Help, mijn hond heeft een teek

Teken zijn vervelende parasieten die zich voeden met het bloed van onze huisdieren. Ze kunnen nare ontstekingen veroorzaken en ziektes overbrengen. Wat kun je doen als je hond of kat een teek heeft en hoe verwijder je hem op de juiste manier? 

Vachtexpert Diana Leeuwe
08-08-2020

Waar komen teken voor?

Vooral in het voorjaar en in de zomer zien we dat onze honden (en ook katten) last hebben van teken. Teken komen voor in een bosrijke omgeving, in duinen, op de heiden, maar ook in de tuin tussen het struikgewas en op grasvelden. Als de hond tijdens de wandeling hier doorheen wandelt, klimmen of springen de teken in de vacht. Ze kruipen door de haren en klemmen zich vast met hun mond in de huid. Daar hechten ze zich een aantal dagen vast om bloed te zuigen. Daarna zal de teek zich weer los laten en in de omgeving vallen om nieuwe eitjes te leggen. Meestal zien we de teken pas als ze al volgezogen zijn. Vaak voelen we hem als we de hond aaien. De teek kan wel een centimeter groot worden.

Teek in de neus van een hond

Deze teek heeft zich vastgebeten in de neus van een hond

Ziektes

Teken kunnen nare ziektes overbrengen op mens en dier. De belangrijkste ziekten die worden overgedragen zijn Borreliose (ziekte van Lyme), Babesiose en Ehrlichiose. Symptomen van deze ziektes zijn: sloom, koorts, minder eetlust, gezwollen lymfklieren en algehele malaise. Bij de ziekte van Lyme kunnen deze klachten ook pas maanden later tot uiting komen. Er kunnen ontstekingen aan de gewrichten ontstaan en in latere stadia kunnen bovendien de organen beschadigd worden. Bij Babesiose en Ehrlichiose kunnen ook bloedingen optreden in het lichaam en bloedarmoede ontstaan. Ook wordt er in sommige gevallen bloed in de urine gezien. Als er niet snel wordt ingegrepen kan het huisdier er zelfs aan overlijden.

Preventief behandelen

Zoals je leest is het echt belangrijk om je hond of kat vrij te houden van deze vervelende parasieten. Behandel je huisdier daarom op tijd en voorkom dat ze teken (en vlooien) krijgen! Middelen tegen deze parasieten zijn giftig voor hen, maar niet voor onze katten en honden. 

Hoe verwijder je de teek?

Als we zo’n teek tegenkomen op de hond is het verstandig om hem zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kun je het beste doen met een speciale tekentang. Dit tangetje klem je over het lijf van de teek heen, zodat je het niet per ongeluk leeg drukt. Dit kan wel als je het met je vingers probeert namelijk. De inhoud van de teek en zijn speeksel kunnen ziekteverwekkers bevatten die we juist niet willen overdragen in het lichaam van ons huisdier. Dan draai je de teek, zonder aan de pincet te trekken, een aantal keer in de rondte. Hierdoor laat de teek met kop en al los. Het kopje moet ook mee anders kan het lichaam hier een ontstekingsreactie op geven.

Daarna moet de teek worden geëlimineerd zodat deze niet in de omgeving alsnog verder kan leven! Dus niet zomaar in de prullenbak gooien. Spoel de teek ook liever niet door de wc of de gootsteen; de ziektes kunnen dan in het drinkwater terechtkomen. Je kunt een teek het beste gesealed tussen een plakbandje in de vuilnisbak gooien. 

Als laatste tip: Probeer nooit een teek met alcohol te verwijderen. Door de alcohol laat de teek juist zijn speeksel in het lichaam van het dier lopen en dat is nu juist zo gevaarlijk. 

Mail je vraag