Hoe vind ik een goede hondenschool?

Na het opzienbarende programma van RamBam waarin verschillende hondenscholen undercover werden bezocht, is de schrik er bij veel (nieuwe) hondeneigenaren in gekomen. Hoe vind je nu een hondenschool - of gedragscentrum waar op de juiste wijze gewenst gedrag wordt aangeleerd?

Hondenexpert Ulrike Meder en Nienke Oort
07-02-2018

Hondengedragsdeskundige Ulrike Meder van Dogrelate waarschuwt dat het heel belangrijk is om je al baas te verdiepen in de hondenschool waar je naar toe wilt gaan met je pup of tweedekans hond. “Een dier kan voor het leven verpest worden als het er echt verkeerd aan toe gaat op training zoals in RamBam te zien was. Verschrikkelijk dat dat nog voorkomt in Nederland…”

Hondenschool voor hond en baas

Ulrike begint met te vermelden dat mensen zich moeten realiseren dat de hondenschool niet alleen is om honden iets te leren, maar ook zeker de bazen van de dieren. “Het is de bedoeling dat beiden geleerd wordt wat sociaal wenselijk gedrag is. Het is echt te vergelijken met wat je een kind wilt bijbrengen.”

“Een hond wil van nature volgen, een leider hebben. De baas moet dus leren die leider te zijn. Beslissingen voor de hond te nemen en daarmee de hond het vertrouwen geven dat de baas (benarde) situaties oplost. Tijdens een goede hondentraining leer je hoe je het vertrouwen opbouwt, hoe je ervoor zorgt dat je hond in balans is en blijft. Als de band tussen hond en baas goed is, gaat het aanleren van gehoorzaamheid een stuk makkelijker”, legt Ulrike uit. 

Daarnaast leert een goede hondenschool de baas hoe hij zijn lichaam en stem kan gebruiken om van de hond gedaan te kregen wat gewenst wordt. “Met je lichaam en stem kun je belonen, maar ook een signaal afgeven zonder de hond daarmee te beschadigen. Je doet het dier namelijk geen pijn, je laat alleen zien wie de leider is. De hond zal dat respecteren en daardoor volgen.”

Neem de tijd voor hondentraining

Ulrike benadrukt dat het belangrijk is om de tijd te nemen voor de training. “Zie het niet als dat ene uurtje in de week dat ‘het even snel moet’. Want dan ga je als baas veel verwachten van je hond: hij moet in dat uurtje precies doen wat jij wil. Dat wekt stress op en als de hond niet ontspannen is, leert hij ook niets. Het geeft niets als het tijdens de training allemaal niet helemaal lukt. Neem de handvatten die je hebt geleerd mee naar huis en train thuis ook op rustige momenten. En onthoud dat het uurtje op de school geen competitie is. Het gaat er niet om welke hond het beste luistert, het gaat om jouw band met jouw hond.”

Hoe vind ik een goede hondenschool

Do’s:

  • Via de website www.sppd.nl kun je een lijst vinden met hondengedragskundigen die gecertificeerd zijn. Dus het is een goede om hier te beginnen met een instituut bij jou in de buurt te zoeken. 
  • Ga vervolgens kennis maken en stel vragen of de manier van trainen. Druizen bepaalde methodes tegen je gevoel in of wil je sommige opdrachten niet uitvoeren omdat het niet goed voelt, doe het dan niet! Jij kent je hond en weet wat goed is voor de band en wat niet.

Don’ts

  • Als een trainer een hond die bijvoorbeeld uitvalt naar andere honden volledig isoleert is dat geen goed teken. Het is juist de bedoeling dat de hond in kwestie leert omgaan met soortgenoten. Het dier isoleren van de rest van de groep heeft een averechts effect. 
  • Heeft de trainer vooroordelen bij een ras? Zijn beagles altijd eigenwijs? Herders altijd waaks? En zijn staffords per definitie niet sociaal naar andere honden? Dan is het geen goede trainer. Elke hond moet starten met een schone lei en met vertrouwen van de trainer. 
  • De hondenschool zou de dieren niet moeten dresseren, dus de dieren tegennatuurlijke opdrachten laten uitvoeren. Bijvoorbeeld een hond laten zitten in een plas water; dat zou een hond nooit uit zichzelf doen, dus dan moeten we dat ook niet van het dier vragen. 

Het belangrijkste is dat jij als baas een goed gevoel hebt bij de de hondenschool en de trainer(s). Als jij het namelijk niet volledig vertrouwt, zal je hond dat ook niet doen en nooit op zijn gemak zijn tijdens de training en daardoor dus niet of minder leren.

Contact met onze hondenexpert

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.