer sinds weken en dat was een heel mooi moment. Met de geleende draagband ging Henk ook weer zelfstandig (loop/slepend half getild met de achterhand) de kamer uit. 

Na weken van trainen in de aquatrainer en een tijdelijke hondenrolstoel werd Henk steeds sterker in zijn achterhand, totdat hij op een punt kwam waarop hij alles weer deed maar nog wel wat instabiel in de achterhand was. Rennen, spelen, zwemmen en zelfs wandelen in de bergen van Noorwegen, heeft hij vier maanden later weer allemaal gedaan.

Hydrotherapie voor honden.

Henk (voor) en Cooper hebben allebei hun mankementen, maar zijn er - dankzij fysio- en hydrotherapie - weer aardig bovenop gekomen... (Foto: Irene Feenstra-De Jonge)

Wat doet hydrotherapie precies?

Hydrotherapie is een ander woord voor therapie met behulp van water. Dit kan in een zwembad of zoals wij het in de praktijk doen met een aquatrainer. De aquatrainer is een grote waterbak met een lopende band ingebouwd. Het water geeft weerstand terwijl de hond loopt, maar geeft ook steun door de op-en zijwaartse druk van het water. Het neemt een deel van het gewicht van de hond weg, waardoor de hond minder druk krijgt op een aangedaan gewricht of kan blijven staan bij zwakte of gedeeltelijke verlammingen van de poten. 

Hierdoor kunnen honden snel de spieren trainen zonder dat ze een gewricht overbelasten of al in staat moeten zijn om hun eigen gewicht te dragen. De hoogte van het water en de snelheid van de loopband zijn variabel, waardoor voor iedere hond op het juiste moment de training op maat gemaakt kan worden. Dit gaat geleidelijk en rustig, waardoor de kans op overbelasting of een verergering van de blessure zeer klein is. De hond krijgt als het ware functionele looptraining onder water. 

Anders dan zelf zwemmen

Daarom is het ook niet te vergelijken met zelf door het water lopen of zwemmen van de hond. Dan is veel minder controle op  het tempo van lopen, de gewenste hoogte van het water en de intensiteit van de training. Vaak wordt de hond heel blij, springt en hupt (te wild) in het water en heeft daarna eerder een verergering van de klacht dan een verbetering. 

Als we willen dat de hond weer beter en langer kan lopen, heeft het meer zin om het lopen te trainen dan het zwemmen. Natuurlijk is het zo dat de hond bij het zwemmen ook zijn spieren gebruikt, maar door de intensiteit van de beweging kan het belastend zijn voor de gewrichten en de rug. 

Hernia

Bijvoorbeeld bij honden met een neurologische aandoening  zoals een hernia, waarbij de aansturing van de spieren verstoord is en de hond letterlijk niet meer goed weet hoe hij de ene poot voor de andere moet zetten, werkt de loopband onder water heel goed. Op het moment dat hij de poot neerzet op de band gaat deze vanzelf naar achter en wordt de poot geprikkeld om op een gegeven moment de poot weer op te tillen en naar voren te plaatsen. De hond wordt door het water grotendeels gedragen, waardoor hij nog niet de kracht hoeft te hebben om op zijn eigen benen te staan. En als het nodig is staan we in het begin samen met de hond in de aquatrainer en begeleiden we de beweging totdat het lichaam het weer zelf gaat doen.

Henk is er inmiddels weer aardig bovenop. De koek is wel op na een uurtje, maar hij heeft wel een nieuwe hondenvriend aan zijn hydrotherapie overghouden, mijn hond Cooper. En laat hij het nu net niet erg vinden dat Henk niet eeuwig kan doorspelen! Ze spelen alsof er niets aan de hand is. De één kan gewoon niet zo hard (Cooper) en de andere vliegt nog wel eens uit de bocht (Henk), maar dat mag de pret niet drukken. Echte mannen zijn het, wankelend en al."

Bekijk hier de video waarin Henk zijn hydrotherapie ondergaat.