Voorjaar betekent rui voor de hondenvacht. Nu de dagen langer worden en het langer licht is buiten, gaat de hondenvacht zich aanpassen aan de natuur. Dit betekent dat de honden met onderwol deze langzaam gaan inwisselen voor een minder dicht bepakte versie van hun wintervacht. Een hond met een dubbele vacht (onderwol en dekharen) - ook wel stokhaar genoemd - hebben rondom hun dekhaar een heel pakketje wolharen. Deze zijn zacht, pluizig gekruld en dof van structuur. Deze wol biedt zowel bescherming tegen kou als isolatie in de zomer. Denk aan een thermosfles die de inhoud zowel warm als koud kan houden.
Iedere hond mag geborsteld worden en ik ben een groot voorstander van een goed onderhouden vacht. Wacht wel tot de haren goed los zitten! Dikwijls krijg ik de vraag hoe vaak de hond geborsteld moet worden en dat het bij sommige baasjes lijkt of het verharen nooit meer stopt. Dit heeft het zogenaamde overbeborstelingseffect. Hele mond vol maar het houdt in dat er teveel en te grof geborsteld kan worden waardoor de hond nog meer haar gaat verliezen en er eigenlijk een verstoring van de verharing op kan treden.
Overbeborsteling
In het kort zal ik proberen uit te leggen wat er gebeurd met borstelen. Een haar zit vast in het haarzakje en het omliggende huidweefsel. Door dit weefsel heeft de haar verbinding met het lichaam van de hond. Wordt de haar met geweld uit dit weefsel losgetrokken, door bijvoorbeeld grondig te borstelen of klitten eruit te trekken, dan beschadigt het omliggende weefsel. Niet met het blote oog te zien uiteraard want als je ziet dat het schade aanricht zou je onmiddellijk stoppen. Maar microscopisch gezien zou het weefsel en het haarzakje na dergelijke borstelbeurt beschadigd zijn.
Het hondenlichaam is zeer zuinig op de huid. De huid biedt immers bescherming tegen invloeden van buitenaf. Dus voor bacteriën en virussen is zo’n beschadiging een groot gat om binnen te kunnen dringen in het lichaam. De huid zal direct beginnen met repareren van deze ‘beschadiging’ door meteen een nieuwe haar op die plek te gaan maken. Niet alleen op die plek want het lichaam zal het zekere voor het onzekere nemen en ook in de omliggende omgeving van het beschadigde haarzakje nieuwe haren aan gaan maken.
We moeten dus echt goed wachten tot de vacht niet meer ‘levend’ is en de rui begonnen is. Anders blijft de vacht haar afstoten buiten de rui fase door bovengenoemd verhaal en heb je een hond die continue verhaart.
Hoe help ik mijn hond de rui door?
Liefst een hond die in de rui is, goed laten wassen en uitblazen met een krachtige föhn. Het zal sneeuwen van haar maar door de krachtige lucht van de blazer, beschadig je geen levende haren en haal je echt alleen de losse wol eruit. Ga in geen geval met een rubberen borstel scrubben want hierbij gebeurt dat dus wel. Goed in de shampoo laten weken en uitspoelen en droogblazen is voldoende. Daarna voorzichtig de vacht doorkammen met een grove kam.
Elke vacht heeft z’n eigen techniek maar de honden die dus een blokverharing hebben met een ruifase kunnen hier heel goed doorheen geholpen worden zonder al te veel haar in huis te vinden. Voor goed advies op maat voor uw hond kunt u het beste contact opnemen met een gediplomeerd hondentrimster.