Hoe laat ik mijn konijn wennen aan zijn nieuwe omgeving?

Een moment om nooit te vergeten, de eerste dag dat je konijnen in huis hebt. Je hebt een leuke plek gecreëerd waar je konijnen gaan wonen, je hebt een voorraad hooi in huis, verse groenten en speelgoed bij de vleet. En dan breekt eindelijk het moment aan dat je jouw konijnen gaat halen en kan laten kennismaken met hun nieuwe familie. Je kunt bijna niet wachten om een band te smeden met je nieuwe huisgenoten. Alleen, wanneer je je konijnen vrijlaat in hun nieuwe thuis, willen ze zich het liefst ergens verstoppen, ver weg van jou en je familie...!

Konijnenexpert Marilleke Vrancken
27-10-2018

Geen paniek, dit is een hele normale reactie van je nieuwe huisgenoten. Je konijnen hebben heel wat veranderingen in korte tijd meegemaakt. Ze woonden sinds kort nog ergens anders, misschien is zelfs hun konijnenpartner nieuw? Daarnaast hebben ze net een akelige autorit achter de rug en komen ze in een volkomen vreemde omgeving terecht. Probeer je even de konijnen te verplaatsen; dan begrijp je wel dat dit een stressvolle tijd is voor de dieren.

Konijnen zijn prooidieren

Om een goede band met je konijnen te smeden is het belangrijk om te begrijpen dat konijnen prooidieren zijn en sowieso heel gevoelig zijn voor stress. Het enige wat je kunt doen is die stress zoveel mogelijk beperken. Gelukkig heb je je huiswerk gedaan en een rustige plek met voldoende schuilplaatsen voor ze gemaakt.

Puppyren voor konijnen

De eerste dagen dat je je konijnen hebt, kan je best hun ruimte beperken met behulp van bijvoorbeeld een puppy-ren en alleen te storen om het eten en drinken te verversen of om de toiletbak te verschonen. Op deze manier geef je je konijnen rustig de tijd om te settelen in hun nieuwe thuis. Pas wanneer je konijnen zich veilig voelen, zullen ze interesse tonen in de nieuwe omgeving. Wanneer ze begrijpen dat je hun territorium respecteert, gaan ze jou ook vertrouwen.

Rustig aan je laten wennen

Stilaan gaan je konijnen meer en meer op ontdekking. Dit is het moment om naast de puppy-ren te zitten en ze aan jouw aanwezigheid te laten wennen. Blijf rustig zodat ze niet verschieten en herhaal dit zoveel mogelijk. Leer dit ook aan je kinderen. Neem wat lekkere groentes mee en leg ze rond jou. Of probeer eens wat eten uit de hand te geven.

konijn uit hand laten eten

Sommige konijnen zullen snel wennen aan jou, andere hebben dan weer wat meer tijd nodig. Laat ze je besnuffelen en rond je lopen zonder dat ze bang hoeven te zijn dat je ze gaat optillen. Til nooit een konijn op! Wanneer je dit doet, zullen ze je niet meer vertrouwen en zal het heel moeilijk worden om dit vertrouwen terug te winnen.

Konijnen hebben minimaal drie tot vier vierkante meter bewegingsruimte nodig. Nu ze gewend zijn aan hun nieuwe thuis, kan je stilaan hun bewegingsruimte uitbreiden. Het plekje waar ze rustig hebben kunnen wennen, zal nu altijd hun veilige thuishaven zijn. En nu hebben ze alles wat ze nodig hebben, een konijnenvriend, een veilig thuis, voldoende ruimte en huisgenoten die ze vertrouwen. Alleen op deze manier kunnen konijnen zich ontplooien tot de leuke huisdieren die ze zijn. Leer elkaar kennen en geniet!

         Bezoek de website         

 

Hoe knuffel ik mijn konijn?

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.