Gedragsproblemen kat; eerst naar de dierenarts!

Via Verhuisdieren krijg ik veel vragen over kattengedrag. Vaak zijn het vragen over gedragsproblemen, zoals in huis plassen, bijten of veel miauwen. Omdat dit ongewenste gedrag een medische oorzaak kan hebben, is het verstandig eerst even naar de dierenarts te gaan.

Kattenexpert Yvon Sweere
26-08-2016

Agressie bij kat

Zo mailde een bezorgde katteneigenaar: ‘Mijn kat is van de ene op de andere dag veranderd. Miauwt veel meer, slaapt ‘s nachts niet meer bij mij en was toen ik gisteravond thuis kwam van mijn werk zelfs agressief’. Als een kat van de ene op de andere dag ander gedrag, zoals agressie, laat zien, is er zeer waarschijnlijk sprake van pijn of ander ongemak.

Overmatig miauwen

Een ander baasje mailt mij: ‘De kat is rond 15 jaar en miauwt sinds maanden erbarmelijk in de avond en in de vroege ochtend zodra het licht wordt, een holle keiharde miauw, 5 x 7x achter elkaar. Daarna loopt hij constant te miauwen totdat ik uit bed kom’. Bij overmatig miauwen kan er sprake zijn van een te snelle schildklier of een beginnende dementie, zeker gezien de leeftijd van de kat.

Onzindelijkheid van de kat

Een andere vraag had betrekking op onzindelijkheid: ‘Ineens begon ze in de hal te plassen. Dit hebben we schoongemaakt, maar ze blijft op de mat plassen. Daarnaast was ze een weekje geleden flink grieperig, waarna dit gedrag begonnen is. Ze plast geen kleine beetjes, maar volle blazen’.

Onzindelijkheid is gelukkig vaak goed te verhelpen, maar allereerst moet altijd de urine onderzocht worden. Blaasontsteking of blaasgruis hoeft zich niet altijd te uiten via kleine plasjes. Is er geen medische oorzaak? Bekijk dan eens de online cursus 'Onzindelijkheid bij katten', waarin je alles leert over dit gedrag én hoe je het oplost.

Kat verstopt zich

Als laatste voorbeeld: ‘De poes verstopt zich als ik thuis kom, wil soms even spelen, maar zit ook veel en hard te mauwen bij de voordeur. Komt niet bij mij zitten of liggen. Ook eet ze nu minder’. Hoewel stress bij verstoppen en minder eten aannemelijk lijkt, kunnen er ook fysieke problemen zijn.

Eerst naar de dierenarts

De dierenarts zal dus altijd eerst een medische oorzaak moeten uitsluiten, voordat een kattengedragstherapeut op zoek kan gaan naar gedragsmatige oorzaken. Bij een gezonde kat die zich verstopt en niet eet, kunnen dat stress en angst zijn. Bij overmatig miauwende katten kan het aangeleerd gedrag of verveling zijn. Bij onzindelijke katten zonder urinewegproblemen is er vaak een probleem met de kattenbakken.

Neem contact op met de kattengedragsdeskundige