Laat jij jouw hond genoeg snuffelen?

Het belang van snuffelen voor de hond wordt nog wel eens onderschat. Iedereen kent wel een buurtgenoot die met zijn of haar hond loopt en telkens het dier meetrekt omdat het baasje haast heeft of misschien geen geduld heeft en lekker door wil lopen. Of bange honden die de rust niet hebben om even rustig te snuffelen. Maar snuffelen is essentieel voor het welzijn van de hond! En daarom besloot Birgitta Geerlings-Wensveen een initiatief te starten om het belang van snuffelen onder de aandacht te brengen. Ze bedacht de snuffeltuinen!

Gastbloggers Birgitta Geerlings-Wensveen
16-06-2018

“Het Snuffeltuinen Initiatief is bedoeld voor iedereen die het belangrijk vindt om nieuwe leuke dingen met zijn hond te ontdekken en die het welzijn van hun hond wil verbeteren.

Het Snuffeltuinen Initiatief is een verzameling van tuinen/grondstukken van hondenliefhebbers, die hun tuin ‘gratis’ beschikbaar stellen om honden in een veilige omheinde omgeving te laten snuffelen. Ze kunnen hun neus gebruiken zoals de natuur het bedoeld heeft!

Het voegt een nieuwe dimensie toe aan de relatie tussen baas en hond. De baas kan samen met zijn loslopende hond door de tuin struinen en zo een sociale band opbouwen. De hond kan gewoon lekker hond zijn en gebruik maken van zijn oerinstincten. Gewoon lekker ongedwongen in eigen tempo snuffelen! Je kunt ze bijna geen groter plezier doen.

Hoe ziet een Snuffeltuin eruit?

Snuffeltuin

Hond Eppie heeft het ontzettend naar zijn zin een in verrijkte snuffeltuin!

Er zijn grote en kleine Snuffeltuinen en ze zijn allemaal omheind en dus veilig. De grootte van een tuin is vaak niet belangrijk. Iedere tuin is al interessant voor een hond. Er hangen zoveel geurtjes; van andere honden, andere beestjes, planten. En er liggen verschillende ondergronden, boomstammen en takjes etc. In de kleinere tuinen wordt de omgeving vaak verrijkt door ‘oude’ spullen uit huis neer te leggen waar veel interessante geuren voor honden aan zitten.

Voor wie is de Snuffeltuin?

Houd jouw hond van jagen en moet daarom vaak aan de riem? Kan jouw hond niet goed met andere honden overweg en kan hij daarom bijna niet loslopen? Is jouw hond verlegen of bang en reageert heftig als hij andere honden ziet? Of zijn er andere redenen dat de hond niet los kan lopen?

Bezoek een Snuffeltuin en al deze problemen lossen zich op!

Een Snuffeltuin verricht wonderen voor het welzijn van jouw hond:

  • Jouw hond kan veilig rondlopen
  • Jouw hond kan de nieuwe omgeving in zijn tempo onderzoeken
  • Het tegenkomen van andere honden en de daarbij komende stress is er niet
  • De band met jouw hond wordt beter zodra je samen op snuffeltoer gaat
  • Jouw hond wordt geestelijk positief gestimuleerd door het bezoek aan een Snuffeltuin
  • Het bezoek van een Snuffeltuin is geestelijk vermoeiender dan een gewoon rondje lopen en maakt de hond tevreden en blij
  • Honden zijn neusdieren en houden van snuffelavonturen
  • Je ziet gelijk dat het je hond goed doet om rustig alles te verkennen en te besnuffelen en na deze positieve ervaringen wordt het voor angstige honden ook makkelijker om andere gelegenheden te bezoeken  
  • En: je ontmoet aardige tuineigenaren, die net als jij ook veel van honden houden en daarom mee doen met het Snuffeltuinen Initiatief.

Op de website zijn alle snuffeltuinen te vinden en aan welke regels je moet voldoen om er een te bezoeken. Omdat het initiatief nog vrij nieuw is, worden nieuwe snuffeluinen enorm aangemoedigd. Dus vrijwilligers kunnen hun tuin aanmelden."

Ervaringen delen
Wij zijn als Verhuisdieren heel erg benieuwd naar de ervaringen van hondenbaasjes en de tuineigenaren. Mocht iemand het leuk vinden om zijn of haar erving te delen, dan horen we dat graag!

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.