Hoeveel buitenlandse honden zijn er in Nederland?

De buitenlandse hond wordt steeds 'populairder'. Niet zo gek, want de vraag naar honden is vele malen groter dan het aanbod vanuit asiels, gelegenheidsnestjes en erkende fokkers. Helaas komt het overgrote deel van nieuwe honden nog altijd via de illegale broodfok ons land binnen met al het dierenleed dat daarmee gepaard gaat. Dan maar liever een hondje van de straat redden, toch? 

Hondenexpert Els Hommes en Nienke Oort
10-03-2020

Hoeveel buitelandse honden in Nederland?

Maar hoe groot is het aantal buitenlands honden nu eigenlijk in Nederland? Helaas missen daar recente cijfers van. Het is ook lastig om dit goed in beeld te krijgen omdat er veel mensen zijn die op eigen titel, dus niet onder de paraplu van een erkende stichting. We weten dus gewoon niet zo goed hoeveel buitenlandse honden er jaarlijks ons land binnenkomen.

Dat willen wij en onze partner Van start met je hondnatuurlijk wel graag weten en ook hoe de adopties van buitenlandse honden verlopen. Vandaar dat Van Start met je hond begin van dit jaar gestart is met een kwartaalenquête. Elk kwartaal wordt er een korte enquête live gezet die ons een beeld moet gaan geven van hoeveel mensen kiezen voor een hond uit het buitenland, waarom zij daar voor kiezen en tegen welke problemen zij mogelijk aanlopen. 

Weinig problemen met buitenlandse hond

De resulaten van de eerste vragenronde zijn verwerkt en geven al een prachtig inzicht. Een van de mooie uitkomsten is dat ruim 40% aangeeft helemaal geen problemen te ervaren met hun geadopteerde hondje! (Het is overigens onzin dat je met een rashond nooit (gedrags-)problemen hebt!)

Omdat we de cijfers zo accuraat mogelijk willen hebben, hopen we dat zo veel mogelijk mensen mee doen. Ken jij dus iemand die een hond uit het buitenland heeft geadopteerd, wijs diegene dan asjeblieft op deze pagina en vraag hen zich in te schrijven (onderaan de pagina) voor de eerstvolgende enquête!

Foto: stichting Dogs by Merlin

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's
icon-arrow-left Created with Sketch.