Help, mijn huisdier heeft een bult!

Het is altijd schrikken als je een bult bij je hond, kat of konijn vindt. In het ergste geval kan dit een kwaadaardige vorm van kanker zijn, maar gelukkig is het dit meestal niet. Maar wat kun je het beste doen als een bult bij je huisdier ontdekt?

Dierenarts Piet Piet Hellemans
21-09-2019

Een dikte of bult kan een ontsteking of een woekering zijn. Een ontsteking kan ontstaan door een verstopte huidklier, een insectenbeet, bijt- of krabwond of door overmatig likken. Een woekering kan goedaardig zijn, zoals een wrat of een vetbult, maar kan ook kwaadaardig zijn en agressief groeien en uitzaaien (metastaseren).

Belangrijk om op te letten als je een bult bij je huisdier ontdekt hebt:

  • Hoe snel groeit de bult? Dus hoe groot is ie bij ontdekken (lengte en breedte meten met een schuifmaat) en wordt deze groter?
  • Heeft je huisdier er last van? Wordt eraan gelikt of gekrabt?
  • Hoe gaat het verder met je huisdier? Is het gedrag normaal? Wordt er meer gegeten, gedronken, of verliest hij gewicht?
  • Zit de bult vast aan de huid? Aan de diepere lagen? Verandert dit in de tijd?

Bult ontdekt bij je huisdier?

Het is een goed teken als bulten afgerond zijn en los liggen van de huid en diepere lagen. Bultjes die bovenop de huid liggen met een smalle basis aan de huid zijn ook meestal goedaardig, zoals wratjes bijvoorbeeld. Snelgroeiende bulten, en als de dieren ook andere klachten hebben, kunnen op kwaadaardigheid wijzen.

Om er achter te komen of een bult goed- of kwaadaardig is, moet je bij je dierenarts langs gaan. Met een naaldbiopt (er wordt dan een beetje weefsel uit de bult gehaald met een naald en onder een microscoop bekeken) is het soms mogelijk uitsluitsel te geven over de oorsprong en het risico van een bult. Een verstopte huidklier of een abces kan geleegd worden door je dierenarts.

Bult verwijderen

Om 100% zekerheid te hebben om wat voor een type bult het gaat is een weefselbiopt nodig. Hierbij wordt onder narcose de bult, bij voorkeur in z’n geheel met een stuk gezond weefsel eromheen, weggesneden en in een laboratorium onderzocht. Dit geeft een veel duidelijker beeld dan een naaldbiopt en geeft dus meer inzicht in de bult, de oorsprong, het groeipatroon en de risico’s ervan.

Daarnaast is het soms een groot voordeel dat bult al (ruim) weggenomen is, zeker als het een kwaadaardige bult blijkt te zijn.

Niet elke kwaadaardige bult betekent meteen het einde van je dier, en niet elke goedaardige bult blijft altijd goedaardig. Check je dier regelmatig goed op bulten, meet en noteer als je er eentje vindt en ga naar je dierenarts als een bult groter wordt, als je dier er last van heeft of andere klachten heeft.

@piethellemans.nl

         Mail je vraag aan Piet         

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's
icon-arrow-left Created with Sketch.