Maak je hond winterklaar

Hopelijk gaan we nog een echte winter krijgen dit jaar. Dan is het wel handig als je weet hoe je je hond daarop kunt voorbereiden, toch? Ik geef graag een paar tips om je hond(en) winterklaar te maken.

Dierenarts Piet Piet Hellemans
19-01-2019

Als het ijzelt, en zeker als er ook pekel gestrooid wordt, is het fijn om de pootjes en de zoolkussentjes van je hond te beschermen tegen beschadigingen. Door de haren tussen de zoolkussentjes kort te knippen of scheren, voorkom je dat er sneeuw of ijs aan blijft plakken. Daarnaast is het verstandig om de voetzooltjes met een vettige crème in te smeren, dat kan met gewone vaseline of met een speciale voet en zoolkussen balsem. Ijzel kan kleine beschadigingen geven aan de zoolkussentjes en als hier dan pekel in komt, wordt lopen erg pijnlijk en kan er een infectie ontstaan.

Wel of geen jasje?

De meeste honden hebben in de winter genoeg aan hun eigen vacht en hoeven geen jasje aan. Kleine honden, oude honden en honden met een hele dunne vacht en/ of amper vet hebben bij erg lage temperaturen soms wel een jasje nodig. Met name ook wanneer je bijvoorbeeld op een perron of bushalte moet wachten of als je hond lang stil zit in een mandje op je fiets kan dit nodig zijn.

Rillen is een duidelijk teken dat het lichaam vecht om op temperatuur te blijven. Dit is dus een mooie maatstaaf om te bekijken of jouw hond een jasje nodig heeft of niet. Als een hond niet rilt, dan is en jasje in de regel niet nodig.

Kleine honden hebben het sneller koud!

Wist je dat kleine honden relatief een groter lichaamsoppervlak hebben dan grote honden? Daarom hebben kleine hondjes het sneller koud.

Toch kunnen oude honden soms ook baat hebben bij een beetje hulp om warm te blijven.  Veel oudere honden hebben bijvoorbeeld artrose. Hierdoor kunnen zij wat minder makkelijk bewegen en dus krijgen ze het sneller koud. Daarnaast is kou niet lekker voor honden die artrose hebben; hun klachten (pijnlijke gewrichten) worden erger van kou en vochtig weer. Heb jij dus een oude baas thuis, die al wat stram is? Dan wordt hij vast blij van een warme jas!