Hond laat windjes

Een hond die windjes laat. Het kan best lachwekkend zijn en hoeft ook helemaal geen probleem te zijn. Maar is het eigenlijk wel normaal als je hond veel last heeft van winderigheid?

Voedingexpert Lotte Botter en Loes Simonetti
24-10-2020

Wat zijn kunnen oorzaken van winderigheid (flatulentie) zijn?

  • Een voeding die niet bij de hond past
    Voeding die niet kan worden opgenomen in de dunne darm, gaat door naar de dikke darm. Het restante voeding wordt dan onderhanden genomen door de gezonde bacteriën in de dikke darm. Deze bacteriën in de dikke darm produceren bij dit proces gas wat de hond kwijt moet via het laten van windjes. Andere voeding kan in dit geval een oplossing zijn.
  • Schrokken
    Als je hond schrokt tijdens slikt hij lucht in. Uiteindelijk zal ook dit gas ergens naar toe moeten en dit kan door zowel boeren als winden gebeuren.
  • Benauwdheid
    Honden die veel snurken of om een andere reden benauwd zijn kunnen hierbij ook veel lucht inslikken. Hierbij moeten we voornamelijk denken aan de rassen met een korte neus zoals de Franse bulldog en mopshond.
  • Medisch
    Wanneer er naast winderigheid ook nog andere problemen zich voor doen zoals een borrelende buik, diarree en/of afvallen. Dan kan er ook een medisch probleem spelen.
  • Iets van straat gegeten
    Dan zal de winderigheid van korte duur zijn en snel weer overgaan.
  • Een virus/parasiet
    Wanneer de hond een virus/parasiet oploopt zoals bijvoorbeeld Giardia kan gepaard gaan met winderigheid.

Winderigheid bij honden

Schrokken voorkomen

Mocht je een hond hebben die snel eet dan kan het helpen om eens wat anders te proberen dan een ‘gewone’ voerbak. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan:

  • Een kong
  • Een anti-schrokbak / slo bowl
  • Een voerbal
  • Een snuffelmat
  • Overige hersenwerkjes

Naast dat dit soort activiteiten gewoon leuk zijn om samen met je hond te doen is het ook een fijne mentale uitdaging voor je hond. Hersenwerk is een bezigheid waarbij je hond ontspand en hij wordt er ook heerlijk moe en voldaan van.

Passende voeding voor je hond

Als je samen met de dierenarts een medische oorzaak hebt uitgesloten, kan voeding dus een belangrijke rol spelen bij winderigheid. Als je hond voeding krijgt die hij minder goed verteert, waardoor de winderigheid ontstaat, is er een grote kans dat er meer symptomen zichtbaar zijn. Punten waar je naar kunt kijken zijn:

Ontdek je in deze observatie iets dat afwijkt van normaal gedrag, bespreek dit dan met die dierenarts of een voedingsdeskundige en kijk of je misschien beter een andere voeding kunt proberen.

Hoe kies ik de juiste voeding voor mijn hond?

Er zijn nog een aantal zaken die belangrijk zijn in het kiezen van de juiste voeding.

  • Hoe groot of hoe klein is de bek van mijn hond? Een herder heeft een ander formaat tanden en bek dan bijvoorbeeld een shih tzu. Dit zegt iets over de bijtkracht van de hond, maar ook over het formaat brokken van de voeding of de stukken bot die een versvleesvoeding bevat.
  • Hoe actief is mijn hond? Denk aan een Sint Bernard of een jack russell; de eerste is veel minder actief dan de kleine jack.
  • In welke leeftijdsfase zit mijn hond (pup, jongvolwassen, volwassen of senior)?
  • Heeft mijn hond bijzondere behoeftes/gevoeligheden (gevoelige maag of huid)?

Als jullie hier nog meer over willen lezen kijk dan even terug naar deze eerdere blog.

Er is een enorm aanbod van hondenvoeding. Van vers tot brokken, van blikvoer tot zelf samenstellen. Als je echt een goed onafhankelijk advies wil kun je overwegen eens in gesprek te gaan met een voedingsdeskundige voor honden. Zij bekijkt je hond, bepaalt het ideale gewicht, vraagt je uit over de voedingsgeschiedenis en gaat samen met jou op zoek naar een voeding die goed past bij je hond, maar ook bij jou. Als jij het niet prettig vindt om vers te voeren, zijn er legio andere opties die gezond zijn voor je hond, maar ook rekening houden met de wensen van de eigenaar.