Overgewicht bij katten en honden

Overgewicht wordt een steeds groter probleem voor onze huisdieren. Overgewicht treedt op als een dier (tijdelijk) meer energie opneemt dan dat er gebruikt wordt. Deze extra energie wordt opgeslagen in de vorm van vet. Dit is een goed systeem om in slechtere tijden genoeg energie te hebben. Maar als die magere tijden er niet komen, dan kan deze vetopslag een dier ernstig belemmeren en heftige en levensbedreigende gezondheidskwalen veroorzaken.

Dierenarts Piet Piet Hellemans
18-05-2019

Hond in beweging tegen overgewichtGezondheidskwalen bij
overgewicht kat en hond

  • Artrose
  • Hartproblemen
  • Ademhalingsproblemen
  • Suikerziekte (diabetes)

Bij honden met overgewicht treedt met name veel sneller slijtage van de gewrichten (artrose) op, zullen er pootgebreken ontstaan en krijgen het hart en de ademhaling het zwaarder om hun werk te doen. Bij katten zal naast bovengenoemde kwalen ook vaak diabetes type 2 ontstaan, een levensbedreigende situatie met veel ongerief en kosten voor dier en baas.

Regelmatig hond en kat wegen

Als baasje kun je je best doen bepaalde ziektes en kwalen te voorkomen, al dan niet met behulp van je dierenarts. Overgewicht (en de gevolgen ervan) is er daar zeker één van. Door je dier regelmatig te wegen, kun je goed een vinger aan de pols houden. Met een digitale mensen-weegschaal is dit goed bij te houden. Weeg je hond of kat 1 x per twee weken; ga eerst zonder en dan met je dier erop staan. Het verschil in gewicht is het gewicht van je dier. Of leer je dier natuurlijk zelf netjes op de weegschaal te gaan zitten met behulp van wat beloningsbrokjes bijvoorbeeld.

Als je huisdier aankomt, dan wordt er hoogstwaarschijnlijk te veel voeding gegeven ten opzichte van het verbruik ervan. Dan is het verstandig om minder voer te geven én beweging te stimuleren door meer te spelen met je dier, je huisdier meer moeite te laten doen voor zijn eten of meer samen te bewegen.

Kat of hond laten afvallen

Als je dier eenmaal overgewicht heeft, dan is het zaak om deze vetreserves te verbruiken en te voorkomen dat er nog meer vet opgeslagen wordt. Check bij je dierenarts of je dier overgewicht heeft, en vraag naar het streefgewicht (= het gewicht wat je dier heeft zonder het overgewicht).

Bij honden kan je ⅓ tot ½ van de daghoeveelheid voeding weglaten tot het streefgewicht bereikt is. Hoe meer er daarnaast ook bewogen wordt, hoe meer energie er verbruikt wordt en hoe sneller het streefgewicht bereikt wordt.

Bij katten kan ¼ tot ⅓ van de daghoeveelheid voeding weglaten worden tot het streefgewicht bereikt is. Daarnaast kan ook bij katten spelen en bewegen gestimuleerd worden om sneller op het streefgewicht te komen.

Katten in beweging tegen overgewicht

Droogvoer bevat veel minder vocht (5-10% ipv 70% bij natvoer), dus met het droogvoer verminderen zal je grotere stappen zetten in het afvallen dan met het natvoer verminderen.

Gezond oud worden willen we allemaal, ook voor onze dieren. Onze dieren zijn afhankelijk wat wij ze voeren dus wees ervan bewust als je je hond of kat weer een tussendoortje of een restje van tafel geeft. Overgewicht heeft echt verregaande gevolgen voor de algehele gezondheid! 

        Mail je vraag          

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze ontroerende en mooie ervaringsverhalen.

Video's