Jachtinstinct bij de hond

Jagen met je hond. Het is één van de oudste activiteiten die de mens en hond samen ondernemen. De mens nam de hond mee op jacht zodat hij kon leren van het jachtinstinct van de hond. Het jagen zit in het bloed van de hond om te overleven. 

Hondenexpert Ulrike Meder en Nienke Oort
02-05-2018

Vandaag de dag helpen honden ons nog steeds bij jagen. 

Enkele rassen die over een groot jachtinstinct beschikken:

  • Franse braque
  • Duitse draadhaar
  • Spaniels
  • Retrievers
  • Beagles
  • Portugese pointer
  • Nederlandse stabij
  • Visla

Jachthonden hebben een aantrekkelijk uiterlijk en worden vaak daarop uitgezocht. Er wordt niet altijd rekening gehouden met het jachtinstinct of soms krijgen mensen een kruising of straathond in huis waarvan ze niet weten dat de hond over een jachtinstinct beschikt. De meeste honden met jachtinstinct leven gewoon lekker als huishond. Maar daarmee zijn ze wel ‘werkeloos’ geworden.

Jachtinstinct bij de hondEen jachtinstinct is een sterk instinct dat veel frustratie kan opleveren als je er geen rekening mee houdt of er met de opvoeding en training op in speelt. Je hond wil tijdens het wandelen maar een ding: vogels het water in jagen, mollen en muizen opgraven of erger: achter een haas in het weiland aan. Het is gedrag dat vaak niet meer in ons dagelijks leven past. 

Jachtinstinct niet betraffen

“Toch is het belangrijk om jachtgedrag nooit te bestraffen’, waarschuwt hondengedragsdeskundige Ulrike Meder. “Het is een puur instinct, een hond zou het nooit begrijpen als hij daarvoor gestraft wordt.”

Ulrike is zelf opgegroeid als dochter van een jager. “Ik heb van mijn vader geleerd het impuls van de hond om te jagen te leren onder controle te krijgen. Dat vergt geduld en een goede band met je hond. Het begint bij het respecteren van het jachtinstinct. Pas dan kun je beginnen met het onder controle te krijgen.”

GEVAARLIJK
Het is niet alleen frustrerend als je hond over een sterk jachtinstinct beschikt: Het is ook vooral gevaarlijk. Als een hond eenmaal in zijn jachtmodus zit, is hij niet meer te bereiken met stem of fluitje. Een hond kan onder een auto komen, in het water terechtkomen of op een andere manier zichzelf verwonden. 

Aandacht vragen van je hond

Het onder controle houden van het instinct hangt of staat met het kunnen verkrijgen van de aandacht van je hond. “Als je een goede band hebt met je dier, zal het eenvoudiger zijn om te winnen van het instinct. En telkens als dat lukt, beloon je je hond uitgebreid. Op die manier leer je je hond dat zijn instinct niet beloond wordt met het daadwerkelijk najagen van de prooi, maar met een knuffel, koekje, spel van jou.”

“Dit is het best aan te leren met behulp van een lange zoeklijn (van bv 5 meter). Je hebt dan op afstand controle over je hond en kunt hem corrigeren op het moment dat het een keer niet lukt om de aandacht te vangen.”

Ulrike waarschuwt dat het onder controle krijgen van een jachtinstinct een lange adem vergt. “Het kost je zeker één tot drie maanden trainen. Vooral als een hond al een keertje succesvol is geweest in zijn jacht, is de uitdaging om het onder controle te krijgen groter. Maar met leiderschap, duidelijke regels en grenzen, in combinatie met geduld, liefde en vertrouwen heb je een goede kans”, geeft Ulrike hoop. 

Jachttraining

De hondengedragsdeskundige raadt eigenaren van honden met een sterk instinct aan om juist wel deel te nemen aan jachttraining. “Dit moedigt het gedrag niet aan, maar controleert het. En het mooie van jachttraining is dat je je hond zijn instinct laat gebruiken. Hij zal enorm genieten van die trainingen. En van een blije hond, word je als baasje toch ook blij?”