Hondenmassage: luxe of noodzaak?

In deze eerste blog wil ik jullie als eerst vertellen wie ik ben en waarom ik kynologisch masseur ben geworden. Uiteraard ga ik tijdens de komende blogs in op diverse onderwerpen en ga ik ook vertellen wat jullie als eigenaar zelf kunnen toepassen.

Hondenexpert Loes Simonetti
09-03-2019

Mijn naam is Loes Simonetti en van jongs af aan wilde ik al met dieren werken en had ik al een passie voor honden. Vandaar dat ik de opleiding paraveterinair ben gaan volgen en met succes heb behaald.

Tijdens diverse stages en werkperiodes zag ik verschillende honden langdurig op pijnstilling staan. Vervolgens ben mij daar is verder in gaan verdiepen. Toen ik uiteindelijk uitkwam bij hondenmassage en wat dit kon betekenen voor een hond, was mijn interesse gewekt. Na het volgen van de basisopleiding, de opleiding gediplomeerd Shiatsu masseur en diverse andere modules, ben ik aan de slag gegaan als masseur. Ik wil de mensen graag laten zien wat massage voor de hond kan betekenen en hoe de eigenaar hierbij kan helpen/ondersteunen.

Wat is het doel van massage?

Het doel is om de gezondheid van de hond zo optimaal mogelijk te houden. Zowel voor, tijdens, als na de geleverde inspanning. Tijdens een ‘gewone’ wandeling worden lichaamscellen al uit evenwicht gebracht. Normaliter zal dit vanzelf herstellen, maar je hebt altijd zwakkere delen in het lichaam zitten en dit zal niet helemaal vanzelf gaan herstellen. Hierdoor kan een verkeerd bewegingspatroon ontstaan en worden andere spieren en gewrichten extra belast. Wat je dan kan gaan zien is bijvoorbeeld stijfheid of een hoge spierspanning van bepaalde lichaamsdelen.

Vaak wordt de opmerking gemaakt dat hondenmassage toch gewoon een overbodige luxe is, maar dat is het dus niet.

Wat zijn dan de voordelen van massage?

Uiteraard vinden de meeste honden het heerlijk en worden ze er rustig van, maar het zorgt ook voor:

  • Verlichting van pijn (doordat het lichaam een lichaamseigen pijnstilling produceert)
  • Het verminderd stijfheid (dit zien we bijvoorbeeld vaak bij oudere honden)
  • Het verbetert de houding en de balans van de hond
  • Het zorgt voor stressvermindering
  • Het voorkomt blessures (met de massage zorg je ervoor dat de hond weer ‘normaal’ gaat bewegen)
  • Spieren herstellen sneller (nadat deze zijn belast of overbelast)
  • Het geeft een hond vertrouwen
  • Het helpt bij het aanleren van de verzorging (zoals nagels knippen)
  • Het verbetert de spierfunctie

Wanneer heeft je hond baat bij massage?

Hier zijn natuurlijk veel verschillende redenen voor zijn, zoals hierboven al genoemd is, maar voorbeelden hiervan zijn:

  • Wanneer je hond een chronische aandoening heeft (zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie, artrose etc.)
  • Als je hond bijvoorbeeld herstellende is van een blessure of medische ingreep
  • Wanneer je hond last heeft van ouderdomsklachten
  • Als je hond in een in jouw ogen normale situatie onrustig of angstig reageert.

Bertus krijgt honden massage en knapt daar aanzienlijk van op

Op de linker foto is in de rode cirkel een diepere kuil te zien vlak bij de staartbasis dan op de rechter foto. Wanneer een hond last heeft van spieratrofie zie je dit vaak als allereerst op deze plek. In de blauwe cirkel zie je op de linker foto dat de hond heel erg stijl staat en geen mooie ronding heeft in zijn achterhand, dit zie je wel weer terug op de rechter foto. Bertus heeft dus aanzienlijk baat bij de massage van zijn baasje Loes! 

Twijfel je of een masseur iets voor je hond kan betekenen dan mag je dit natuurlijk altijd navragen. Over het algemeen zullen de meeste masseurs netjes aangeven wanneer zij je niet verder kunnen helpen of je doorverwijzen naar een fysiotherapeut.

Loes adopteerde in 2018 hond Bertus via Verhuisdieren. Zie hier haar Love Story-video