Is mijn hond te zwaar?

Volgens gegevens van Landelijk InformatieCentrum Gezelschapdieren (LICG) is een groot percentage van onze huisdieren te zwaar. Ongeveer 35% van de honden heeft overgewicht en dat percentage loopt elk jaar op.

Voedingexpert Lotte Botter en Loes Simonetti
30-05-2020

Ook katten zijn vaak te zwaar. Dit getal geeft daarmee ook direct aan dat het wel een serieus probleem is. Overgewicht moeten we ook zeker niet onderschatten het is iets dat gepaard gaat met een verhoogd risico op allerlei andere aandoeningen.

Gevolgen overgewicht hond:

  • Hart- en longproblemen
  • Slechte conditie
  • Kans op suikerziekte
  • Kans op blaasproblemen
  • Bot- en gewrichtsproblemen (zoals artrose)

Helaas is afvallen door alleen minder eten en meer bewegen niet direct de oplossing, zoals sommige mensen misschien wel uit eigen ervaring weten. Momenteel lopen er nog veel onderzoeken naar het probleem overgewicht om te kijken wat er nog meer een rol speelt bij afvallen.

Een aantal zaken die we tot nu toe wel in verband hebben kunnen brengen met overgewicht zijn:

  • Genetische factoren
    Net zoals bij mensen kunnen honden ook een genetische aanleg hebben voor het ontwikkelen van overgewicht. Dit wordt onder andere gezien bij de Labrador en Beagle.
  • Intact of gecastreerd
    Wanneer een dier gecastreerd of gesteriliseerd is hebben ze ook de neiging wat sneller dik te worden.
  • Leeftijd
    Als dieren ouder worden hebben ze net zoals mensen ook meer de neiging tot overgewicht. Ze verbruiken wat minder energie. Dit zie je meestal rond middelbare leeftijd.
  • Te weinig beweging ten opzichte van de hoeveelheid voeding
    Energie die het lichaam niet kwijt kan zal worden opgeslagen in het vetweefsel
  • Ziekte
    Uw huisdier kan ook overgewicht creëren door een aandoening, zoals een traag werkende schildklier.
  • Niet passende voeding
    De energiegehaltes in de voeding zijn niet passend voor het energieverbruik (te vetrijk).
  • Bijvoeding

Heeft mijn hond overgewicht?

Voor elke hond geldt er een ideaal gewicht voor zijn grootte, voor het ras en voor het activiteitsniveau. Door je hond regelmatig te bekijken en te voelen kan je aan de hand van het schema de lichaamsconditiescore een indicatie krijgen van waar je hond staat. Deze indicatie geeft je ook weer informatie over de hoeveelheid die je voortaan moet gaan voeren.
bodyscorekaart hon

Wanneer je de ribben zonder dat je hiervoor druk hoeft te zetten kan voelen dan is je hond dus goed op gewicht.

Voeding en overgewicht

Hoe verleidelijk het soms ook kan zijn, probeer je huisdier geen of zo min mogelijk ‘menseneten’ te geven. Mocht je dit wel zo nu en dan doen wees je dan bewust van het aantal calorieën dat je je hond geeft in vergelijking met het aantal calorieën dat wij daarmee binnenkrijgen. Om jullie een idee te geven hieronder een kleine tabel:

HOND

MENS

 60 gram kaas

 2 donuts

 100 gram ham

 2 donuts

 178 gram tonijn in olie

 3 donuts

Maar wees je er natuurlijk ook bewust van dat snacks die wel speciaal voor honden gemaakt zijn, ook veel calorieën kunnen bevatten. Wanneer je je hond iets extra’s geeft, trek dat dan af van zijn avondeten.

Weeg de brokken af

Onderschat daarom ook niet het belang van de voeding afwegen. Je weet op deze manier exact hoeveel je hond binnenkrijgt en mocht je hond dan toch wat mager worden of juist wat steviger dan kan je ook heel bewust gaan kijken naar het aantal gram en caloriën dat de hond binnenkrijgt. 

Het is erg belangrijk je hond te blijven monitoren. Kijk elke dag even goed naar je hond:

  • Hoe ziet de vacht eruit (glimmend of juist dof)?
  • Hoe ziet de ontlasting eruit?
  • Hoe vaak ontlast de hond?
  • Voel je zonder moeite de ribben van je hond? (misschien niet dagelijks, maar wel elke week)

Krijgt je hond de juiste voeding?

Als je dit dagelijks even doet kan je vrij snel weten of jouw hond een passende voeding krijgt. Wordt jouw hond opeens heel dik of juist heel erg mager en is er medisch niks aan de hand? Dan kan het zomaar zijn dat zijn voeding niet past bij zijn levensstijl en lichaam. Heeft jouw hond opeens minder harde/gevormde ontlasting, ontlast hij vaker dan drie keer per dag en er is medisch niks aan de hand? Dan kan het ook zomaar zo zijn dan zijn voeding niet passend is.

Tussendoortjes/beloningen/snacks

We willen onze hond allemaal tussendoortjes geven tijdens het trainen of omdat hij/zij iets knaps heeft gedaan of juist niet heeft gedaan. Probeer dan eens te kijken naar wat je eigenlijk aan je hond geeft. Je hebt producten die vetrijk zijn, maar er bestaan natuurlijk ook producten die vetarm zijn. Hieronder zien jullie een lijstje met producten en of deze vetrijk of juist vetarm zijn:

SNACK

VETARM OF -ARM

 Pensstaafjes

 Vetarm

 Frolic

 Vetrijk

 Boxby Lamb trainers

 Vetrijk

 Best Buddy’s bonus zalm

 Vetarm

Maar denk naast de beloningen die hierboven staan ook eens aan andere manieren waarmee je je hond mee kan belonen, zoals bijvoorbeeld komkommer en wortels. Maar ook met een bal of een knuffel!

Elke hond is anders

Blijf altijd kijken naar je eigen hond en ga deze niet vergelijken met andere honden. Elk individu kan anders reageren op een behandeling of voeding en dit is geheel normaal. Mocht je twijfelen over de gezondheid van je hond neem dan altijd contact op met de dierenarts. Wanneer je twijfelt of je hond een passende voeding krijgt dan kan contact opnemen met een voedingsdeskundige die dan samen met jou kijkt naar de voeding en eventuele andere mogelijkheden. Zodat zowel hond als eigenaar zich kan vinden in het advies.