Het Spaanse jachtseizoen is van start: ´Dit betekent de dood van duizenden Galgos´ vertelt Stichting Galgo Project

Elke herfst begint het jachtseizoen in Spanje, een periode die voor duizenden honden de dood of verlating betekent. Van september tot februari worden jachthonden zoals de Galgo’s, Spaanse windhonden, ingezet voor de jacht op hazen. Zodra hun nut is uitgeput of ze niet langer voldoen aan de verwachtingen van hun eigenaar, worden ze massaal achtergelaten of op gruwelijke wijze gedood. Dit is de harde realiteit van het jachtleven in Spanje, waarvan zo’n 50.000 Galgo’s jaarlijks het slachtoffer worden. Stichting Galgo Project zet zich niet alleen in voor de adoptie van deze dieren, maar ook voor een zo groot mogelijke bewustwording bij iedereen en de strijd tegen de Spaanse regering. Ze vertellen hun verhaal en zetten daarbij graag wat lieve Galgo´s in het zonnetje!

Stichting vertelt Chantal Antheunisse
23-09-2024

Het leven van de Galgo als jachthond

De Galgo’s worden door hun eigenaren als gebruiksvoorwerpen gezien, niet als dieren met waarde. Deze jachthonden worden gefokt voor snelheid en uithoudingsvermogen, zodat ze uitblinken in de jacht op hazen. De trainingen die deze honden ondergaan zijn extreem en vaak wreed. Een van de meest beruchte methoden is het vastbinden van de honden achter een auto, gedwongen om te rennen terwijl de auto steeds sneller gaat. Wie niet kan bijhouden, wordt achtergelaten of meegesleurd, vaak met dodelijke gevolgen.

Tijdens het jachtseizoen worden Galgo’s getest op hun vaardigheden. Twee honden van verschillende jagers worden losgelaten zodra een haas wordt gespot. De eer van de jager hangt af van de prestaties van zijn hond en als de Galgo niet voldoet, staat hem een wrede straf te wachten. De hond kan worden opgehangen, in een put worden gegooid of simpelweg worden achtergelaten om te sterven. Een afgedankte Galgo wordt als waardeloos beschouwd en vaak niet eens een kogel waard, zoals jagers het zeggen.

Het wrede verhaal van een Galgo

Na het jachtseizoen begint de ware wreedheid. Veel Galgo’s worden levend verbrand, opgehangen of in droogstaande waterputten gegooid. Dit wordt gedaan als straf voor het 'falen' van de hond. Sommige jagers proberen de chip van de Galgo uit de nek te halen om te voorkomen dat ze kunnen worden opgespoord, terwijl anderen hun honden simpelweg naar dodingsstations brengen, waar ze worden geëuthanaseerd.

De weg naar verandering

Gelukkig is er hoop aan de horizon. Inmiddels is er een nieuwe dierenwet aangenomen die op een aantal punten verbeterd is, maar er is nog een lange weg te gaan. Dankzij voorlichting door dierenwelzijnsorganisaties, groeit het bewustzijn onder de Spaanse bevolking. Sommige jagers brengen hun afgedankte Galgo’s tegenwoordig naar opvangcentra in plaats van ze te doden. Daarnaast zijn er steeds meer Spanjaarden die Galgo’s adopteren als gezelschapsdieren, wat tien jaar geleden nog ondenkbaar was. Internationale druk en campagnes hebben ook bijgedragen aan de positieve verandering. Dierenrechtenorganisaties blijven strijden voor strengere wetgeving om Galgo’s te beschermen. 

De Galgo als huisdier: Een liefdevol maatje

Ondanks de verschrikkingen die veel Galgo’s hebben meegemaakt, zijn ze opmerkelijk veerkrachtig en kunnen ze zich goed aanpassen aan een nieuw leven als huisdier. Het is een misvatting dat Galgo’s hyperactieve honden zijn die voortdurend moeten rennen. In werkelijkheid zijn ze erg rustig, lief en loyaal. Een Galgo kan urenlang lekker op de bank liggen en geniet van knuffels, maar heeft ook regelmatig de behoefte om zijn energie kwijt te raken door lekker te rennen of spelen.

Geadopteerde Galgo’s zijn vaak wat verlegen in het begin, vooral als ze slechte ervaringen met mensen hebben gehad. Maar met geduld en liefde bloeien ze op tot ongelooflijk dankbare en aanhankelijke huisdieren. Veel Galgo’s ontwikkelen sterke banden met hun adoptiegezinnen en leren zelfs lachen, als teken van geluk.

Overweeg je een Galgo te adopteren?

Als je overweegt om een Galgo te adopteren, is het belangrijk om te beseffen dat deze honden speciale aandacht en zorg nodig hebben, maar dat ze in ruil daarvoor veel liefde en vreugde teruggeven. Ze zijn gevoelig, intelligent en hebben een rustig temperament. Hoewel ze soms sporen van hun verleden met zich meedragen, zijn ze in staat om met de juiste zorg een prachtig nieuw leven te leiden.

Door een Galgo te adopteren, geef je een dier een tweede kans op geluk. Je haalt niet alleen een hond in huis, maar ook een maatje die jouw leven ongetwijfeld zal verrijken.

Galgo´s in het zonnetje

Polly (11) geniet van rust en knuffels op de bank.

Polly is een elegante 11-jarige Galgo dame die nog steeds graag korte wandelingen maakt, maar het meeste geniet van rust en knuffels op de bank. Met haar zachtaardige en gezellige karakter is ze de perfecte Netflix-buddy! Polly is dol op kinderen en andere honden, maar katten... daar houdt ze niet zo van. Door een scheiding is ze nu op zoek naar een nieuw huisje waar ze niet te lang alleen hoeft te zijn. Heb jij een plekje in je hart en op je bank voor deze charmante senior?

Bekijk haar profiel

Loekie (8) is een lieve, rustige Galgo!

Loekie is een Galgo van 8 jaar die in de bloei van zijn leven zit! Bij een eerste ontmoeting kan hij wat verlegen zijn, maar zodra jullie vertrouwd zijn, laat hij zijn superzachte en aanhankelijke kant zien. Loekie is dol op kinderen en andere honden, maar katten. Door een scheiding is hij op zoek naar een huisje waar hij niet te lang alleen hoeft te zijn. Loekie houdt van lange wandelingen en samen genieten van het buitenleven.

Heb jij dat zachte mandje voor Loekie?

Bekijk zijn profiel