Is je kat schrikkerig, alert of op z'n hoede?

Is je kat schrikkerig, alert of op z’n hoede? Dan is er een grote kans dat hij aanhoudende stress ervaart. Stress kan ontstaan wanneer er een daling van de voorspelbaarheid en/of controleerbaarheid van de omgeving optreedt. Wat dat betekent, licht ik toe aan de hand van drie veelvoorkomende stressbronnen.

Kattenexpert Yvon Sweere
20-04-2016

1.    Een vreemde kat in huis of tuin

Voor katten is een territorium heel belangrijk. Dus als er regelmatig een vreemde kat in huis of in de tuin komt, kan dat heel bedreigend zijn. De omgeving wordt daarmee onvoorspelbaar; in de perceptie van de kat kan er elk moment weer een kat in het territorium opduiken. Ieder geluidje kan dan tot een grote schrikreactie leiden; daar heb je de indringer weer! Een luik met chiplezer en/of een afgeschermde tuin kan dit voorkomen.

2.    Een kitten op je oude dag

Zo heb je als kat een eigen territorium waarin alles zijn gangetje gaat (lees: voorspelbaar is) en zo rent en springt er ineens een kitten rond dat met je wil spelen.  De omgeving is daarmee plots onvoorspelbaar en oncontroleerbaar geworden:  het kitten kan overal en op willekeurige momenten tevoorschijn komen en hij is niet stoppen of uit de weg te gaan. Dit kan leiden tot een continue behoedzaamheid: waar is het kitten?! Een kitten bij een oudere kat is dus niet altijd zo’n goede match (ook niet voor het kitten want die mist een deel van zijn spelontwikkeling, maar dat is een ander onderwerp).

 
3.    Fysiek ongemak

Een daling van voorspelbaarheid en controleerbaarheid kan ook optreden als een kat pijn heeft of continue jeuk ervaart. De kat wordt door de pijn of jeuk overvallen en hoeveel hij ook likt en krabt, de pijn of jeuk gaat maar niet weg en steekt steeds weer de kop op.  Dat kan  zorgen voor een continue waakzaamheid en snelle schrikreacties. Laat je kat dus altijd door de dierenarts onderzoeken als je dit soort (of andere) gedragsveranderingen opmerkt.

Is je kat schrikkerig, alert of op z’n hoede maar is er geen sprake van bovenstaande stressbronnen? Schakel dan een ervaren en gediplomeerd kattengedragstherapeut in. Hij of zij kan je helpen bij het achterhalen van  de bron van stress voor jouw kat en het in de meeste gevallen verhelpen.

Cursus Goede start met je kat

In de cursus Goede start met je kat op de Huisdierenschool leer je de lichaamstaal van je kat goed te lezen en leer je wat je kat nodig heeft om een ontspannen leven leiden. 

Cursus Goede start met je kat