Hoe bereid ik mijn hond voor op de komst van een baby

Op Verhuisdieren zien we vaak dat de komst van een kind een reden is voor het herplaatsen van de hond. Omdat er te weinig tijd over blijft voor de hond of omdat de hond 'niet vertrouwd wordt' in het gezelschap van het kind. Met een juiste introductie en begeleiding kunnen veel van de onzekerheden worden weggenomen en kan een herplaatsing voorkomen worden. Esmeralda Louwes, werkzaam in de jeugdzorg en gespecialiseerd in Hond & Kind-relatie (Kynoteam), geeft tips.

Hondenexpert Esmeralda Louwes
24-07-2021

 "Met ongeveer anderhalf miljoen honden in Nederland en ruim twee miljoen kinderen onder de 18 jaar, is de kans heel groot dat hond en kind elkaar zullen ontmoeten. Wat is er mooier dan dat deze ontmoetingen plezierig en veilig verlopen? Toch worden er per jaar 75.000 kinderen gebeten in ons land. Heel vaak door de eigen of een bekende hond en bijna altijd is er een volwassene vlakbij.

Een veel gehoorde uitspraak is dat je kind en hond nooit alleen mag laten. Maar is dat realistisch? Van de meeste ouders hoor ik van niet. De bel gaat of de melk kookt over en je verliest ze toch een tel uit het oog... En nu we weten dat bij bijna alle bijtincidenten een volwassene aanwezig is, kunnen we ook concluderen dat dat niet zaligmakend is. Maar wat kun je dan wel doen om te voorkomen dat je kind wordt gebeten en / of je hond ooit een kind zal bijten?

Voorkom dat je hond een kind bijt

Ken je hond! Zorg dat je weet wat jouw hond leuk en lastig vindt, want zo ontdek je jouw specifieke risicosituaties. Vindt je hond het bijvoorbeeld lastig om zijn bal af te staan? Kinderen worden vaak als magneten aangetrokken tot het speelgoed van de hond en als jouw hond zich graag zijn bal toe-eigent, is de kans dat er een conflict ontstaat tussen beiden aanwezig.

Stresssignalen van de hond

BRON: Hondenlot

Voor veel mensen komt een dergelijk conflict tussen hond & kind uit het niets, maar als je doorvraagt blijkt achteraf vaak dat het bekend is dat de hond altijd bezitterig is op spullen (resourceholding). Ook blijkt dat de hond al signalen had afgeven: hij had zijn bal al eens verplaatst toen het kind eraan kwam lopen, de bal teruggepakt of zacht gegromd.

Signalen van de hond

Allemaal signalen waarop, als we ze hadden gezien en juist hadden geïnterpreteerd, we hadden kunnen bijsturen, trainen of ingrijpen om te voorkomen dat het zou leiden tot een incident. Verdiep je in de lichaamstaal van honden, er zijn leuke boeken workshops en lezingen over dit onderwerp! Het komt maar heel zelden voor dat er echt geen signalen zijn voor dat de hond overgaat tot bijten.

Voorkom dat je kind aanleiding geeft

Ken ook je kind! Leer je kind hoe die de (eigen) hond hoort te benaderen. Hard op de hond afrennen, op zijn kop aaien en om de hals vliegen, zijn dingen die kinderen vanuit hun enthousiasme kunnen doen en die honden vaak erg spannend vinden. Zoek naar een alternatief wat zowel voor hond als kind leuk is. 

Agressieladder hondWil je kind graag spelen met de hond, maar wordt het spel al snel te wild waarbij je als ouder het gevoel krijgt als scheidsrechter op te moeten treden? Laat je kind zich eens verstoppen en laat de hond je kind gaan zoeken. Maak een feestje van het vinden met iets lekkers voor beiden en zo kunnen ze een succeservaring op hun lijstje bijschrijven!

Veilige plek voor de hond

Zorg dat de hond in huis een veilige plek heeft waar hij altijd zelf naar toe kan en mag gaan en waar hij nooit wordt gestoord. Leer kinderen dat dat de plek is van de hond en dat dat een no go is voor ze. Vindt je kind dat echt heel moeilijk? Je kind belonen voor het met rust laten van de hond door een activiteit te verzinnen dat in het verlengde ligt van wat het kind al graag wilde, in dit geval samen in de mand liggen, kan helpen dit doel te bereiken. Samen liggen op een kleed speciaal voor dit soort momenten waarbij je kind de hond een verhaal vertelt of voorleest bijvoorbeeld. 

Een (zwaai)lamp die aan gaat als de hond op zijn plek is en weer uit gedaan kan worden door je kind als de hond van de plek af is kan je kind helpen zich te herinneren aan de afspraak. Afhankelijk van leeftijd en karakter zal je je kind hierin moeten blijven stimuleren en de afspraken moeten blijven herhalen!

Blijf consequent naar hond en kind

Hanteer als ouders en andere volwassenen telkens dezelfde afspraken en regels, leg uit aan alle partijen waarom je dit verwacht en probeer zoveel mogelijk één lijn te trekken. Voor zowel het kind, de volwassenen, als de hond geeft dit rust en duidelijkheid waarbij er minder spanning op zal treden en de kans op een incident alweer kleiner wordt!

Kind voorbereiden op komst hond

Zijn de kinderen er al? Hoe leuk is het om samen als gezin je voor te bereiden op de komst van de hond! De kinderen kunnen een vel papier of krijtbord versieren waarop de afspraken over de omgang met en de verzorging van worden opgeschreven, voor jongere kinderen kun je ook plaatjes gebruiken.

Als ouder kun je vast bedenken welke taak je kind mag vervullen in de verzorging van de hond; voer in de bak doen, de riem halen of de Kong vullen zijn allemaal dingen die een kind al snel kan, zonder dat er van alles met elkaar "moet" en waarbij iedereen positieve ervaringen op kan doen.

Hond voorbereiden op komst kind

Is de hond er al? Vaak wordt gedacht dat het allemaal wel los zal lopen als de baby er eenmaal is. Voor de hond verandert er een heleboel en vaak is er minder tijd voor de hond na de bevalling. Denk dus naast alle voorbereidingen die je treft voor de baby ook aan het voorbereiden van de hond! 

goede relatie tussen je hond en je kind

Je zwangerschap is de ideale tijd om dit te doen. Je kunt je hond nog dingen (af) leren, jij en je eventuele partner kunnen bedenken wat je straks graag wilt van je hond naar je baby toe en wie wat doet als de hond toch wel erg fanatiek aan je baby wil gaan snuffelen. Een draaiboek voor de eerste ontmoeting tussen beiden is een must; zie het als een verlengstuk van je bevallingsplan! Een doordachte, vreedzame, veilige en plezierige eerste ontmoeting zet de deur open naar een levenslange vriendschap tussen kind en hond!

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook zeker voor een hondenbeet; zorg dat je als hondeneigenaar en / of ouder weet waar je op moet letten bij je hond en hoe je je kind kunt begeleiden in het contact met honden. Bedenk van te voren hoe je het kind kunt betrekken in de verzorging en omgang met de hond. Maar ook hoe je moet optreden als zich tot plots een spannende situatie voordoet. Zo kun jij als ouder zorgeloos genieten van de vriendschap tussen hond & kind!"

Hond en Kind Samen VeiligSpecialisme Hond & Kind Relatie
In Nederland zijn er inmiddels een aantal hondenprofessionals zoals Esmeralda, die zich hebben gespecialiseerd in de relatie tussen hond & kind. Hen kun je benaderen als je vragen hebt, een probleem ervaart in de relatie tussen beiden of je begeleiding wilt bij het voorbereiden van je hond op de komst van de baby.

Magazine buitenlandse hond

Esmeralda heeft ook een artikel in het magazine De Buitenlandse Hond deel II. Deze kun je bestellen in onze webshop. Natuurlijk staat er veel meer in over de buitenlandse hond: mooie ervaringsverhalen, maar ook tips hoe je je hond zich op z'n gemak kunt laten voelen. 

Webshop Verhuisdieren