Waarom je konijnen samen houdt

Konijnen zijn van nature groepsdieren en worden dus het best per koppel gehouden. Maar waarom is dit nu precies? Om te begrijpen waarom het zo belangrijk is dat konijnen in groepen leven, moeten we kijken naar de wilde voorouders van onze huiskonijnen.

Konijnenexpert Marilleke Vrancken
26-05-2018

In de natuur worden konijnen blootgesteld aan allerhande gevaren. Konijnen zijn prooidieren en staan dus op de menukaart van de meeste roofdieren, inclusief op die van ons, mensen.

Samen zijn konijnen veiliger

Konijnen kunnen belaagd worden vanuit de lucht en vanop de grond. Nodeloos om te zeggen dat konijnen constant op hun hoede zijn om te kunnen overleven. Hoe meer ogen om de omgeving te scannen, hoe veiliger de konijnen zijn. En wel om deze reden verkiezen konijnen het leven in grote groepen, ook wel kolonies genoemd.

In een kolonie heerst een groot groepsgevoel. Konijnen eten samen, houden om de beurt de wacht en waarschuwen elkaar voor gevaren. Daarnaast slapen ze samen om geborgenheid te kunnen voelen én elkaar warm te houden. Ze verzorgen elkaar, wassen elkaar, spelen samen en gaan samen op zoek naar voedsel. Kortom, konijnen overleven dankzij hun groep.

Babykonijntjes: lampreien

Het groepsleven begint al bij de geboorte. Een nest kan bestaan uit één tot wel twaalf lampreien die elkaar 24/7 warm houden door dicht tegen elkaar te kruipen. De lampreien worden beschermd door de groep tot ze ongeveer drie maanden oud zijn. Daarna worden de rammetjes verstoten omdat ze een risico worden voor het alfa-mannetje. Deze jongemannen zijn nu oud genoeg om hun eigen groep te stichten. Sommige mannetjes zwerven van groep tot groep en worden satellietmannetjes genoemd. Ze worden getolereerd door het alfa-mannetje zolang ze hun plaats in de rangorde kennen.

Een kolonie kan bestaan uit enkele koppels en lampreien of kan zelfs zo groot zijn dat ze nogmaals onderverdeeld moet worden in verschillende groepen. Om het leven in een kolonie tot een succes te maken, geldt er een strikte rangorde tussen de konijnen onderling. Er is slechts één leider. De leider in de natuur is meestal een ram maar bij de huiskonijnen blijkt het vaker een voedster te zijn. Soms kan er ook een alfa-koppel de leiding op zich nemen. 

Een leider per groep

De rangorde tussen konijnen in een kolonie is gecompliceerd en hangt af van de groepssamenstelling. Konijnen hebben namelijk verschillende karakters met elk hun sterkte en zwakke punten. Om optimaal te functioneren als groep, bepalen deze eigenschappen wie de leider wordt.

Het leiderschap tussen de rammen is lineair terwijl het bij voedsters gecompliceerder is. Het blijft een contante strijd om de beste voortplantingsomstandigheden te creëren. De dominantste dieren krijgen namelijk de eerste keus in de genenpool, meer voedsel én betere schuilplaatsen om hun kroost veilig groot te brengen.

Wat gebeurt er wanneer je een konijn alleen houdt?

Natuurlijk hebben we in ons huishouden niet voldoende ruimte om een kolonie konijnen te huisvesten. Maar toch is het belangrijk om minstens twee konijnen te houden.

Wanneer een konijn alleen gehouden wordt, ontstaan er vaak gedrags- en gezondheidsproblemen. Doordat de kracht van de groep wegvalt, is het konijn volledig aangewezen op zichzelf in deze wereld vol gevaren. Wanneer een levend wezen contant blootgesteld wordt aan stress, ontstaat er een emotionele disbalans met gedrags- en zelf fysische problemen tot gevolg. Dit geldt voor mensen maar dus ook voor konijnen.

Al spendeer je veel tijd met je konijn, alle tijd dat je zelf slaapt, werkt, of aan andere sociale activiteiten deelneemt, is je konijn alleen terwijl het een groepsdier is. Zelfs wanneer je konijn zich normaal lijkt te gedragen, het leven is eenzaam zonder soortgenoten. Alleen kunnen ze je dit zelf nooit zelf zeggen.

Konijnen koppelen
Heb je slechts één konijn? Contacteer dan zeker een gespecialiseerde konijnenopvang of een konijnendeskundige om de perfecte match te vinden voor jouw konijn. Onthou dat je niet zomaar twee konijnen bij elkaar kan zetten. De beste combinatie is een gecastreerde ram met een voedster maar het koppelproces blijft complex, zeker wanneer je hier nog geen ervaring mee hebt.

De voordelen voor konijneneigenaars

Buiten het feit dat je de trotse eigenaar bent van een koppel gelukkige konijnen, zijn er ook ontelbare voordelen voor jou als konijneneigenaar. Wanneer je konijnen gelukkig zijn, krijgen ze meer zelfvertrouwen. Doordat je konijnen meer zelfvertrouwen hebben, is het makkelijker om een band met ze op te bouwen. Wanneer je konijnen je vertrouwen, kan de pret pas echt beginnen! Pas dan zullen ze je toelaten tot de wondere wereld van deze geweldige diersoort.