Hoe kies je passende voeding voor je hond?

Er zijn zo ontzettend veel verschillende hondenvoedingen, hoe kies je nu de juiste, passend bij jouw hond?

Voedingexpert Lotte Botter en Loes Simonetti
17-07-2019

Allereerst is het belangrijk te kijken naar je hond als individu en deze niet te vergelijken met andere honden die je hebt of met de honden van andere om je heen. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe groot of hoe klein is de bek van mijn hond? Een herder heeft een ander formaat tanden en bek dan bijvoorbeeld een shih tzu. Dit zegt iets over de bijtkracht van de hond, maar ook over het formaat van de voeding of de stukken bot die een voeding bevat.
  • Hoe actief is mijn hond? Denk aan een Sint bernard of een jack russel, deze hebben beide een andere behoefte aan acitiviteit.
  • In welke leeftijdsfase zit mijn hond, pup, jongvolwassen, volwassen of senior?
  • Heeft mijn hond bijzondere behoeftes/gevoeligheden (gevoelige maag, of huid)?

De reden dat je kijkt naar formaat is omdat een kleinere hond vaak een stuk actiever is dan een grote lobbes, een kleine bijtkracht heeft en gewoon simpelweg een kleinere bek. Wat natuurlijk ook weer resulteert in een ander soort voeding, want de kleine hond zal meer energie verbruiken dan de onze grote vriend. In dit geval kies je voor de kleinere hond een voeding die een hoger vetpercentage bevat dan voor de grote hond.

Senior of pup

Neem je nu bijvoorbeeld de leeftijdsfase mee, dan kan je uitkomst van de voeding weer heel anders zijn. Is de kleinere hond nou een senior en is de grote lobbes nog maar een pup, dan zijn de verhoudingen weer heel anders. Het is dus belangrijk dat je naar alle factoren!

Voorbeeld:
Stel je hebt een Sint bernard van 3 jaar en je krijgt daar een shih tzu-pup bij. Je vindt het wel erg gemakkelijk als ze allebei hetzelfde zouden eten en daarom krijgt de shih tzu hetzelfde eten als je Sint bernard. Je hebt dit immers toch al in huis. De voeding die de Sint benard krijgt is een stuk lager in vetgehalte dan een shih tzu-pup nodig heeft. Dit zal resulteren in een shih-tzu die niet of niet voldoende aankomt en hierdoor ook niet voldoende kan groeien. Het lichaam krijgt te weinig voedingsstoffen binnen om het lichaam te bouwen en alles wat binnenkomt zal worden verbruikt voor energie. Je krijgt hierdoor een shih tzu die niet goed heeft kunnen opgroeien en mogelijk groeiproblemen krijgt.

Een kleine houvast voor bij het kopen van voeding:

Bij brokvoeding:

  • Actieve hond                           gemiddeld vetpercentage van 15-20%
  • Gemiddelde actieve hond         gemiddeld vetpercentage van 12-15%
  • Niet actieve hond                     gemiddeld vetpercentage van 7-12%

Bij KVV(vers vlees voeding) liggen deze percentages ongeveer gelijk.

Gezondheidsaandoeningen en voeding

Het kan ook zijn dat je hond een gevoelige huid of maag heeft. Weet dat er verschillende voedingslijnen op de markt zijn die daadwerkelijk kunnen helpen bij deze problemen. Vraag een medewerker in een goede dierenspeciaalzaak welke voeding geschikt zou kunnen zijn, of beter nog: ga even langs je dierenarts.

Dit is een richtlijn, want je moet natuurlijk blijven kijken naar je eigen hond. De kleinere actieve hond zal het waarschijnlijk prima doen als het vetpercentage wat hoger ligt als hij volwassen is. De kleinere hond heeft het in de winter bijvoorbeeld sneller koud, want die staat dichter bij de grond en verbruikt dan dus ook meer energie.

Ook de prijs zegt iets over de verkrijgbare producten. Een hogere prijs zegt over het algemeen dat er duurdere ingrediënten worden gebruikt.