Hondenvacht plukken

Bij het plukken van een hond denken veel mensen aan het kaal plukken. Dit is echter niet wat er gebeurt in een goede trimsalon. Bij het plukken van honden worden alleen de haren verwijderd die ook daadwerkelijk los zitten. Er zal dus eerst gekeken worden of de vacht wel ‘plukrijp’ is.

Vachtexpert Diana Leeuwe
20-06-2020

Ruwharige vacht

Bij een ruwharige hond, of draadhaar genoemd bij sommige rassen, is het nodig om de losse haren uit de haarschacht te plukken. Liefst met de vingers zodat de haren niet per ongeluk afgebroken worden. Op deze manier wordt er aan de onderliggende nieuwe haar weer een impuls afgegeven om te groeien. Als de ‘oude’ haren blijven zitten dan kan dit jeuk veroorzaken. De hond gaat zich dan krabben en schuren. Normaal laat de ruwe vacht 2 keer per jaar los en de hond zal dan alleen de zachte onderwol overhouden als dit uitgeplukt wordt. Er kan in de salon ook om de 3 maanden een gedeelte geplukt worden zodat er meerdere lagen ruwe haren ontstaan. Hierdoor behoudt de hond zijn ruwe uiterlijk.

Hoe is de ruwharige vacht ontstaan?

De ruwhaar of draadhaar is vooral onder de terriërs en jachthonden bekend. Het harde haar beschermde de huid tals de hond tijdens de jacht op wild door het struikgewas aan het rennen was. De harde bovenvacht ligt strak tegen het lijf waardoor het waterdicht en vuilafstotend werkt. De dikke onderwol die eronder ligt, houdt het dier warm. Door het dagelijkse werk van de jagers op het ruwe terrein van dichte bosjes met doornachtig struikgewas, was het prettig als de vacht van de hond niet vast kwam te zitten in het struikgewas. De haren konden worden uitgetrokken, waardoor het dier zich makkelijk door de braambossen en doornige struiken kon worstelen. Zo plukten de dieren zichzelf.

Ruwhaar plukken

Om deze bijzondere structuur van een ruwhaar te behouden, is meer nodig dan jagen en racen door de struiken. De hond staat steeds verder af van zijn oorspronkelijke doel en de vacht wordt steeds dikker en zachter van structuur. De ruwe vacht heeft dus een handje nodig om te verharen. Het blijft voor een gedeelte in de haarschacht hangen en dus verhaart de ruwhaar nauwelijks in huis. Het moet met de hand zorgvuldig worden uitgeplukt.

Geïrriteerde huid na plukken vacht

Huiduitslag na het plukken van een rijpe vacht.

Nadelen van plukken?

Het kan zijn dat de huid reageert op het plukken van de vacht. Als dit het geval is, zal de trimster aanraden de vacht niet langer te plukken; in het belang van het dier. De huid zou te gevoelig kunnen zijn of misschien speelt er een allergie. Dan zijn er andere oplossingen.

Doordat de hond niet of nauwelijks meer gebruikt wordt voor de jacht en vooral op uiterlijke kenmerken gefokt wordt, verliest de vacht ook zijn oorspronkelijke doel. Als dieren huiduitslag krijgen na het plukken, wat ik dikwijls zie in de salon, gaat er iets niet goed. De huid kan te gevoelig zijn en zo beschadigen waardoor het lichaam een reactie geeft van jeuk, korstjes of zelfs kleine puntbloedingen. Overleg in zo’n geval met de professional of dierenarts wat het beste is om te doen qua vachtbehandeling. Eventueel het langer uitstellen van het plukken zodat de haren nog ‘rijper’ zijn en losser in de schacht liggen of scheren/knippen van de vacht kunnen opties zijn.

Laten we vooropstellen dat we de huid nooit mogen beschadigen en het dier niet onnodig laten lijden tijdens een trimbehandeling.

Mail je vraag

 

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.