Vlooien- en teken alarm!

Het seizoen staat weer voor de deur: teken en vlooien-alarm! En daarmee barst ook de discussie weer los hoe je je hond en kat nu het best kunt beschermen tegen deze parasieten. Want dát je ze moet beschermen is wel zeker; ze kunnen echt nare ziektes en ongemakken veroorzaken.

Dierenarts Piet Piet Hellemans
16-03-2019

Dierenarts Piet Hellemans: “Parasieten zoals vlooien en teken zijn vervelend en kunnen ziektes en andere parasieten overdragen en allergische reacties veroorzaken.

Wist je dat de hondenvlo is uitgestorven in het Westen? De mensenvlo trouwens ook. Maar, de kattenvlo kan óók op honden leven en zich voortplanten. Als je hond vlooien heeft, zijn het dus kattenvlooien.

Gevaren van vlooien en teken
- Vlooien brengen lintworm over
- Vlooien zijn de grootste oorzaak van
allergie bij hond en kat
- Teken kunnen nare ziektes veroorzaken

Vlooien brengen lintwormen over

Via vlooien kan je hond of kat ook lintwormen krijgen. Als je hond of kat vlooien heeft, moet je hen ook ontwormen!

Vlooienallergie bij hond of kat

Vlooienallergie is de meest voorkomende allergie bij honden en katten. Eén vlooienbeet kan wel tot zes weken lang heftige jeuk veroorzaken. Gevolg is dat je hond of kat zichzelf open krabt, waardoor vervelende huidinfecties kunnen ontstaan.

Als je dier eenmaal vlooien heeft, kan het tot drie maanden duren voordat het laatste vlooieneitje is uitgekomen, een vlo volwassen is geworden en genoeg vlooienmiddel binnen heeft gekregen om gedood te worden.

Het gevaar van teken

Teken kunnen vanuit gras, bomen of bosjes zich op je hond of kat vallen of ze kruipen via de poten omhoog en zuigen zich vol met bloed. Om hun bloedmaaltijd ongestoord (en ongestold) te kunnen nuttigen, spuiten zij hun speeksel eerst in je hond of kat. Dit heeft een pijnstillend effect.

Tekenspeeksel kan ziektes als Ehrlichiose, Anaplasmose, Borreliose (Lyme disease) en Babesiose overgedragen. De ziektes die door teken worden overgedragen verschillen per gebied in de wereld. Met name in de warmere gebieden (Zuid-Europa en álle tropische gebieden) is de kans op deze ziektes door teken erg groot.

Vandaar dat ik een voorstander ben van dieren preventief behandelen tegen vlooien en teken. Alleen zo kun je ze beschermen tegen ziektes, ongemakken en allergiën.

Welk middel werkt nu echt?

Sommige baasjes werken met karnemelk, knoflook of speciale kralen tegen vlooien en teken omdat ze geen ‘gif’ op hun dier willen doen of ingeven. Enkele van deze middelen zullen een afstotend effect hebben, maar ik geef de voorkeur aan een parasietdodend middel om er zeker van te zijn dat je dier echt vrij blijft van deze nare parasieten.

Zijn vlooien- en tekenmiddelen giftig?

Giftigheid is altijd een combinatie van een bepaald middel en een dosering (hoeveelheid mg per kg lichaamsgewicht). Zo zijn er stoffen waar wij niet zonder kunnen leven, zoals keukenzout (NaCl) en vitamine D (Cholecalciferol), maar als de dosering ervan te hoog is kan dit giftig en zelfs dodelijk zijn.

Goede vlooien- en tekenmiddelen zijn dodend voor de vlooien en teken, maar veilig voor je huisdieren. Knoflook kan misschien vlooien en teken afschrikken maar is zeker giftig voor honden en katten. Niet geven dus, je zal eerder je hond of kat er schade mee berokkenen dan de parasieten.

Symptomen van ziektes door parasieten

Heeft je hond of kat last van bloedingen (bloedneus, bloed bij de urine of in de huid), sloomheid, kreupelheid of koorts? En is je hond wel eens in een warm gebied geweest, zoals Zuid Europa of tropisch? Bespreek dit dan met je dierenarts en laat je dieren bij twijfel testen op parasietgerelateerde ziektes, de meeste zijn goed te behandelen. De ziektesymptomen kunnen ook maanden of zelfs jaren later pas optreden.

Check je hond en kat regelmatig op teken, ook al zijn ze hiertegen behandeld. Ze zitten bij voorkeur achter de oren, in de oksels en in de liezen en verwijder de teken met een tekentang. Teken moet je juist niet eerst ‘verdoven’ met alcohol, gewoon een tekentangetje erop zetten en voorzichtig draaien en trekken. Op Youtube zijn veel video’s te vinden van hoe je teken het beste kan verwijderen.

Een hond of kat hoort geen vlooien of teken te hebben, net zo goed zoals dat wij geen hoofdluis, schaamluis en schurft horen te hebben, vind ik. Behandel je dier met een bewezen werkend middel en voorkom ziektes en last, op mijn website zijn meerdere middelen en tekentangen te vinden.

@piethellemans.nl

 

 

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's